• Search form

14.11.2013 | 12:32

4. Green Fest u DOB-u

4. Green Fest u DOB-u

Međunarodni festival zelene kulture Green Fest, koji se održava od 13. do 15. novembra u Domu omladine Beograda, otvoren je filmom “GMO OMG” o genetski modifikovanoj hrani, temi koja postaje aktuelna i u Srbiji.

Uz takmičarski program koji čini pedesetak kratkih i amaterskih filmova, izložbe, interaktivne sadržaje i diskusiju o ulozi medija u zaštiti životne sredine, četvrti Green Fest nudi u revijalnom filmskom programu još pet atraktivnih filmova.

Prve festivalske večeri prikazan je i američki film “Više od meda” (2012) o odumiranju brojnih kolonija pečela u proteklih 15 godina širom sveta, čiji uzrok i dalje nije poznat. U zavisnosti od regiona, 50-90% populacije pčela je nestalo, a ova pojava se širi kao epidemija.

Među njima je i švedski “Prepuštanje” (2010) koji je na programu 14. novembra, a govori o “hemijskom društvu” nakon Drugog svetskog rata, odnosno o 100.000 različitih hemikalija koje koristimo i koje su prisutne u svakodnevnom životu.

Publika Green Festa ima priliku 14. novembra da premijerno u Srbiji pogleda američki film “Bačeni u đubre” (2012) u kojem slavni glumac Džeremi Ajrons, uz taktove kompozitora Vangelisa, vodi publiku kroz uznemiravajuću priču o drevnom libanskom gradu Sidonu sa planinama medicinskog otpada, smeća, toksičnih tečnosti i uginulih životinja. Reč je o rezultatu 30-godišnje potrošnje samo jednog malog grada.

Američki “Crna riba” (2013), svojevrsni nastavak Oskarom ovenčanog filma "Zaliv", otkriva tragičnu priču o kitu ubici Tilikumu i njegovim žrtvama, koja se krije iza zabave u morskom parku “SeaWorld Entertainment”. Tilikum je u 2010. napao i usmrtio još jednog trenera, a film o njemu imaće 15. novembra premijeru u Srbiji.

Takmičarski program četvrtog Green Festa čine po 24 kratka i amaterska filma, koje je festivalski žiri odabrao među ukupno 106 koji su pristigli iz 24 zemlje na međunarodne konkurse za najbolji kratki i amaterski film.
Green Fest poziva i na panel diskusiju “Mediji i životna sredina” 14. novembra, u kojoj će učestvovati glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta Ivan Cvejić, urednik časopisa “Nacionalna geografija” u Srbiji Igor Rill, urednik komunikacija u Centru za promociju nauke
Slobodan Bubnjević i direktorka Svetskog fonda za prirodu u Srbiji Duška Dimović.

Koliko je tema životne sredine među prioritetima medijskih kuća u Srbiji? Da li komercijalni mediji imaju potrebu da se bave ovom temom? Koliko su kvalitetne informacije koje dobijamo od njih? Da li mediji i javnost mogu biti pokretač društvenih promena? Ovo su samo neka od pitanja na koje će učesnici probati da pruže odgovor.

Posetioci Green Festa imaju priliku da 15. novembra saznaju kako da naprave ekološku kuću, odnosno pretvore stambeni objekat u energetski nezavisnu jedinicu kroz primenu mera energetske efikasnosti i minimalnu upotrebe obnovljivih izvora energije, sa svim ugodnostima neophodnim za svakodnevni život.

Festivalski program obuhvata i izložbe i interaktivne sadržaje, kao i društvenu kampanju u okviru koje se ove godine, u saradnji sa Smart kolektivom i Crvenim krstom Palilule, prikuplja stara garderoba za podršku projektu “Moj komšija bez krova”. Sva sakupljena odeća biće podeljena beskućnicima pre nastpajuće zime.

U organizaciji Centra za unapređenje životne sredine, Green Fest se održava uz pomoć Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda i kompanije Vip mobile, uz podršku kompanija Lenovo i Canon, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Festivalski sajt je http://2013greenfield.green-fest.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav