• Search form

04.03.2016 | 16:20

U slavu Divljana, godinu posle

U slavu Divljana, godinu posle

Poštovaoci, prijatelji i saradnici Vlade Divljana, jednog od najznačajnijih muzičara i kantautora na prostoru bivše Jugoslavije, obeležavaju prvu godišnjicu njegove smrti novim pesmama, nastupima, izložbama, kao i knjigama i filmovima u najavi.

Divljan je pre nekoliko godina sa članovima beogradske grupe Svi na pod, koju su tada predvodili Bojana Vunturišević i Petar Rudić, snimio pesmu "Neposlušna građanka", koju će uskoro objaviti kuća Long Play. 

"Neposlušna građanka" će izaći kao vinilni singl, a spot je režirao Miloš Tomić, najavio je LP.

Reditelj Mladen Matičević počinje snimanje dokumentarnog filma o Divljanu "Nebeska tema", koji je zamišljen kao "zajednički pozdrav Vladi".

"Pripadam generaciji koju je zvuk Idola s početka 80-ih obeležio. To je muzika koja mi je promenila život... Vlada je za mene bio simbol Beograda i primer onog dobrog u njemu, kao i onog što bi taj grad trebalo da bude”, naveo je tim povodom Matičević, čiji je poslednji film “Moj zanat” bio posvećen Arsenu Dediću.

Nekadašnji novinar muzičkog časopisa Džuboks Predrag Popović priprema biografsku knjigu o Divljanu koju je počeo da piše još za vreme njegovog života, a čiji se izlazak očekuje naredne godine.


 Foto: Rudi Uran

Prema rečima Popovića, Divljan mu se javio sa idejom o knjizi ubrzo nakon što mu je postavljena dijagnoza teške bolesti, od koje je posle dvogodišnje borbe preminuo 4. marta 2015. godine u Beču.

"Usledili su sati i sati druženja, kopanja po prošlosti... Vlada je bio neverovatno produktivan. Kad sam popisao samo one njegove saradnje iza kojih je ostao zvaničan snimak, došao sam do liste od preko 100 sagovornika! I ono što me zapanjuje srećući te ljude je koliko je Vlada bio slojevit, bogat, dubok. Za svakoga svoj, ali uvek naš. Kao i zemlja, kao i univerzum", naveo je Popović.

Povodom godinu dana od smrti Divljana, u vranjskoj biblioteci “Bora Stanković” rok fotograf Nemanja Đorđević predstavlja svoje fotografije Divljana i njegovih bendova, a sledi lokalna premijera dokumentarnog filma "Vlada" Rudija Urana iz Slovenije.

  Foto: Nemanja Đorđević

Za 25. mart u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu najavljena je dokumentarna izložba "Vlada Divljan – Evergreen", na kojoj će predstaviti publici dosad široj javnosti nepoznate Divljanove fotografije. Autorka dela fotografija na izložbi je Goranka Matić, a biće izloženi i neki lični predmeti i instrumenti, materijal iz arhiva RTS-a, uz kratak muzički program nekadašnje Divljanove grupe Zvuk ulice, koja se ove godine okuplja povodom 40-godišnjice nastanka.

U čast Divljana, 4. marta održava se i koncert u Vranju, 7. maja u Zagrebu – uoči Divljanovog rođendana, a 10. maja u Bečeju, na sam dan njegovog rođenja.

Divljan je bio član i jedan od osnivača beogradske grupe Idoli, solo izvođač, osnivač i vođa Old Stars Banda, kantautor, kompozitor filmske i eksperimentalne muzike, muzike za pozorišne predstave i muzike za decu.

Preminuo je 5. marta 2015. godine u Beču posle duge i teške bolesti. Porodica, mnogobrojni prijatelji i poštovaoci oprostili su se od Divljana u Domu omladine Beograda, uz zvuke nekih od njegovih najlepših pesama i veru da će kroz njih i on večno živeti.

Divljanova smrt izazvala je duboku tugu širom bivše Jugoslavije, uz podsećanje medija, kolega i mnogobrojnih nepoznatih obožavalaca na najveće hitove Idola, kao i na njegov višedecenijski samostalni rad i ljudske vrednosti koje su ga učinile istinskim idolom više generacija u regionu.

*Foto na vrhu: Aleksandar Zec

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav