• Search form

14.09.2016 | 11:08

Dizajn kao kiseonik

Dizajn kao kiseonik

Izložba “Dizajn kao kiseonik” Nikole Kneževića, jednog od vodećih industrijskih dizajnera u Srbiji, biće otvorena 19. septembra u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, a sastoji se od oko 60 radova - idejnih rešenja, prototipova, modela i gotovih proizvoda (većina osim automobila).

Knežević u svom radu prati razvoj tehnologija, pronalazi nove materijale, prati ljudske navike i otkriva nove potrebe. Njegov rad sadrži poglede ka budućnosti, razbijanje ustaljenih principa i kombinovanje elemenata bilo estetskih, bilo funkcionalnih, koje je ponekad teško zamisliti zajedno, naveo je MPU povodom izložbe čijem će otvaranju priustvovati direktor Muzeja dizajna u Londonu Dejan Suđić (Deyan Sudjic), koji je i autor teksta za katalog.

Knežević stalno preispituje i potvrđuje ideje koje ga vode, često na vrlo jednostavnim primerima kao što su čaše, stolice, predmeti od keramike, lampe... pa i na audio pojačalima. KTA300 i KVP30 serija sa jedne strane i Orion pojačalo sa druge, predstavljaju dva pola, dve krajnosti u pristupu oblikovanju. Prvi pristup je minimalistički, rezultat želje da se izvuče sama srž funkcije, odiše prijatnom jednostavnošću, dok je drugi proizvod napet, snažan i kao da izaziva. Ta dva pristupa, kako je navedeno, predstavljaju krajnje tačke jednog relativno ograničenog raspona ideja kog definišu materijal i primenjena tehnologija. Ideja o nametnutoj formi možda je najjasnija kod lampe Kold Laura gde svi jednostavno dorađeni prefabrikovani elementi jasno stavljaju do znanja da drugog rešenja nema.

“Čovekove težnje i želje, koje nameće ta kolektivna svest, za sve nas su često nedokučive i nedostižne a neobuzdan poriv za ‘boljim’ životom uzrokuje nelagodnost, nezadovoljstvo i bol. Moguće je da je upravo taj osećaj izvor moje kreativnosti. Ali još jedna stvar ima neverovatnu moć da me pokrene. Osećaj zadovoljstva i ispunjenosti kada stvorim nešto dobro nezamenljiv je. Zašto onda ne skulptura ili slikarstvo? Možda upravo zato što u svemu tražim neki dodatni, praktični smisao, svrhu, razlog bez obzira koliko on prizeman bio. FUNKCIJA je ono u čemu vidim smisao i potraga za inteligentnim rešenjima postala je proces koji me zabavlja. Industrijski dizajn je postao umetnički okvir koji mi daje neograničeni prostor da se iskažem”, naveo je Knežević u katalogu izložbe, a ta izjava mogla bi da se pročita kao njegov stvaralački kredo.

Iako se industrijski dizajn oslanja i zavisi od industrije i tehnologije, sve više postaje polje za jako umetničko delovanje i ekspresivan izraz kao i pozornica za eksperimentisanje različitim konceptima i idejama. Da li će Kneževićeva izložba dati odgovore na pitanja “šta je to lepo” ili “šta je to inovativno” ili “šta je funkcionalno”… Potrošačko društvo u kome živimo relativizovalo je sve ove pojmove  i potpuno stavilo u stranu ono što je prirodno i iskonsko u nama. Kneževićeva izložba, kako je naveo MPU, upravo svedoči o tome da je prirodno i iskonsko za njega i inspiracija i cilj.

Nikola Knežević (1973) diplomirao je na Fakultetetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku za industrijski dizajn kod prof. Koste Krsmanovića i magistrirao na istom fakultetu 2007. godine kod prof.  Dušana Vuksana. Profesor je na Odseku za industrijski dizajn od 2016. godine i trenutno radi doktorat.

Učestvovao je na tridesetak izložbi u zemlji i inostranstvu i dobitnik je isto toliko nagrada i priznanja. Brend Nikoladizajn osnovao je 2006.

Pod pokroviteljjstvom japanske vlade i Ministarstva za kulturu boravio je u Japanu na specijalizaciji (2002-2003) u programu “Bunka – Ćo”.

Kustoskinja izložbe "Dizajn kao kiseonik" u MPU i urednica kataloga je Biljana Vukotić, a biće otvorena do 22. oktobra.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav