• Search form

16.01.2017 | 11:07

Barišnjikov odložen za april

Barišnjikov odložen za april

Nastup slavnog baletskog igrača i glumca Mihaila Barišnjikova u Beogradu odložen je za 23, 24. i 25. april zbog nedavne povrede kolena, saopštio je Beogradski festival igre (BFI), čije je 14. izdanje trebalo da bude najavljeno njegovim nastupom u martu.

Barišnjikov se povredio tokom izvođenja predstave “Nižinski” u Parizu početkom januara, što je odložilo izvođenja svih pozorišnih komada u kojima nastupa u svom teatru u Njujorku, ali i na prestižnim svetskim scenama. 

Prema savetu lekara, prva predstava koju će Barišnjikov izvoditi biće “Brodski/Barišnjikov”, jer se radi o pozorišnom komadu koji ne zahteva veća fizička opterećenja kolena. Upravo taj naslov je trebalo da prethodi glavnom programu 14. Beogradskog festivala igre, i to 11, 12. i 13. marta u Pozorištu na Terazijama.

Nakon nekoliko dana neizvesnosti, umetnik je zajedno sa timom svojih lekara i menažera, doneo odluku  da će se u narednom periodu komad u režiji Alvisa HarmanisaBrodski/Barišnjikov”, igrati isključivo u Beogradu i Londonu, ali nešto kasnije od planiranog termina, odnosno tokom aprila i maja, naveo je BFI.

  Mihail Barišnjikov

Blagajna Pozorišta na Terazijama će od 18. januara omogućiti zamenu kupljenih ulaznica za nastup Barišnjikova, za koji inače vlada ogromno interesovanje. Blagajna će vratiti novac onima koji nisu u mogućnosti da prisustvuju događaju u aprilu, a zamena ulaznica za nove termine ili povraćaj sredstava, biće mogući sve do 18. marta.

BFI će u 14. izdanju, pod sloganom “Velika igra”, predstaviti od 24. marta do 11. aprila u Beogradu više od 30 koreografskih postavki 15 kompanija iz deset zemalja, a kao i proteklih godina, delom će biti održan i u Novom Sadu.

Festivalu prethodi revija filmova “Dani igre” od 25. do 29. januara u Jugoslovenskoj kinoteci, kao i brojne radionice, majstorski kursevi i izložbe.

Deo programa 14. BFI-ja je i gostovanje predstave “Brodski/Barišnjikov”, nastalom u koprodukciji Barišnjikov art centra iz Njujorka i Novog teatra iz Rige.

Predstava “Brodski/Barišnjikov” rađena je za jednog čoveka, a zasnovana je na poemama nobelovca Josifa Brodskog. Emotivno putovanje u dubine složenih pesničkih kompozicija, režirao je čuveni litvanski reditelj Alvis Hermanis. Sličnosti u životnim biografijama Brodskog i Barišnjikova, pre svega napuštanje nekadašnjeg SSSR-a i odlazak u Ameriku, bile su dodatna inspiracija reditelju za priču o pravima na ljudsku slobodu.

Rođen 1948. godine u Rigi, Barišnjikov je nakon početka spektakularne karijere u lenjingradskom Kirov baletu, došao u SAD 1974. i nastanio se u Njujorku, kao prvak Američkog baletskog teatra (ABT). Godine 1979. pridružio se Njujork Siti baletu, a potom je imenovan za umetničkog direktora Američkog baletskog teatra, gde je, tokom naredne decenije predstavio novu generaciju igrača i koreografa. Od 1990. do 2002. godine, Barišnjikov je bio direktor i igrač kompanije White Oak Dance Project, koju je osnovao s koreografom Markom Morisom. Svoj umetnički centar - Baryshnikov Arts Center u Njujorku, kreativni prostor za predstavljanje i negovanje multidisciplinarnih umetnika iz celog sveta, pokrenuo je 2005.

Barišnjikov je i glumac, nominovan je bio za Oskara, a širu popularnost stekao je i ulogom u popularnoj TV seriji “Seks i grad”.

Takođe, priznat je fotograf, čiji su radovi izlagani u muzejima i galerijama širom sveta, a autor je, između ostalog, i knjige “Mers, moj put” (2008).

Među brojnim priznanjima je nagrada Kenedi centra, Nacionalna medalja časti, nagrada Komonvelt, Chubb Fellowship, nagrada Džerom Robins i Vilcek nagrada iz 2012. godine, dok je 2010. dobio status francuskog oficira Legije časti.

Program 14. BFI-ja nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav