• Search form

07.09.2016 | 13:19

Vrelo otvara 14. Ethno.com

Vrelo otvara 14. Ethno.com

Festival Ethno.com, jedan od najznačajnijih i najdugovečnijih festivala etno i svetske muzike u Srbiji, biće održan 22. i 23. septembra u Pančevu, a uz domaće grupe Vrelo i NIT, predstaviće i zvezdu sevdah scene Damira Imamovića iz Bosne i Hercegovine.

Festival će otvoriti grupa Vrelo, prepoznatljiva po originalnom spoju tradicionalnog srpskog pevanja i novijih muzičkih pravaca (pank, rok, rege, dab, tehno).

Grupa Vrelo probila se 2007. godine pesmom “Pošle mome” kojom je osvojila drugo mesto na BBC-jevom konkursu “Sledeća velika stvar” (BBC`s The Next Big Thing), u konkurenciji od više od 2.500 izvođača iz 88 zemalja. U žiriju su bila neka od najvećih imena svetske muzičke scene, među kojima i Najl Rodžers, producent Dejvida Bouvija.

Vrelo od tada uspešno nastupa na velikim festivalima i prestižnim klubovima velikih evropskih gradova, kao i na svim značajnijim festivalima u Srbiji. Krajem leta 2003. godine Vrelo je učestvovalo u snimanju muzike za film “Život je čudo” Emira Kusturice, a ta saradnja nastavljena je 2007. godine, kada je Vrelo postalo i deo ekipe Kusturičine pank opere “Dom za vešanje”, premijerno izvedene u Parizu 2007.

Uoči koncerta grupe Vrelo i svečanog otvaranja 14. Ethno.com festivala, na sceni Kulturnog centra Pančeva nastupiće inkluzivni hor “Zvuci u Jabuci” koji čini dvadeset korisnika Doma “Srce u Jabuci”, dvoje vaspitača i dvadeset meštana sela Jabuka. Hor postoji već pet i po godina, uz stalno povećanje broja članova, repertoara i gostovanja hora.

Druge večeri nastupiće tamburaški orkestar Neven Muzičke škole "Jovan Bandur" iz Pančeva, te grupa NIT (Ivana Munđa - vokal i tambura, Tamara Cakić - vokal i daire, Tamara Komatović - violina i vokal i Vlada Krunić - gitara).

Zvezda večeri je sarajevski pevač sevdaha Damir Imamović i grupa Sevdah Takht koju čine Ivana Đurić (violina), Ivan Mihajović (el. bas) i Nenad Kovačić (perkusije).

Ulaz na koncerte prve festivalske večeri je besplatan.

Organizator Ethno.com festivala je Kulturni centar Pančevo, a pokrovitelj Grad Pančeva.

Program se nalazi u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Autoportret, akvarel 24.1.1985.
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav