• Search form

30.09.2011 | 22:02

Počeo 51. MESS

Internacionalni teatarski festival MESS počeo je 30. septembra u Sarajevu predstavom “Sconcerto” u režiji Toni Servilla, izvedenom u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom, a publika će do 9. oktobra moći da vidi trideset naslova iz 15-ak zemalja, uz bogat prateći program.

Počeo 51. MESS

Internacionalni teatarski festival MESS počeo je 30. septembra u Sarajevu predstavom “Sconcerto” u režiji Toni Servilla, izvedenom u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom, a publika će do 9. oktobra moći da vidi trideset naslova iz 15-ak zemalja, uz bogat prateći program.

Posle predstave "Sconcerto“, održana je premijera festivalske produkcije "Rušenje Ajfelovog tornja“ Jetona Neziraja, u režiji Kushtrima Bekteshija. Istovremeno sa ceremonijom otvaranja u Sarajevu, u Zenici je održana premijera autorskog projekta Olivera Frljića "Pismo iz 1920“, u produkciji BNP Zenica i Festivala MESS.

Sarajevsko otvaranje proteklo je u znaku apela za podršku kulturi.

"Izlečimo mrak kulturne politike svetlom! Svetlom otvorimo 51. MESS!“, rekao je direktor MESS-a Dino Mustafić u Narodnom pozorištu, dajuci znak publici da baterijama osvetli mrak u dvorani koji je simbolizovao stanje kulturne politike u BiH.

Tokom ceremonije uručeni su Zlatni lovorovi venci za doprinos umetnosti teatra primabalerini Katarini Kocki i za podršku i razvoj scenske umetnosti Edinu Arslanagiću.

MESS će u 51. izdanju ugostiti 500 umetnika iz 15 zemalja koji će se predstaviti kroz 6 festivalskih programa i 32 predstave.

MESS je ponovo takmičarskog karaktera, a prvi put ima žiri Međunarodne asocijacije teatarskih kritičara.

Program “World MESS”, posvećen svetskoj produkciji, prikazaće šest teatarskih ostvarenja iz Italije, Meksika, Holandije, Belgije i Nemačke, čije su teme kritika sveta i današnjice, problematizovanje ženskog pitanja, odnos muškog i ženskog identiteta, te susret moderne tehnologije sa tradicijom u islamu i nastanak jednog remek-dela Diega Velázqueza.

Program “Mittel Europa” predstavlja sedam ostvarenja iz Češke, Rumunije, Slovenije, Srbije, i Bosne i Hercegovine.

I ove godine organizovan je program MESS off, a biće održan u Art kinu Kriterion (radionice, okrugle stolove teatarske kritike, predstave, koncerte, partije).

Takođe, MESS off obuhvata projekat “Arhipelag Balkan” koji predstavlja knjigu i izložbu prezentaciju radova.

Za 1. oktobar najavljen je koncert “Ko je Laibach”, dok će 4. oktobra u hotelu “Bosna” biti održana konferencija “Marketinške strategije scenskih umetnosti” na kojoj će učestvovati direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, stručnjak iz oblasti odnosa s javnošću Božo Skoko, te drugi stručnjaci iz oblasti marketinga i umetnosti.

U galeriji Collegium Artisticum biće postavljena izložba o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji, dok će Alija Hafizović Haf 1. oktobra održati performans “Nevidljiva izložba”. Performans je izraz solidarnosti sa Umetničkom galerijom BiH koja je zatvorena za javnost.

Festivalski sajt je www.MESS.ba, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.