• Search form

11.09.2017 | 01:12

Završeno snimanje Šavova - priče o nestalim bebama

Završeno snimanje Šavova - priče o nestalim bebama

Reditelj Miroslav Terzić završio je snimanje filma “Šavovi”, priče sa elementima trilera i melodrame koja se bavi temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu, koje su godinama, prema svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo su prodavane na usvajanje.

Scenario za taj film, kako navodi Filmski centar Srbije, inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od 20 godina. Ta majka je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaze sumnju, a veruje da je posle 20 godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.

To je drugi film Terzića, koji je za dugometražni prvenac “Ustanička ulica” iz 2012. godine dobio niz pohvala.

Autorka scenarija filma “Šavovi” je Elma Tataragić iz Sarajeva, koja je scenaristkinja i filmova “Snijeg” (2008) i “When the Day Had no Name” (2017).

U “Šavovima” igraju: Snežana Bogdanović, Marko Baćović, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Jovana Stojiljković, Pavle Čemerikić, Rale Milenković, Rade Marković, Igor Benčina i Bojan Žirović.

Direktor fotografije je Damjan Radovanović, zapažen po radu na filmu “Ničije dete” Vuka Ršumovića, scenografkinja je Ana Buljan, a kostimografkinja Zora Mojsilović.

Film nastaje pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield i njihove producentske kuće West End Production, a u koprodukciji sa slovenačkom kućom Nora Productions.

Instinucionalnu i finansijsku, podršku filmu Šavovi pružili su Filmski centar Srbije i Filmski centar Slovenije, kao i Evropski filmski fond Eurimaž (Euroimages).

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.