• Search form

16.11.2016 | 13:10

Status teksta u komunikaciji

Status teksta u komunikaciji

Kulturni centar Beograda predstavlja od 17. novembra izložbu “Neposredni konteksti” Milorada Mladenovića, dobitnika nagrade KCB-a na 55. Oktobarskom salonu (2014), a reč je o projektu koji je doktorski rad tog umetnika na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, definisan u dve osnovne komplementarne celine koje se bave statusom teksta u društvenoj komunikaciji kroz medije crteža, instalacije, video zapisa i digitalne forme.

Osnovnom zamisli celine izložbe, kako je navedeno u najavi, ističe se nestabilna, subjektivna, zanemarena ili ukinuta komunikativnost u savremenim okolnostima življenja ili egzistencije.

Celina sadržaja nije organizovana kao definicija ili niz definicija u posmatranju ovih problema, već kao niz raznovrsnih sadržaja koji govore o različitim pozicijama ili sadržajima u kojima je pitanje odsustva teksta vidljivo.

Mladenoviću je dodeljena nagrada KCB-a na 55. Oktobarskom salonu za rad “Bez naziva (Školske stolice)” - seriju fotografija koja u repetitivnom toku predstavlja isti motiv naslona sličnih, a različitih školskih stolica, sa vidljivim drugačijim tragovima jedinstvenosti oblikovane protokom vremena i korišćenjem predmeta kao mobilijara ustanove za visokoškolsko obrazovanje u kojoj je autor zaposlen.


  Pismo prijatelju, detalj

Milorad Mladenović diplomirao je i magistrirao slikarstvo na FLU u Beogradu, a zaposlen je od 1995. na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu kao vanredni profesor.

Izlagao je na desetak samostalnih izložbi u zemlji i učestvovao je na brojnim međunarodnim izložbama savremene vizuelne umetnosti i arhitekture u zemlji i regionu.

Dobitnik je više značajnih nagrada, među kojima je i nagrada Memorijala Nadežde Petrović u Čačku 2000. godine, te nagrade na Oktobarskom salonu u Beogradu 2000, 2003. i 2014. godine. Dela mu se nalaze u nacionalnim institucijama i privatnim kolekcijama u Srbiji.

Mladenović povremeno objavljuje i tekstove u oblasti savremene vizuelnih umetnosti i arhitekture.

Izložba “Neposredni kontekstibiće otvorena u Likovnoj galeriji KCB-a do 10. decembra, a početkom 2017. godine biće predstavljena i u Galeriji savremene umetnosti u Subotici.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav