• Search form

14.11.2014 | 13:40

SE i Srbija o kulturnoj politici

SE i Srbija o kulturnoj politici

Zvaničnici Saveta Evrope i Ministarstva kulture i informisanja Srbije održali su 14. novembra u Beogradu prvi sastanak posvećen kulturnoj politici posle gotovo 11 godina pauze, a rezultat je dogovor o podršci SE redefinisanju smernica kulturnog razvoja u Srbiji i usklađivanja sa evropskim standardima.

SE će pružiti “svu neophodnu podršku Ministarstvu kulture i informisanja u redefinisanju smernica kulturnog razvoja, u skladu sa aktuelnim evropskim standardima i tendencijama u resoru kulture”, zajednički je zaklјučak radnog sastanka, saopštilo je Ministarstvo kulture i ifnormisanja.

Kao prioritete u narednom periodu, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac naveo je unapređenje Zakona o kulturi, kreiranje novih zakona u pojedinim oblastima kulturnog stvaralaštva i podzakonskih akata za njihovu uspešnu primenu.

Uspešna realizacija tih zadataka, kako je naveo Tasovac, podrazumeva fokusiranje na cilјeve i principe kulturne politike, savremeno stvaralaštvo i kulturnu industriju, adekvatno sagledavanje kulturne infrastrukture i proširivanje saradnje sa međunarodnim organizacijama i na bilateralnom planu.

“Jačanje kulturne infrastrukture u savremenom svetu usko je povezano sa razvijanjem odnosa institucija kulture sa fondacijama, privatnim sektorom i raznim vidovima sponzorstva”, naveo je Tasovac i dodao da su aktivnosti Ministarstva kulture usmerene na “konstatno unapređenje uslova za umetničko stvaralaštvo, pobolјšanje društvenog statusa umetnika i čvrsto zacementiranu slobodu umetničkog izražavanja”.

Evropsku delegaciju činili su Katrin Merkel iz SE i vodeći evropski eksperti u oblasti kulturne politike Filip Kern iz Francuske, Kimo Ulake iz Finske i Lars Siberg iz Danske.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav