• Search form

14.06.2017 | 22:23

Za opstanak Trezora

Za opstanak Trezora

Emisija “Trezor” autorke i urednice Bojane Andrić nije se našla u novoj programskoj šemi Radio-televizije Srbije, što je izazvalo burne reakcije i pokretanje peticije protiv ukidanja tog programa koji arhivskim snimcima i njihovom kontekstualizacijom podseća već 15 godina na vrhunce produkcije TV Beograd, kao i na događaje i ličnosti koji čine istoriju kulture i društva na ovim prostorima.

Prema navodima Bojane Andrić, “Trezor” u novoj programskoj semi RTS-a više ne postoji.

Prvi "Trezor" emitovan je 4. februara 2002. godine, a poslednji je na programu 16. juna 2017.

Povodom informacije o ukidanju “Trezora”, pokrenuta je onlajn peticija, a apel za opstanak te emisije uputila je i Fondacija “Tanja Petrović” koja je Bojani Andrić dodelila 2015. nagradu za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti.

Reč je o ciklusu arhivskih emisija koje Bojana Andrić (koncept, izbor, scenario, režija, voditelj) već 15 godina pažljivo okuplja oko tematskih celina, predstavljajući nov autorski, kritički pristup odabranoj temi, žanru ili samom mediju.

Ističući da je “Trezor” proteklih godina postao institucija za sebe, potpisnici peticije ukazuju da je to program koji “spasavao ono malo časti i ugleda koji je na javnom servisu preostao”.

“Iako najčešće skrajnut u pauze između skupštinskih zasedanja ili u kasne noćne termine emitovanja, ‘Trezor’ je nepogrešivo nalazio put do gledalaca i vrlo često se poslednjih godina mogla čuti rečenica: Ja jedino što gledam na RTS-u, to je ‘Trezor’. U opštem sunovratu institucija kulture, ‘Trezor’ je bio supstitucija za sve: za muzeje koje već godinama nisu u funkciji, za ruinirana pozorišta, nepročitane knjige… ‘Trezor’ je iznad svega bio podsetnik da je nekada i državna televizija bila dobro i pristojno mesto vredno plaćanja televizijske pretplate”, poručili su potpisnici peticije.

Fondacija “Tanja Petrović” takođe je izrazila ogorčenje vešću da “Trezor” neće biti u programskoj šemi RTS-a od jeseni, apelujući na rukovodstvo javnog servisa da preispita i izmeni tu odluku, jer postoje brojni razlozi da ta emisija, koja “čuva trezore” RTS-a, opstane i nastavi da se emituje na nacionalnoj frekvenciji.

Autorka i urednica “Trezora” Bojana Andrić dobila je 2015. nagradu Fondacije “Tanja Petrović” uz obrazloženje da u vremenu instant medijskih sadržaja, uspeha na brzinu, dominaciji estrade nad kulturom i umetnošću, u doba kiča i rialitija, predstavlja primer pojedinaca koji još uvek postoje i odgovorno i posvećeno rade, koji vide i dalјe i šire i koji se ne predaju atmosferi sveopšte ravnodušnosti i beznađa.

“Bojana Andrić, čuvajući televizijsku arhivu od zaborava i nestanka, emisijom ‘Trezor’ predano i strasno, događaje i emisije stavlјa u istorijski i kulturni kontekst, uz informacije o autorima, komentare i svedočenja učesnika, ocene i analize eksperata, kao i delimičnu rekonstrukciju nesačuvanih emisija i serija. Zbog toga je ‘Trezor’ kultni i kapitalan projekat koji Bojana Andrić sa nesmanjenim entuzijazmom radi već skoro 15 godina, čime daje neizmeran doprinos afirmaciji kulture i umetnosti u medijima”, naveo je bio UO Fondacije “Tanja Petrović” (Antonela Riha, Borut Vild, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Vojka Pajkić Đorđević, Srdan Golubović i Tamara Pupovac) u obrazloženju odluke o dodeli nagrade Bojani Andrić.

Fondacija “Tanja Petrović” izrazila je uverenje da će rukovodstvo RTS-a razumeti da je interes javnosti da se očuva kvalitetan program javnog servisa, kao i sećanje na dragocene autore, emisije, serijale, svedočenja, na koje podseća emisija “Trezor” i na koje RTS može samo da bude ponosna.

Bojana Andrić je dobitnica i nagrade za kritiku “Duda Timotijević” (2003) i Povelje Udruženja novinara Srbije (2008).

Emisija “Trezor”, kako u njenom opisu ističe sama RTS, pruza potpunu informaciju o emisiji i autorima, komentare i svedočenje učesnika, ocene i analize eksperata iz oblasti medija, delimičnu rekonstrukciju nesačuvanih emisija ili serija. Specijali “Trezora” pokazuju kako se pravi televizijski program, koji tehnički i programski sektori učestvuju u pripremi i realizaciji emisije, koliko rezultat emisije zavisi od dobro usaglašenog timskog rada… “Trezor” je jedna od delatnosti Redakcije za istoriografiju TV Beograd koja radi na prikupljanju, sistematizaciji, arhiviranju i plasiranju građe za istoriju TVB-RTS i pripremi Muzeja televizije.

Definicija “Trezora” sa sajta vukajlija: “Trezor” prikazuje materijale iz arhive RTB i predstavlja retku priliku da se u roku od jednog sata izređaju Branko Kockica, rudari, Tito, Solunci, Slovenci i Zoran Radmilović”.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću