• Search form

21.07.2017 | 22:57

Završen 24. Palić

Završen 24. Palić

Festival evropskog filma Palić svečano je završen 21. jula uručenjem nagrada, uz oproštaj od dugogodišnjeg umetničkog direktora i selektora Nikolaja Nikitina, koji je rešio da se povuče i više posveti aktivnostima u okviru Berlinala.

Uoči projekcije domaćeg filma “Rekvijem za gospođu J.Bojana Vuletića, koji je prikazan van konkurencije, na Letnjoj pozornici na Paliću uručene su nagrade za filmove u glavnom programu i selekciji Paralele i sudari, kao i nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskom filmu, koju je dobio britanski scenarista Kristofer Hampton, dobitnik niza prestižnih nagrada, uključujući i Oskar.

Producentkinja grčkog filma “Park” Amanda Livano, koja je od programskog direktora FEF Palić Miroslava Mogorovića primila nagradu Zlatni toranj za najbolji film, rekla je su i ona, i rediteljka pobedničkog filma Sofija Egzarhu iznenađene nagradom, jer su u konkurenciji bila velika rediteljska imena savremenog filma.

“Hvala žiriju za ovu čast posebno u ime Sofije Egzarhu i zato što je predsednik žirija bio Kristi Puju, čiji su filmovi inspiracija za nju”, rekla je Amanda Livano, zahvalivši organizatorima za to što se proteklih dana “osećala tako dobrodošla”.

Na nagradi za režiju zahvalila je video porukom Helena Hegeman, dobitnica Palićkog tornja za film “Preterani aksolotl”, kao i hrvatski reditelj Igor Bezinović, dobitnik specijalnog priznanja za ostvarenje "Kratki izlet".

Video porukom zahvalila je i hrvatska rediteljka Hana Jušić, koja je dobila nagradu žirija kritike za najbolji film u programu Paralele i sudari, a bila je i gošća 24. FEF Palić. Takođe, palićkoj publici je video porukom zahvalio i poljski reditelj Jan P. Matušinski, nagrađen specijalnim priznanjem za film “Poslednja porodica”.

Prestižnu nagradu “Aleksandar Lifka” Kristoferu Hamptonu je uručio direktor FEF Palić Radoslav Zelenović, uz inserte iz čuvenih filmova tog nagrađivanog scenariste, kao što su „Karington“ (1995), „Opasne veze“ i „Pokajanje“ (2007).

Zelenović je podsetio da su mnogi značajni domaći autori dobitnici nagrade “Lifka”, kao i mnogi evropski velikani.

Pominjući Milenu Dravić, Batu Živojinovića, Ljubišu Samardžića, Miru Banjac, Emira Kusturicu, kao i Kenaa Louča, Kena Rasela, Mikloša Janču, Kšištofa Zanusija i druge, Zelenović je rekao da sa velikim profesionalnim i ličnim zadovoljstvom uručuje najveću nagradu FEF Palić Hamptonu.

Pozdravljen snažnim i dugim aplauzom publike, Hampton je rekao da je to sjajan način da se provede prvo veče u novoj zemlji i da  je počastvovan što se našao među dobitinicima nagrade “Lifka”.

Hampton je rekao i da život scenariste nije uvek sjajan.

“Ponekad se osećate i kao da ste u zatvoru, ali ponekad zrak svetla prođe kroz rešetke, a ovo je jedan od takvih trenutaka”, rekao je 71-godišnji Hampton, dodajući i da, iako je dobio nagradu za životno delo, nema nameru da se povlači.

Nagrada publike “Gorki list” biće proglašena 22. jula, pošto publika moze da glasa i za filmove van konkurencije, što znači i za “Rekvijem za gospođu J”, kojim je 24. FEF Palić zatvoren.

Palićkoj publici poklonile su se mlade glumice iz tog filma Jovana Gavrilović i Danica Nedeljković, a sa njima i Mira Banjac, predsednica festivalskog Saveta, koja u “Rekvijemu” igra njihovu baku.

“Ove sjajne mlade koleginice daju mi veru da nije bilo uzalud ono što sam radila 70 godina i da uvek ima nekog iza, ko će nastaviti put. Ja igram malu ulogu, ali glumac mora da ume i da opsluži onoga ko je u tom času glavni. Ja sam sa osobitim zadovoljstvom to uradila za Mirjanu Karanović”, rekla je Mira Banjac povodom uloge u filmu “Rekvijem za gospođu J”, zahvalivši i “jednoj od najboljih publika kojoj se poklanjala”.

Palićki festival oprostio se u završnici od dugogodišnjeg umetničkog direktora i selektora Nikolaja Nikitina, koji je odlučio da se povuče i posveti u potpunosti aktivnostima u okviru Berlinala.

Nikitin je sa suzama u očima zahvalio organizatorima FEF Palić na, kako je rekao, najboljem delu svog života i najavio da će svakako ponovo doći na Palić. Publika je imala priliku da vidi i fotografije sa festivalskih izdanja iz proteklih 15 godina, na kojima je Nikitin radio, a oproštaj je dopunjen i pesmom “Buy buy love, buy buy happinies”.

Završnica 24. FEF Palić protekla je i u znaku priznanja koje je dobio sam festival od Asocijacije evropskih festivala - etikete EFA kojom je uvršćen među izuzetne festivale posvećene “umetnosti, svojoj zajednici i Evropi”.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom