• Search form

01.06.2016 | 21:34

Tragom gastarbajterske rute

Tragom gastarbajterske rute

Muzičko-scenska predstava Komične opere iz Berlina “Operski dolmuš” krenula je nedavno na put ka Istanbulu, preko Minhena, Beča, Beograda i Sofije, prateći takozvanu gastarbajtersku rutu kojom već decenijama, od 60-ih godina, svakodnevno putuju iz Nemačke brojni ekonomski migranti u želji da godišnji odmor provedu u domovini. Na putu ka Istanbulu, “Operski dolmuš” gostovaće 3. juna u Beogradu – u Centru za kulturnu dekontaminaciju i potom u Kulturnom centru Grad, uz besplatan ulaz.

Učesnici te predstave - dva pevača, troje instrumentalista i jedan voditelj, putuju minibusom, a ciljano posećuju gradske četvrti u kojima žive stanovnici različitog porekla, pokazujući da muzičko pozorište govori univerzalnim jezikom. Zahvaljujući podršci Saveznog fonda za kulturu SR Nemačke, Mercedes-Bencovog ogranka u Berlinu i Goethe-Instituta u Beogradu, taj program kulturne disperzije Komične opere u Berlinu sada prvi put stiče međunarodni karakter.

“Operski dolmuš” istražuje razloge i motive koji ljude navode da sreću traže daleko od domovine, uprkos nostalgiji. Proistekao je iz ideje rukovodioca projekta Selam opera! Mustafe Akće.

Dramaturg Johana Valje, u skladu sa pet stanica na putovanju “Operskog dolmuša”, osmislila je revijalni program od pet muzičko-scenskih slika. Kao i u samoj operi, u centru svake slike je  po jedno veliko, svima blisko osećanje oko kojeg se zatim plete muzička radnja: od sna o sreći u dalekom svetu, preko ambivalentnih osećanja pri suočavanju sa realnošću ovde i sada, gubitka jasne slike o tome gde čovek tačno pripada, pa do gorko-slatke utehe sećanja i ideje da domovina možda ipak ne mora biti samo jedna. Tako koncipiranu reviju režirala je Aniša Bondi.

Program je osmišljen kao kratko putovanje kroz istoriju muzičkog pozorišta: od začetaka opere u italijanskoj renesansi, preko bečkog klasicizma, italijanske i francuske komične opere (opera buffa i opéra comique), istočnoevropskih remek-dela s kraja 19. i početka 20. veka, pa sve do berlinskih džez mjuzikala iz zlatnih i ludih 20-ih godina 20. veka.

“Operski dolmuš” gostovaće u CZKD-u 3. juna u 19 sati, a u 21.30 u KC Grad.

(SEEcult.org)

biblioteka matice srpske, digitalizacja
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav