• Search form

13.11.2014 | 12:55

8. Animanima, uprkos krizi

8. Animanima, uprkos krizi

Međunarodni festival animacije Animanima održava se osmi put od 13. do 16. novembra u Domu kulture u Čačku, a iako je zbog smanjenog budžeta bio primoran da izostavi takmičarski program, ljubiteljima animiranog filma nudi niz poslastica, uključujući reviju nagrađenih ostvarenja sa najvećeg svetskog festivala animacije u Ansiju, novi dugometražni animirani fim "Prevara" kralja nezavisne scene Bila Plimptona, kao i retrospektivu filmova Normana Meklarena, povodom 100-godišnjice njegovog rođenja.

Za otvaranje osme Animanime najavljen je specijalni program Zoomwooz, multimedijalna predstava o snovima i sećanju, pojedincu i njegovom univerzumu, te o okruženju koje ga menja i samo se menjajući, koju će izvesti umetnici iz Španije Karla Kraht i Andres Beladies.

Osma Animanima predstavlja deo recentne svetske produkcija revijom filmova koji su pobrali nagrade u Ansiju, među kojima je i dobitnik Gran prija “Čovek na stolici” korejske autorke Dahe Jeong.

Ove godine biće nešto obimniji dugometražni program, koji uključuje i novi Plimptonov film “Prevara” (Cheatin') i paru koji se upoznaje sudbinskim sudarom automobila u luna-parku.

      Prevara

Budući da 2014. godina svuda u svetu prolazi u znaku obeležavanja stogodišnjice rođenja Normana Meklarena, i Animanima nudi uzbudljivu retrospektivu tog velikog majstora animacije, inovatora i vizionaraMeklaren, delirični sanjar”.

      Norman Meklaren

Prvi put u Srbiji biće predstavljena animirana kinematografija Andaluzije, a “reklamožderi” će uživati u programu “Drive My Car”, realizovanom u saradnji sa kanadskim portalom Stash.

Najavljen je i poljski program “O!PLA”, te selekcija najboljih nemačkih diplomskih filmova sa HFF “Konrad Wolf”, a za decu su pripremljeni dugometražni filmovi “Vrana”, “Priče iz noći” i “Žan sa Meseca”.

     Andaluzija na Animanimi

Osma Animanima nudi, između ostalog, i dugometražne filmove “Tito na leduMaksa Andersona i Helene Ahonen i “Koža boje meda” Junga i Lorana Boala o odrastanju usvojenog korejskog deteta u belgijskoj porodici, koji je 2012. godine dobio Gran pri u Zagrebu.

     Tito na ledu

Festivalski program obuhvata i izložbu stripa, ilustracije i animacije Ivana Stojkovića.

Festivalsku radionicu animacije, posvećenu direktnom crtanju na filmsku traku, vodi gost iz Italije Vinćenco Đanola, reditelj i animator iz Torina.

     Ivan Stojković, ilustracija

U okviru pratećeg programa, između ostalog, biće predstavljena i knjiga “Umetnost preterivanjaMilena Alempijevića (Ludibundus, Čačak, 2014), umetničkog direktora Animanime, koja tematski obuhvata tumačenja fenomena gradova kao najprotivrečnijih simbola savremenog društva; koegzistencije animalnog i humanog sveta; odnosa i veza animiranog filma i džeza kao muzičkog idioma koji je revolucionisao poimanje popularne muzike; poetiku pojedinih autora iz zemlje i sveta, te diskurs o ulozi i funkciji lutke-subjekta u narativu animiranog filma.

Osmo izdanje Animanime prati i novim izgled festivalskog sajta, koji je dizajnirao Ivan Kostić, koji je osmislio i festivalski video, dok je njegove slike pokrenuo i oživeo neumorni i lucidni animator Krunoslav Jović, a zvučnu sliku uobličio u svom studiju Miloš Gojković.

Animanima se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Prošle, 2013.  godine, sedma Animanima prikazala je u takmičarskim programima više od 50 ostvarenja, a Gran pri je osvojio francuski film "Konkubinin banket" Hefanga Veija, čija se radnja događa u osmom veku u Kini - u vreme najvećeg procvata u istoriji te zemlje.

Program osme Animanime nalazi se i u Kalendaru portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

*Foto: Animanima

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav