• Search form

13.12.2016 | 11:41

Vukovar, bez poslednjeg reza

Vukovar, bez poslednjeg reza

Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje 13. decembra u Novom Sadu uličnu akciju “Vukovar, bez poslednjeg reza”, reagujući time na nedavno uništenje izložbe Srđana Veljovića “Vukovar - ubijanje jednog grada” i razbijanje galerije Šok koridor 22 u centru grada.

Jednočasovna akcija Inicijative počinje u 17 sati na uglu Zmaj Jovine i Dunavske ulice, a aktivisti će stajati i držati šest umetničkih fotografija koje su bile meta napada vandala u okviru Veljovićeve izložbe u uličnoj galeriji Šok zadruge.

Uličnom akcijom, kako su poručili, žele da pokažu javnosti Novog Sada da, uprkos napadima na tu izložbu, pitanje ratne prošlosti Srbije mora biti tema o kojoj se slobodno govori, piše i slika. Mlade ljude Novog Sada Inicijativa želi da podstakne da kritički promišljaju i delaju kako o opštim društveno-političkim pitanjima, tako i o događajima iz nedavne ratne prošlosti.

Povodom razbijanja izložbe o Vukovaru, u 19.30 časova u Medija centru Vojvodine biće održana debata “Razbijanje istorije” na kojoj će govoriti: pisac Bojan Krivokapić, Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo, Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava, Željko Stanetić iz Vojvođanskog građanskog centra i, kao moderator, novinar Lazar Čovs.

Neka od pitanja na koje će učesnici pokušati da odgovore su: Da li možemo da imamo funkcionalna društva, sarađujemo međusobno i da gradimo pomirenje ako nismo prošli kroz temeljan i sveobuhvatan proces suočavanja sa prošlošću? Ko je slika društva u kojem živimo: počinioci koji su razbili izložbu o stradanju Vukovara ili predstavnici vlasti i izostanak njihove reakcije? Može li se istorija tek tako - razbiti? Šta znače pokušaji razbijanja istorije i kako je čitamo? Gde smo između činjenica i konstrukata? Treba li podsećati na prošlost nove generacije i kako? U čemu grešimo?

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav