• Search form

28.01.2016 | 09:53

Kratki rezovi

Kratki rezovi

Galerija O3one započinje 28. januara ovogodišnju sezonu izložbom Dragana Srdića “Kratki rezovi” koju čini kolekcija skulptura pronađenih na otpadu - biste dva heroja jugoslovenskih “naroda i narodnosti”, čiji su autori Anton Augustinčić i Sreten Stojanović.

To su od nepoznatog počinioca oskrnavljene Augustinčićeve biste maršala Tita, uz jednu očuvanu Stojanovićevu bistu Slobodana Penezića Krcuna, načelnika OZNE, jedne od nekada ključnih osoba za Titovu bezbednost, ali i bezbednost cele zemlje.

Za Augustinčićeve biste Tita, ovako isečene, Srdić tvrdi da su promenile status – od značajnog dela za istoriju lokalne umetnosti, do remek dela. On ih izlaže, insistirajući na sva tri stadijuma u njihovom nastanku – kao reprezentativnih dela portretske umetnosti, predmeta ikonoklastičih akcija i artefakata koji se ponovnim izlaganjem, nakon vandalizacije, uspostavljaju i kao simptomi transformacije društva, naveo je O3one.

Srdić se u ovom slučaju pojavljuje i kao istoričar umetnosti koji sistematski obilazi deponije, formalna i neformalna mesta pijačne i ulične prodaje odbačenih stvari, ali i kao umetnik, koji to sve koristi kao materijal za svoja umetnička dela. Elemente svojih radova on tretira reciklažno, kao elemente materijalne kulture nekoliko razdoblja: jednog, u kojem su imali značaj predmeta normirane društvene identifikacije, drugog – u kojem su bili predmeti obračuna sa ideološkom prošlošću, i sadašnjeg – u kojem su sredstvo umetničke intervencije, i vraćanja u polje javnosti sadržaja koji su iz njega brisani.

Rođen 1958. u Beogradu, Dragan Srdić je diplomirao na Filozofskom fakultetu, odsek istorije umetnosti. Spada u autore koji izlažu retko i dugo se bave razvijanjem jednog projekta. Kao vizuelni umetnik, Srdić se od 90-ih godina 20. veka bavi rekontekstualizacijom predmeta pronađenih na otpadima, koji imaju jake kulturološke i društvene implikacije.

Izložbom “Kratki rezovi”, Galerija O3one započinje sezonu koja će biti u znaku kolekcija i svedočanstava o nekim (bliskim ali i dalekim) prošlim vremenima, odnosu prema prošlosti, sadašnjosti, pa time i budućnosti.

Izložba će biti otvorena u Galeriji O3one do 10. februara.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav