• Search form

01.08.2017 | 20:52

Piano Summer u Vranju

Piano Summer u Vranju

Festival klasične muzike “Piano Summer” u Vranju predstavlja od 1. do 18. avgusta neka od najvećih imena regionalne i svetske scene, počev od proslavljene violončelistkinje Natalije Gutman i njenog trija.

Među učesnicima četvrtog izdanja tog festivala najavljeni su i Gulsin Onay (Turska), Michael Leslie (Australija), Goran Jurić i Sandra Vučenović Schnabel (Hrvatska), Claudio Carbo Mantaner (Španija), Nino Gurevič (Gruzija), Caesar Yuwono (Indonezija), Satoko Mimura (Japan), Dimitri Romanov (Rusija), Biljana Gorunović, Miroslav Pavlović i ansambl Solisti Di Sud (Srbija).

Festival obuhvata i večeri turske i španske klasične muzike, kao i veče posvećeno delima savremenog srpskog kompozitorai akademika Ivana Jevtića.

Time se nastavlja serija autorskih koncerata posvećenih domaćim kompozitorima, a započetih 2016. godine izvođenjem integralnog klavirskog opusa Aleksandra Vujića.

Prema navodima organizatora, umetnici i studenti, koji dolaze sa pet kontinenata, imaju priliku da bolje upoznaju muzičko stvaralaštvo u Srbiji i doprinesu afirmaciji srpske kulture u svetu.

Festivalski program obuhvata i edukativni segment u vidu serijala master klasova koje drže učesnici.

Festival “Piano Summer”, čiji su osnivači Zoran Imširović, umetnički direktor, i Jana Begin, direktor, održava se u Domu vojske u Vranju, a ulaz na sve koncerte je besplatan.

Prema navodima organizatora, većina umetnika nastupa bez nadoknade, a prikupljeni novac se ulaže u obnovu muzičke infrastrukture, nabavku instrumenata i promociju mladih talenata u inostranstvu.

Tako je Školska biblioteka u Vranju opremljena savremenim notnim materijalom izdavačke kuće Henle iz Minhena, a pored donacije koncertnog klavira iz Nemačke, organizovan je i koncert u dvorcu Nimfenburg u Minhenu, kao i zajednička poseta Bavarskoj državnoj operi.

Prema navodima gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića, gradskim vlastima je veoma stalo da ta manifestacija postane brend po kojoj će se i van granica Srbije čuti o Vranju, gradu koji je prepoznatljiv po sevdahu i meraku, specifičnom i čuvenom melosu.

“Muzika, igra i pesma su naše tradicionalno nematerijalno kulturno blago. Pored očuvanja tradicionalnog muzičkog nasleđa, na koje smo veoma ponosni, ništa manje ne cenimo i druge, dobre muzičke žanrove, prihvatamo, unapređujemo i promovišemo klasične i savremene muzičke pravce, jer lepota muzike i muzičkog stvaralaštva leži i u njenoj raznovrsnosti”, naveo je Milenković.

Pokrovitelji Festivala su: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad  Vranje i SANU, a podršku su pružili i Srpska pravoslavna crkva, Vojska Srbije i RTS, te Turistička organizacija Vranje i Muzička škola “Stevan Mokranjac” kao partneri, kao i firma Pianoland iz Beograda, koja je generalni zastupnik najekskluzivnijeg proizvođača instrumenata, firme Steinway & Sons.

Festivalski sajt je pianosummer-vranje.eu, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav