• Search form

05.04.2017 | 23:37

U slavu Filipa Glasa

U slavu Filipa Glasa

Koncertom pijanistkinja Branke Parlić, Nade Kolundžije i Nataše Penezić, 5. aprila u Kolarčevoj zadužbini proslavljen je 80. rođendan uticajnog savremenog američkog kompozitora Filipa Glasa (Philip Glass), jednog od pionira minimalizma.

Branka Parlić, koja istrajno već godinama promoviše Glasovo stvaralaštvo, premijerno je izvela u Srbiji njegovu kompoziciju “Dreaming Awake” – kako je nazvan i koncert na kojem su kao gosti nastupili pijanistkinja Katarina Radovanović Jeremić i kvartet Ljubičice (Petar Stevanović - truba, Miloš Budimirov - tuba, Lazar Pajić - klavir, Vuk Stevanović - bas).

Koncert su obeležile četiri domaće i jedna evropska premijera, a osim Glasovih kompozicija, na programu su bila i dela izabranih evropskih i američkih minimalista, odnosno kompozitora koji su se oslanjali na ovu tehniku ili je slobodno koristili.

Branka Parlić izvela je i Glasovu kompoziciju Metamorphosis No. 1 (1988), a premijerno sa Natašom Penezić i Glasova Četiri stava za dva klavira (2008).

Publika je imala priliku da se podseti i prethodnog izuzetno zapaženog koncerta Branke Parlić, Nade Kolundžije i Nataše Penezić, koje su na 20. Ring ring festivalu na Kolarcu 2015. godine premijerno u regionu izvele svih 20 Glasovih etida. Ovoga puta na programu su bile Etida No. 20, u izvođenju Nade Kolundžije, Etida No. 2, koju je izvela Branka Parlić, te Etida No. 10, u izvođenju Nataše Penezić.

Nataša Penezić premijerno je izvela i Ramble on Cortona (2010) Gavina Bryarsa, dok su Nada Kolundžija i gošća Katarina Radovanović Jeremić predstavile prvi put pred domaćom publikom kompoziciju E-minor za dva klavira i timpane (2005) Antona Batagova.

Program koncerta sastojao se i od kompozicija Waltz (2007) Batagova, posebno upečatljive God is a Killer (za klavir i traku, 2006) Galena H. Browna, u izvođenju Nade Kolundžije, te Für Anna Maria Arva Pärta, Ellis Island za dva klavira Meredith Monk, Circular Breathing (1982) Wima Mertensa.

Evropsku premijeru imalo je delo Close Fight (2015) Jacob TV, u izvođenju Ljubičica.

Novosadska pijanistkinja Branka Parlić se još od sredine 80-ih posvećeno bavi novom muzikom 20. i 21. veka – minimalizmom i postminimalizmom, a posebno je zaslužna i za upoznavanje ovdašnje publike sa stvaralaštvom Glasa, između ostalog i zahvaljujući albumu “Metamorphosis”.

Glas je poznat široj publici i po muzici za kultnu predstavu Boba Vilsona Ajnštajn na plaži”, kao i za filmove “Kojaniskvaci”, “Sati”, “Mišima”, “Kundun”…

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav