• Search form

26.04.2013 | 10:33

Otvaranje galerije Inex filma

Otvaranje galerije Inex filma

Ekspedicija Inex film, nastala u aprilu 2011. godine kada je grupa mladih umetnika, aktivista i volontera -  u nedostatku prostora za rad, započela oživljavanje napuštene zgrade nekadašnjeg preduzeća Inex film u Višnjičkoj 76 u Beogradu, proslavlja drugi rođendan, a tim povodom otvara i galeriju.

Centralni događaj rođendanskog slavlja Inex filma, koje će se produziti tokom vikenda, upravo je otvaranje galerije Inex i izložbe umetnika koji imaju svoje ateljee u tom prostoru.

Umetnici iz Inex filma predstaviće od 26. aprila radove koje su stvarali u protekle dve godine.

Najavljena je i gostujuća izložba Elektrike iz Pančeva (Boris Stanić, Vuk Palibrk i Džaizku), oslikavanje zidova i promocija novog fanzina Bojana Asteriana u izdanju Elektrike, uz prateću berzu stripova i rukotvorina raznih namena.

Prvog dana proslave biće održan i koncert na kojem nastupaju Transeen, YVA& The Toy George, Lebdi & Koneyn, Za pokolj duše, Drugo lice i Videododir.

Za 27. april najavljena je diskusija o iskustvima solidarnosti sa migrantima koje će podeliti aktivisti iz nekoliko evropskih zemalja (Bugarska, Grčka, Francuska, Austrija, Makedonija, Srbija...).

Najavljena je i tribina posvećena skvotovima i socijalnim centrima u Grčkoj, na kojoj će govoriti gosti iz skvotova Ifanet i Antiviosi.

U muzičkom programu nastupiće No Sin, Veliki prasak i Fat Kid Loves Cake.

Za poslednji dan vikenda i rođendanske proslave Inex filma najavljen je specijal Poezina - Odmetničko veče poezije.

Inex film je postao nezaobilazna alternativna institucija kulture na beogradskoj mapi, koja se samoorganizovano i samoodrživo bavi kulturnom i umetničkom produkcijom.

Ta jedinstvena kulturno-umetnička inicijativa u Beogradu nastala je samostalno, zahvaljujući pre svega organizaciji i radu pojedinaca, i to bez ikakve novčane pomoći bilo koje institucije i organizacije.

Inex film iza sebe ima već brojne festivale, koncerte izložbe, gostovanja domaćih i stranih umetnika, pozorišta, muzičara...

“Inex- film” je bilo društveno kinematografsko preduzeće koje se bavilo fimskom produkcijom i distribucijom i bilo je deo nekadašnje velike firme “Inex”, jedne od najvećih spoljno-trgovinskih kompanija u bivšoj Jugoslaviji, sa velikom imovinom u zemlji i inostranstvu, čija je vrednost bila procenjena na više stotina miliona evra.

Filmovi “Bube u glavi”, “Užička republika”, “Majstori, majstori”, “Čovek sa četiri noge” i “Oktoberfest”, samo su neki od velikog broja naslova koji su obeležili epohu jugoslovenskog filma, a u čijoj je produkciji ili distribuciji učestvovao i “Inex-film”.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav