• Search form

30.09.2017 | 12:45

Završna javna rasprava o Predlogu strategije razvoja kulture 2017-2027.

Završna javna rasprava o Predlogu strategije razvoja kulture 2017-2027.

Burna završna javna rasprava o Predlogu strategije razvoja kulture u Srbiji 2017-2027, održana 28. septembra u Narodnoj biblioteci Srbije, protekla je u pohvalama na račun Ministarstva kulture i informisanja zbog izrade prvog dokumenta te vrste, kao i u predlozima ustanova kulture za određene korekcije i dopune, ali je obeležena i pozivom predstavnika nezavisne kulturne scene za odbacivanje predloženog teksta u celini, kao i žustrom diskusijom o njegovim ideološkim aspektima u vezi sa definicijom dimenzija srpske kulture i podsticanjem upotrebe ćirilice.

Medju učesnicima petosatne rasprave bili su u prvoj polovini tog skupa direktor Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, predstavnici Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuk Vukićević, te profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Veljko Brborić, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Nikola Šuica i direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić, kao uvodnicari, te direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, direktor Gradske biblioteke u Čačku i predsednik Bibliotekarskog društva Srbije Bogdan Trifunović, pisac i komentator Peščanika Saša Ilić, poseban savetnik ministra kulture i informisanja Dragan Hamović, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandar Milanović, filmolog i predstavnik Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije i KOO umetničkih udruženja Božidar Zečević, Ivan Bugarski iz Arheološkog instituta u Beogradu, Mirjana Dragaš iz Zadužbine "Dositej Obradović", Sunčica Milosavljević iz Bazaarta i Asocijacije NKSS, Ivana Milovanović iz Beogradske sekcije CID UNESCO i Živorad Ajdačić iz KOO umetničkih uduženja.

Završna rasprava o Predlogu strategije trajala je 5 sati, a održana je nakon sličnih skupova u Novom Sadu, Subotici, Užicu, Kosovskoj Mitrovici, Kragujevcu i Nišu, tokom kojih su učesnici imali priliku za petominutne osvrte na Predlog strategije nakon uvodnih izlaganja predstavnika Ministarstva kulture i direktora Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuka Vukićevića, kao i pozvanih govornika iz lokalnih ustanova kulture. Konačna verzija, kako je najavljeno, trebalo da bude utanačena do polovine oktobra, na osnovu pristiglih komentara i sugestija, a potom bi bila podneta najpre skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje, a zatim i poslanicima na usvajanje.

*Prilog je nastao u okviru projekta “Put strateškog dokumenta”, sufinansiranog od Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.