• Search form

05.04.2013 | 23:51

ECF pokreće novi regionalni fond za kulturu

Evropska kulturna fondacija (ECF) u Amsterdamu pokreće novi fond za kulturu i umetnost na Balkanu, koji će nastaviti aktivnosti Balkanskog fonda za promociju kulture (Balkan Incentive Fund for Culture - BIFC).

ECF pokreće novi regionalni fond za kulturu

Evropska kulturna fondacija (ECF) u Amsterdamu pokreće novi fond za kulturu i umetnost na Balkanu, koji će nastaviti aktivnosti Balkanskog fonda za promociju kulture (Balkan Incentive Fund for Culture - BIFC).

ECF pokreće Fond za kulturu i umetnost na Balkanu (Balkans Art and Culture Fund) u partnerstvu sa regionalnom organizacijom ArtAngle, koja će u julu preuzeti rukovođenje BIFC-om.

ECF je 2006. godine osnovala BIFC, u saradnji sa partnerskim organizacijama, a pod novim imenom, uz finansijsku pomoć ECF-a, nastaviće da podržava kulturne inicijative i organizacije na Balkanu, kao i one koje žele da sarađuju sa partnerima sa Balkana.

Nakon konsultacija sa Fondacijom za otvoreno društvo, koja je učestvovala u osnivanju BIFC-a, zaključeno je da bi bilo bolje da rukovođenje regionalnim fondom bude u samom regionu, a na osnovu konkursa, posle pažljivog procesa selekcije, za to je odabrana organizacija ArtAngle.

Organizacija ArtAngle zasnovana je na iskustvima Švajcarskog programa za kulturu (SCP), pa je dobro pozicionirana u regionu i ima široko znanje u sektoru kulture, a radiće iz Sarajeva, Beograda i Skoplja.

Ambicija je da se organizacijama u regionu ponude šire mogućnosti za obezbeđivanje finansijskih sredstava, koristeći fond ECF-a kao osnovu koja bi privukla dalje interesovanje za stvaranje novih mogućnosti za unapređenje uticaja kulture u regionu Balkana.

Direktorka ECF-a Ketrin Votson (Katherine Watson) pozdravila je novo partnerstvo, a povodom pokretanja novog fonda prisustvovaće završnom događaju koji SCP organizuje 11. i 12. aprila u Sarajevu povodom odlaska iz regiona posle 15 godina.

Prezentacija novog fonda biće održana 12. aprila u okviru završnog događaja SCP-aKulturni susreti - saradnja, postignuća i perspektive”.

ECF je do sada podržala više od sto projekata kroz BIFC-ovu šemu grantova, a odlučna je da nastavi tu praksu širom Balkana, povezujući taj region sa ostatkom Evrope, kao i zemlje u regionu jednu sa drugom.

BIFC je osnovan 2006. godine u partnerstvu ECF-a sa FOS-om i Hivosom, a ubrzo je dobio podršku i drugih donatora. Konzorcijumu partnera pridružilo se 2010. i Ministarstvo kulture Slovenije, a radi nastavka podrške kulturi na Balkanu, osnovan je BIFC Hub u Ljubljani, koji je vodila Asociacija. Funkcionisao je kao tačka kontakta na Balkanu, sarađujući s programskim timom BIFC-a u sedištu ECF-a u Amsterdamu.

ECF, inače, podržava kulturu u Evropi već 60 godina, verujući u ujedinjujuću snagu kulture kao suštinskog dela izgradnje otvorenog, inkluzivnog i demokratskog društva koje je neophodno Evropi.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav