• Search form

21.07.2017 | 22:57

Završen 24. Palić

Završen 24. Palić

Festival evropskog filma Palić svečano je završen 21. jula uručenjem nagrada, uz oproštaj od dugogodišnjeg umetničkog direktora i selektora Nikolaja Nikitina, koji je rešio da se povuče i više posveti aktivnostima u okviru Berlinala.

Uoči projekcije domaćeg filma “Rekvijem za gospođu J.Bojana Vuletića, koji je prikazan van konkurencije, na Letnjoj pozornici na Paliću uručene su nagrade za filmove u glavnom programu i selekciji Paralele i sudari, kao i nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskom filmu, koju je dobio britanski scenarista Kristofer Hampton, dobitnik niza prestižnih nagrada, uključujući i Oskar.

Producentkinja grčkog filma “Park” Amanda Livano, koja je od programskog direktora FEF Palić Miroslava Mogorovića primila nagradu Zlatni toranj za najbolji film, rekla je su i ona, i rediteljka pobedničkog filma Sofija Egzarhu iznenađene nagradom, jer su u konkurenciji bila velika rediteljska imena savremenog filma.

“Hvala žiriju za ovu čast posebno u ime Sofije Egzarhu i zato što je predsednik žirija bio Kristi Puju, čiji su filmovi inspiracija za nju”, rekla je Amanda Livano, zahvalivši organizatorima za to što se proteklih dana “osećala tako dobrodošla”.

Na nagradi za režiju zahvalila je video porukom Helena Hegeman, dobitnica Palićkog tornja za film “Preterani aksolotl”, kao i hrvatski reditelj Igor Bezinović, dobitnik specijalnog priznanja za ostvarenje "Kratki izlet".

Video porukom zahvalila je i hrvatska rediteljka Hana Jušić, koja je dobila nagradu žirija kritike za najbolji film u programu Paralele i sudari, a bila je i gošća 24. FEF Palić. Takođe, palićkoj publici je video porukom zahvalio i poljski reditelj Jan P. Matušinski, nagrađen specijalnim priznanjem za film “Poslednja porodica”.

Prestižnu nagradu “Aleksandar Lifka” Kristoferu Hamptonu je uručio direktor FEF Palić Radoslav Zelenović, uz inserte iz čuvenih filmova tog nagrađivanog scenariste, kao što su „Karington“ (1995), „Opasne veze“ i „Pokajanje“ (2007).

Zelenović je podsetio da su mnogi značajni domaći autori dobitnici nagrade “Lifka”, kao i mnogi evropski velikani.

Pominjući Milenu Dravić, Batu Živojinovića, Ljubišu Samardžića, Miru Banjac, Emira Kusturicu, kao i Kenaa Louča, Kena Rasela, Mikloša Janču, Kšištofa Zanusija i druge, Zelenović je rekao da sa velikim profesionalnim i ličnim zadovoljstvom uručuje najveću nagradu FEF Palić Hamptonu.

Pozdravljen snažnim i dugim aplauzom publike, Hampton je rekao da je to sjajan način da se provede prvo veče u novoj zemlji i da  je počastvovan što se našao među dobitinicima nagrade “Lifka”.

Hampton je rekao i da život scenariste nije uvek sjajan.

“Ponekad se osećate i kao da ste u zatvoru, ali ponekad zrak svetla prođe kroz rešetke, a ovo je jedan od takvih trenutaka”, rekao je 71-godišnji Hampton, dodajući i da, iako je dobio nagradu za životno delo, nema nameru da se povlači.

Nagrada publike “Gorki list” biće proglašena 22. jula, pošto publika moze da glasa i za filmove van konkurencije, što znači i za “Rekvijem za gospođu J”, kojim je 24. FEF Palić zatvoren.

Palićkoj publici poklonile su se mlade glumice iz tog filma Jovana Gavrilović i Danica Nedeljković, a sa njima i Mira Banjac, predsednica festivalskog Saveta, koja u “Rekvijemu” igra njihovu baku.

“Ove sjajne mlade koleginice daju mi veru da nije bilo uzalud ono što sam radila 70 godina i da uvek ima nekog iza, ko će nastaviti put. Ja igram malu ulogu, ali glumac mora da ume i da opsluži onoga ko je u tom času glavni. Ja sam sa osobitim zadovoljstvom to uradila za Mirjanu Karanović”, rekla je Mira Banjac povodom uloge u filmu “Rekvijem za gospođu J”, zahvalivši i “jednoj od najboljih publika kojoj se poklanjala”.

Palićki festival oprostio se u završnici od dugogodišnjeg umetničkog direktora i selektora Nikolaja Nikitina, koji je odlučio da se povuče i posveti u potpunosti aktivnostima u okviru Berlinala.

Nikitin je sa suzama u očima zahvalio organizatorima FEF Palić na, kako je rekao, najboljem delu svog života i najavio da će svakako ponovo doći na Palić. Publika je imala priliku da vidi i fotografije sa festivalskih izdanja iz proteklih 15 godina, na kojima je Nikitin radio, a oproštaj je dopunjen i pesmom “Buy buy love, buy buy happinies”.

Završnica 24. FEF Palić protekla je i u znaku priznanja koje je dobio sam festival od Asocijacije evropskih festivala - etikete EFA kojom je uvršćen među izuzetne festivale posvećene “umetnosti, svojoj zajednici i Evropi”.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.