• Search form

29.06.2011 | 10:01

Festival u znaku smene

Festival monodrame i pantomime u Zemunu biće održan od 1. do 3. jula u Pozorištu lutaka “Pinokio”, a obeležen je iznenadnom smenom dugogodišnjeg selektora Ivana Bekjareva i brzopoteznim sklapanjem programa, koji potpisuje novi selektor Milovan Zdravković.

Dok Bekjarev tvrdi da je njegova smena politički motivisana i da su na njega vršeni pritisci da se učlani u Srpsku naprednu stranku, na šta nije pristao, predstavnici opštine Zemun to negiraju, navodeći da selektori mogu da budu na toj funkciji maksimalno četiri godine, a Bekjarev je bio selektor 16 godina.

Festival u znaku smene

Festival monodrame i pantomime u Zemunu biće održan od 1. do 3. jula u Pozorištu lutaka “Pinokio”, a obeležen je iznenadnom smenom dugogodišnjeg selektora Ivana Bekjareva i brzopoteznim sklapanjem programa, koji potpisuje novi selektor Milovan Zdravković.

Dok Bekjarev tvrdi da je njegova smena politički motivisana i da su na njega vršeni pritisci da se učlani u Srpsku naprednu stranku, na šta nije pristao, predstavnici opštine Zemun to negiraju, navodeći da selektori mogu da budu na toj funkciji maksimalno četiri godine, a Bekjarev je bio selektor 16 godina.

“Biti selektor 16 godina - to je previše, pa nije on predsednik Tito da bude doživotni selektor”, rekao je 28. juna na konferenciji za novinare glumac Predrag Miletić, zadužen za kulturu u opštini Zemun, prenela je “Politika”.
Prema rečima Miletića, smatrao je da bi trebalo nešto da promene u organizaciji, zbog čega je pozvao Bekjareva i zamolio ga da angažuju nekog novog selektora, a da u nekom narednom periodu ponovo tu funkciju ponude njemu.

“Bekjarev je to relativno mirno primio, da bi kasnije izrazio nezadovoljstvo”, rekao je Miletić, dodajući da su opštinske vlasti Zemuna odlučile da promene čelnike svih kulturnih manifestacija, uključujući Leto na Gardošu i Leto na keju.

I predsednik opštine Zemun Branislav Prostran prethodno je negirao da je bilo pritiska na Bekjareva.

Bekjarev je, međutim, rekao novinarima da je njegova smena najveća nepravda koju je doživeo u karijeri.

“Ja sam 16 godina radio na ugledu ovog festivala i zato dobio titulu zaslužnog građanina Zemuna i doživeo što sam doživeo. Mnogo nepravdi sam doživeo u karijeri. Ova je daleko najveća, jer su mi je priredili moji prijatelji. Došao sam da čujem obrazloženje. Presednik opštine Zemun mi je rekao da raspolaže informacijom da Bekjarev više neće da radi. Samo zato sam došao ovde, jer hoću da se zna da hoću da radim i da sam sklonjen, odnosno amputiran. Želim vam sreću u radu. Neću vam ništa pokvariti”, rekao je Bekjarev i revoltirano napustio konferenciju za novinare, na kojoj su govorili i nova direktorka Festivala monodrame i pantomime Lada Mirkov i teatrolog Radomir Putnik.

Bekjarev je ranije izjavio “Politici” i da je o smeni saznao slučajno serdinom maja, dok je bio u žiriju manifestacije o besedništvu. Skupština opštine Zemun je, prema njegovoj tvrdnji, “ispod žita” izglasala njegovu smenu, jer članovi Veća nisu imali potpunu informaciju, a kao “pokriće” je navodno kružila informacija da sam želi da ode s tog mesta.

Iako više nije selektor, isplaćeno mu je 270.000 dinara za ovogodišnji selektorski rad.

“Naša krivica jeste što smo zakasnili, ali dali smo mu novac da bismo mu na neki način zahvalili. Zamolili smo ga da nam saopšti imena umetnika čije predstave želi da pozove na festival, međutim, Bekjarev nam nije dao ni jedan jedini disk, već nas je kategorično odbio. Tako smo na brzu ruku pravili svoj program”, rekao je Miletić.

U novom Savetu Festivala ostali su glumica Ljiljana Blagojević, teatrolog Radomir Putnik i Milovan Zdravković, a novi predsednik je Bratislav Braca Petković, vlasnik Moderne garaže i Muzeja automobila, funkcioner SNS-a. U Savetu su i glumci Peđa Miletić, Goran Sultanović i Rastko Janković, te Jasmina Mitrović iz Fondacije “Braća Karić”.

Novi selektor 36. Festivala monodrame i pantomime Milovan Zdravković doktor je teatrologije i profesor pozorišne produkcije, a odabrao je devet predstava, od kojih je šest monodrama, a tri su pantomime.

Monodrame će izvesti domaći i glumci iz Japana i Španije, a u kategoriji pantomime su tri predstave iz Poljske, Češke i Italije.

Festival će otvoriti akademik Dragoslav Mihailović, a u foajeu pozorišta
“Pinokio” biće otvorena izložba “Grafički znak” Milana Ignjatovića.
Takmičarski deo programa počeće monodramom “Derviš i smrt” prema tekstu Meše Selimovića, u izvođenju Slobodana Ćustića i produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Sledi pantomima “Lutkica Lolita” prema delu Vladimira Nabokova, u izvođenju umetnika iz Krakova, a prve večeri nastupiće i Vladan Savić kabareom “Kako razumeti Srbe” Željka Jovanovića i Mihaila Vukobratovića, u produkciji Pozorišta na Terazijama.

Program drugog festivalskog dana obuhvata monodrame “U šumi” Keika Jokote iz Japana i “Beara hvata visoku loptu” Dragomira Čumića, u režiji Milana Kneževića, te pantomimu “Ričard Treći” Makoto Inove, Japanca koji stiže iz Češke.

U završnici će biti izvedena monodrama “M. - Solo za tri uma (Dijalozi sa Marselom Prustom)” Miloša Sofrenovića, koji živi i radi u Austriji, pantomima “Dvorska luda hvata leptira” koju izvodi Paolo Avatano iz Italije, te monodrama “Medeja” Karlosa Konče iz Španije.

Žiri čine Ljiljana Lašić, Marica Vuletić i Slobodan Boda Ninković, a odlučiće o dobitniku Zlatne kolajne “Maja Dimitrijević”. Specijalnu nagradu za inventivnost dodeliće žiri, koji čine Maja Volk, Aleksandar Ilić i Vladimir Tomašević, a biće dodeljena i nagrada publike.

U okviru pratećeg programa, u zemunskom restoranu “Stara carinarnica” biće predstavljena knjiga “Senke minulog vremena”, a najavljena je i tradicionalna simultanka šahistkinje Alise Marić.

Prošle godine, na 35. Festivalu, pobedile su monodrama “Klamov rat” Petera Šerera iz Mađarske i predstava “Nas dvoje” Ane Pepine i Paula Čimpojeruu iz Bukurešta.

Sajt opštine Zemun je www.zemun.rs

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.