• Search form

14.05.2013 | 12:38

Smernice za lepše sutra

Smernice za lepše sutra

Prvi ministarski forumu kulturne saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, održan 14. maja u Pekingu, završen je usvajanjem Smernica koje definišu potrebu za daljom saradnjom, a iz kojih će proisteći izrada akcionih planova čija realizacija ima za cilj očuvanje kulturne raznolikosti kroz podsticanje direktne saradnje ustanova kulture, umetničkih grupa i festivala i istraživanje novih modela razmene.

Forum je otvorio ministar kulture Kine Cai Vu koji je naglasio da se današnji svet sve brže menja i da tenzije postaju sve veće, te da zato upravo kultura ima sve važniju ulogu u očuvanju svetskog mira i stabilnosti. Kina je u proteklom periodu kroz saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope značajno uvećala razmenu u oblasti kulture, ali se uz poštovanje principa reciprociteta i obostranog razumevanja može postići mnogo više, rekao je Cai.

Među učesnicima Foruma, čija je tema bila “Unapređenje praktične saradnje i stvaranje lepše sutrašnjice”, bio je i ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković koji je dan ranije potpisao sa kineskim kolegom Program saradnje dve zemlje od 2013. do 2016.

Petković je istakao “izuzetne bilateralne odnose” Srbije i Kine i naglasio da Kina u Srbiji ima tradicionalnog i pouzdanog prijatelja. Rekao je i da je Srbija spremna za dalje produbljivanje i obogaćivanje strateškog partnerstva i preduzimanje konkretnih akcija u narednom periodu, saopštilo je Ministarstvo kulture.

“Smatram da, u vreme svetske krize, koja nije samo ekonomska već, i socijalna moramo da udružimo energiju i raspoložive kapacitete kako bi dobili najbolje moguće rezultate, a to su zajednički programi i projekti koji istinski doprinose unapređenju saradnje u oblasti kulture i umetnosti”, rekao je Petković i ocenio da Smernice pekinškog Foruma “predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj, kao instrument za učvršćivanje dobre volje i prijateljstva u kojoj će Srbija i dalje imati aktivnu ulogu”.

U okviru Foruma, otvorena je i izložba o kulturnoj saradnji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, na kojoj su predstavljeni projekti koje su zemlje-učesnice realizovale u saradnji s Kinom.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav