• Search form

20.02.2017 | 21:08

Nemi svedoci istorije

Nemi svedoci istorije

Centar za grafiku predstavlja od 21. februara belgijsku umetnicu Geder Peters (Goedele Petters) koja, kako navodi, nastoji da postigne ravnotežu u kompleksnom i promenljivom svetu, balansirajući svoje uloge žene, majke, umetnice i predavača, a razočaranja, radosti i preispitivanja pretvara u alegorične pejzaže, predstave koje sugerišu lične i univerzalne ideje.

“Objekte u svoje radove uvodim iz njihovih prirodnih okruženja, kao izolovane entitete, i kao neme svedoke istorije. Tako usamljene forme ukazuju na poeziju, lepotu, ljudske emocije i moj intimni sentiment”, navela je Gedel Peters povodom izložbe “Drvorezi” u Centru za grafiku.

Prema njenim rečima, ispiraciju pronalazi u pejzažima, prirodnim postavkama, ali i u situacijama nastalim ljudskom rukom.

“Moju pažnju posebno okupiraju posledice aktivnosti ljudi u prirodi, i međusobi uticaji koji se, tom prilikom, ostvaruju. Tokom procesa rada na drvorezima i crtežima, novonastali predeli iznose priče. Kao zasebne celine, pročišćene svih narativnih pojedinosti, vizuelne predstave formiraju kolekciju, svojevrstan amalgam lične istorije, koja je posledica sume iskustava i događaja”, navela je umetnica.

Rođena 1960. godine u Antverpenu, gde je diplomirala pedagogiju na Kraljevskoj umetničkoj akademiji, te magistrirala na odeku za grafiku, Gedel Peters je trenutno zaposlena kao profesorka grafike i crtanja na Berhem umetničkoj akademiji u Antverpenu.

Dobitnica je međunarodnih nagrada i priznanja za grafiku (Rotariale Brugge, 1994; Anto Diez, 1996. i 1998; Noordlimburgse Industrieprijs, 1997, County of Antwerp, 1997; EPI 2008; AlbertaKanada, 2008, Internacionalno bijenale grafike u Španiji, 2010).

Radovi Gedel Peters nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama.

Izložba u Centru za grafiku biće otvorena do 7. marta.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav