• Search form

20.06.2018 | 23:53

Značaj kulture za odnose Zapadnog Balkana i EU

Značaj kulture za odnose Zapadnog Balkana i EU

Forum Kreativna Evropa, posvećen u četvrtom izdanju Godini kulturnog nasleđa, kojom je na evropskom nivou proglašena 2018, kao i novim perspektivama odnosa Evropske unije i Zapadnog Balkana, svečano je otvoren 20. juna u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, a naredna dva dana okupiće više stotina učesnika koji će razmotriti mogućnosti jačanja saradnje i afirmisanja uloge kulture u društvu.

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji ambasador Sem Fabrici istakao da mu je zadovoljstvo što može da otvori Forum KE zbog toga sto se događa u Godini kulturnog nasleđa i u vreme potvrđene opredeljenosti EU za perspektivu evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana.

Ističući da program program Kreativna Evropa sadrži u sebi dva važna elementa, a to su Evropa i kreativnost, Fabrici je naglasio i značaj dimenzije različitosti koju podrazumeva oblast kulture.

“Kada govorimo o kreativnosti, govorimo i o politikama. EU ima jasnu ideju o tome šta je uloga politika u cilju razmene mišljenja i zaštite kulturnog nasleđa, o tome šta možemo da uradimo sa tim blagom, kako možemo da ga koristimo...”, rekao je Fabrici, koji je kao drugi važan element Foruma KE, uz razgovor o opštim pitanjima, istakao i razmenu stavova o stvarima koje se događaju u praksi.

Ističući da je Srbija veoma aktivna u programu Kreativna Evropa i da na tome treba čestitati Desku KE Srbija i Ministarstvu kulture, Fabrici je naveo da je ta aktivnost naročito izražena ove godine, koja je posvećena kulturnom nasleđu, te da su toj oblasti podržana tri projekta čiji su nosioci institucije u Srbiji i šest u kojima su partneri.

Kao posebnu važnost Foruma, na kojem učestvuju i zvaničnici Evropske komisije, Fabrici je naveo to što će biti prilika da se čuje šta još može biti urađeno u vezi sa programom za kulturu u periodu 2021-2027. Posebno je pomenuo i druge programe EU koji mogu da budu važni i za kulturno nasleđe, kao što su Erasmus, Horizon 2020 i Evropa za građane.

Takođe, istakao je da je uz podršku EU obnovljena Sinagoga u Subotici i da predstoji otvaranje obnovljene Tvrđave Bač.

“Srbija je zemlja koja ima bogato kulturno nasleđe koje treba učiniti vidljivim velikom broju ljudi, građanima, turistima… Srećni smo što smo deo tih napora da učinimo dostupnim te dragulje što većem broju ljudi”, rekao je Fabrici na otvaranju četvrtog Foruma KE, koji DKES organizuje u saradnji sa ambasadom Bugarske, predsedavajuće EU.

Predstavnica Generalnog direktorata EU za obrazovanje i kulturu Karmela Kotunjo (Carmela Cutugno), koja će 22. juna u Muzeju savremene umetnosti predstaviti novi program Kreativna Evropa za period od 2021. do 2027. godine i njegovu međunarodnu dimenziju, takođe je istakla značaj saradnje zemalja Zapadnog Balkana i EU u oblasti kulture, podsećajući na reči Nikole Tesle: “Ako želite da otkrijete tajne Univerzuma, razmišljajte o njima kao o energiji, frekvenciji i vibraciji”.

“Ovaj čovek nije bio pravi pesnik, više je bio inženjer, pronalazač, ali je bio i pesnik na neki način. Bio je veoma konkretan, ali istovremeno i poetičan. Mislim da je ta kombinacija konkretnog i poetičnog i jedan od naših zajedničkih ciljeva”, rekla je Karmela Kotunjo.

Navodeći da cilj Foruma svakako nije da otkrije tajne univerzuma, jer bi to bilo previše ambiciozno, ona je izrazila uverenje da svi učesnici dele isto interesovanje za rad na unapređenju razmene, saradnje i zajedničkog rasta.

“I zajednički rast iz kulturne, socijalne i ekonomske perspektive zahteva energiju, frekvenciju i vibraciju, tako da ovaj citat nije bio slučajan”, rekla je Karmela Kotunjo.

Napominjući da je prvi put u Srbiji, Karmela Kotunjo rekla je da je već upoznata sa nizom odličnih projekata ovdašnje kulturne scene, koju je opisala kao izuzetno živu i energičnu.

“Kultura je ono što smatramo da je ključ za otvaranje vrata za razmenu, saradnju i za rast – ekonomski i društveni… Kultura je ključ za sve vrste odnosa - lične, institucionalne i profesionalne”, rekla je Karmela Kotunjo, ističući i da je kultura ključ za nedavno usvojenu Strategiju EU za međunarodne odnose, koja naglašava ulogu kulture kao ključnog faktora za društveni i ekonomski razvoj, za izgradnju mira i za interkulturni dijalog,

U tom smislu naglasila je i značaj učešća svih šest zemalja Zapadnog Balkana u programu Kreativna Evropa.

“Program je moguće unaprediti, ali je važno da ste tu. To nije slučaj sa drugim regionima u Evropi. To je veoma značajno”, rekla je ona, ističući kao još jedan posebno važan politički dokument u kojem kultura ima bitnu ulogu – Strategiju EU za Zapadni Balkan.

“Ona je mnogo šira od same kulture, ali se delom odnosi na jačanje uloge kulture u međunarodnim odnosima Zapadnog Balkana i EU. Moramo da radimo zajedno da bismo zaštitili predivno kulturno nasleđe i da bismo podržali zajedničke kulturne vrednosti”, rekla je Karmila Kotunjo.

Program četvrtog Foruma KE, organizovanog pod sloganom “Gledaj prošlost, stvaraj budućnost!”, biće nastavljen 21. i 22. juna panelima, predavanjima i  radionicama u više prostora, a glavne teme koje će biti razmotrene su: kulturna saradnja, međunarodni odnosi i repozicioniranje Zapadnog Balkana; Evropska godina kulturnog nasleđa; kultura sećanja, istorija, evropsko kulturno nasleđe i njegovi kulturni, društveni i ekonomski potencijali i doprinosi; arhiviranje nasleđa: internet, izvođačke umetnosti, kolekcije, te praktična znanja: razvoj projekata i konkurisanje.

Na otvaranju Foruma, uz doborodošlicu direktorke Kolarčeve zadužbine Jasne Dimitrijević, o značaju kulture i saradnje govorio je i bugarski ambasador Ratko Vlajkov, a nastupio je muzički DJ duo Vitesse iz Brisela.

U holu Kolarca otvorena je i dokumentarna izložba o 37 godina Bijenala umetnosti u Pančevu.

Kulturno-umetnički deo programa Foruma obuhvata vođenja kroz Legat Franklin i antičko, osmansko i jevrejsko nasleđe Beograda.

Na zatvaranju Foruma, nakon predstavljanja mladih književnika iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije u klubu Polet, natupiće umetnik Neomodern iz Subotice.

Forum KE bio je posvećen 2017. godine repozicioniranju Jugoistočne Evrope kroz kulturu, a učesnici su bili gotovo jednoglasni u tome da je neophodna snažnija saradnja kako za razvoj kulture u pojedinačnim državama, tako i za celinu regije. Ostala su otvorena pitanja kako to postići i na koji način iskoristiti zajedničko kulturno nasleđe iz perioda socijalističke Jugoslavije, posebno zato što zapravo nikada nije kritički valorizovano, već je postalo svojevrstan mit.

Sajt DKES-a je kultura.kreativnaevropa.rs, a program Foruma nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf).

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.