• Search form

14.06.2017 | 22:23

Za opstanak Trezora

Za opstanak Trezora

Emisija “Trezor” autorke i urednice Bojane Andrić nije se našla u novoj programskoj šemi Radio-televizije Srbije, što je izazvalo burne reakcije i pokretanje peticije protiv ukidanja tog programa koji arhivskim snimcima i njihovom kontekstualizacijom podseća već 15 godina na vrhunce produkcije TV Beograd, kao i na događaje i ličnosti koji čine istoriju kulture i društva na ovim prostorima.

Prema navodima Bojane Andrić, “Trezor” u novoj programskoj semi RTS-a više ne postoji.

Prvi "Trezor" emitovan je 4. februara 2002. godine, a poslednji je na programu 16. juna 2017.

Povodom informacije o ukidanju “Trezora”, pokrenuta je onlajn peticija, a apel za opstanak te emisije uputila je i Fondacija “Tanja Petrović” koja je Bojani Andrić dodelila 2015. nagradu za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti.

Reč je o ciklusu arhivskih emisija koje Bojana Andrić (koncept, izbor, scenario, režija, voditelj) već 15 godina pažljivo okuplja oko tematskih celina, predstavljajući nov autorski, kritički pristup odabranoj temi, žanru ili samom mediju.

Ističući da je “Trezor” proteklih godina postao institucija za sebe, potpisnici peticije ukazuju da je to program koji “spasavao ono malo časti i ugleda koji je na javnom servisu preostao”.

“Iako najčešće skrajnut u pauze između skupštinskih zasedanja ili u kasne noćne termine emitovanja, ‘Trezor’ je nepogrešivo nalazio put do gledalaca i vrlo često se poslednjih godina mogla čuti rečenica: Ja jedino što gledam na RTS-u, to je ‘Trezor’. U opštem sunovratu institucija kulture, ‘Trezor’ je bio supstitucija za sve: za muzeje koje već godinama nisu u funkciji, za ruinirana pozorišta, nepročitane knjige… ‘Trezor’ je iznad svega bio podsetnik da je nekada i državna televizija bila dobro i pristojno mesto vredno plaćanja televizijske pretplate”, poručili su potpisnici peticije.

Fondacija “Tanja Petrović” takođe je izrazila ogorčenje vešću da “Trezor” neće biti u programskoj šemi RTS-a od jeseni, apelujući na rukovodstvo javnog servisa da preispita i izmeni tu odluku, jer postoje brojni razlozi da ta emisija, koja “čuva trezore” RTS-a, opstane i nastavi da se emituje na nacionalnoj frekvenciji.

Autorka i urednica “Trezora” Bojana Andrić dobila je 2015. nagradu Fondacije “Tanja Petrović” uz obrazloženje da u vremenu instant medijskih sadržaja, uspeha na brzinu, dominaciji estrade nad kulturom i umetnošću, u doba kiča i rialitija, predstavlja primer pojedinaca koji još uvek postoje i odgovorno i posvećeno rade, koji vide i dalјe i šire i koji se ne predaju atmosferi sveopšte ravnodušnosti i beznađa.

“Bojana Andrić, čuvajući televizijsku arhivu od zaborava i nestanka, emisijom ‘Trezor’ predano i strasno, događaje i emisije stavlјa u istorijski i kulturni kontekst, uz informacije o autorima, komentare i svedočenja učesnika, ocene i analize eksperata, kao i delimičnu rekonstrukciju nesačuvanih emisija i serija. Zbog toga je ‘Trezor’ kultni i kapitalan projekat koji Bojana Andrić sa nesmanjenim entuzijazmom radi već skoro 15 godina, čime daje neizmeran doprinos afirmaciji kulture i umetnosti u medijima”, naveo je bio UO Fondacije “Tanja Petrović” (Antonela Riha, Borut Vild, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Vojka Pajkić Đorđević, Srdan Golubović i Tamara Pupovac) u obrazloženju odluke o dodeli nagrade Bojani Andrić.

Fondacija “Tanja Petrović” izrazila je uverenje da će rukovodstvo RTS-a razumeti da je interes javnosti da se očuva kvalitetan program javnog servisa, kao i sećanje na dragocene autore, emisije, serijale, svedočenja, na koje podseća emisija “Trezor” i na koje RTS može samo da bude ponosna.

Bojana Andrić je dobitnica i nagrade za kritiku “Duda Timotijević” (2003) i Povelje Udruženja novinara Srbije (2008).

Emisija “Trezor”, kako u njenom opisu ističe sama RTS, pruza potpunu informaciju o emisiji i autorima, komentare i svedočenje učesnika, ocene i analize eksperata iz oblasti medija, delimičnu rekonstrukciju nesačuvanih emisija ili serija. Specijali “Trezora” pokazuju kako se pravi televizijski program, koji tehnički i programski sektori učestvuju u pripremi i realizaciji emisije, koliko rezultat emisije zavisi od dobro usaglašenog timskog rada… “Trezor” je jedna od delatnosti Redakcije za istoriografiju TV Beograd koja radi na prikupljanju, sistematizaciji, arhiviranju i plasiranju građe za istoriju TVB-RTS i pripremi Muzeja televizije.

Definicija “Trezora” sa sajta vukajlija: “Trezor” prikazuje materijale iz arhive RTB i predstavlja retku priliku da se u roku od jednog sata izređaju Branko Kockica, rudari, Tito, Solunci, Slovenci i Zoran Radmilović”.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.