• Search form

18.05.2016 | 14:22

Evropa: meridijani u pokretu

Evropa: meridijani u pokretu

Međunarodna konferencija “Evropa: meridijani u pokretu” biće održana 19. i 20. maja održati u Novom Sadu, u organizaciji Zavoda za kulturu Vojvodine i Srpskog PEN centra, a fokusirana je na sveopštu pokrenutost i nestabilnost savremenog sveta - veliko gibanje svetskog stanovništva bilo da je reč o ličnom ili političkom izboru, bilo da je reč o dramatičnoj društvenoj ili egzistencijalnoj prinudi.

Danas, kada se mnogobrojni pojedinci i čitavi narodi nalaze na putu, organizatori konferencije veruju da je neophodno razmotriti ko su savremeni nomadi, kuda vode i kakvi su njihovi putevi, kao i kakav je kontekst (istorijski, politički, društveni, ekonomski ili kulturni) savremenih migracija.

Učesnici konferencije su poznati pisci, kritičari i teoretičari iz Srbije i Istočne Evrope: Radoslav Petković, Kristijan Eker, Edvin Sugarev, Mihajlo Pantić, Boris Varga, Jelena Anđelovski, Marko Pogačar, Silvia Dražić, Zdenka Valent Belić i Velimir Kostov, koji će razmotriti pokrenuta pitanja i pomoći da se neka od najvažnijih iskustava savremenog evropskog čoveka sagledaju iz novog ugla.

Kako se Evropa kreće ili podrhtava sama u sebi? Da li savremeni oblici nomadizma sadrže u sebi kritički potencijal sagledavanja stvarnosti ili su kao zadate koreografije sastavni deo njene legitimne taksinomije? Kako se Evropa nosi sa Drugim koji izmiče njenoj kontroli i uređenju? Da li će aktuelne traume egzila, iskustvo izgubljenog doma, izopštenosti i marginalizacije, suvišnih ljudi i propuštenih života doživeti svoju književnu medijaciju unutar evropskog književnog prostora ili će ostati bezglasna trauma onih koji je upravo preživljavaju? Da li sama Evropa još sanja san o Evropi ili ga je zagubila u bespuću birokratskih procedura i uspostavljanju moći i premoći? Da li su aktualna žarišta književnosti i umetnosti u centru ili na periferiji, ili na putu između njih?

To su neka od pitanja na koja će učesnici konferencije “Evropa: meridijani u pokretu” pokušati da odgovore na skupu u Zavodu za kulturu Vojvodine.

Posle više od dve decenije evropskog entuzijazma, tokom kojih je slika Evrope i njene sadašnjosti i budućnosti bila ispunjena izvesnošću i uverenjem u političku stabilnost, društveni razvoj i ekonomsko blagostanje, taj je entizijazam ne samo počeo da bledi, nego je i viđenje Evrope, kao malo kada u njenoj novijoj istoriji, obeleženo iskustvom strepnje, sumnje i straha od nejasne budućnosti. Možda je upravo trenutak velike evropske krize pravi izazov za obnavljanje razgovora na temu Evropa: kakva Evropa nastaje ili nestaje pred našim očima, koje su njene ključne ideje i priče, s kojim se izazovima ona suočava i na koji način će novi evropski kontekst uticati na savremenu književnost i kulturu evropskih naroda. Iako Evropa više nije centar sveta, ili bar nije jedini, san o Evropi postao je pribežište za sve one koji bežeći od nasilja, ratova, smrti ovde traže svoj novi dom. Veliki migrantski talas zahvatio je granice Evrope, mekšajući ih ali i razbijajući se o njih, tako da se pitanje migracija nametnulo kao prirodan izazov za ovogodišnju temu konferencije o Evropi, naveli su organizatori.

Tekstovi učesnika konferencije biće objavljeni u posebnom izdanju.

Serija godišnjih razgovora koji iz različitih perspektiva i disciplina tematizuju Evropu u ovom naročitom, ako ne i prekretničkom trenutku evropske (i svetske) istorije, započela je u organizaciji Zavoda za kulturu Vojvodine i Srpskog PEN centra 2014. godine.

Do sada su održane dve međunarodne godišnje konferencije koje su bile fokusirane na najaktuelnije evropske teme: “Evropa: stalne i nestalne granice” (2014) i “Evropa: neispričana priča” (2015).

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav