• Search form

08.12.2014 | 16:36

Umetničko aktiviranje Trogira

Umetničko aktiviranje Trogira

Udruženje Slobodne veze organizuje 9. decembra u Trogiru seriju umetničkih intervencija na više lokacija u javnom prostoru, kojima želi da ukaže na neke od vrednih, ali zapuštenih gradskih punktova i pozove lokalne vlasti, ali i same građane na zajedničko promišljanje njihove buduće javne namene.

Među lokacijama za umetničke intervencije je i Motel Trogir istaknutog arhitekte Ivana Vitića, koji je izgrađen 1965. godine, a godinama stoji devastiran.

Slobodne veze su prošle godine pokrenule (inter)nacionalnu kampanju za zaštitu Motela Trogir, a u julu ove godine objavljen je konkurs za umetničke intervencije u javnom prostoru Trogira, na koji je pristigao veliki broj predloga iz Hrvatske i instranstva, a zbog ograničenih resursa odabrano je troje umetnika iz Hrvatske. Oni će pokušati na jedan dan da umetnički “aktiviraju” grad u cilju kritičkog promišljanja (javnog) prostora i kvaliteta i potencijala gradskog života.

Izabrani su radovi zagrebačkih umetnika Ane Zubak i Marka Gutića Mižimakova, te splitske umetnice Neli Ružić.

Dve lokacije izabrane za ovogodišnje intervencije ujedno su i trajno zaštićeni spomenici kulture Hrvatske koji se, spletom okolnosti, nalaze u prilično zapuštenom stanju, te su tako i izgubili svoju javnu namenu.

To su Park Garagnin Fanfogna, te prostor bivšeg auto-kampa Soline, odnosno samog Motela kao jednog od najvrednijih primera modernističke arhitekture u Dalmaciji.

Marko Gutić Mižimakov izvešće umetničku intervenciju “Sadim!” u vrtu Garagnin Fanfogna, Ana Zubak najavila je svečano otkrivanje “Spomenika” u bivšem kampu Soline, a Neli Ružić izvešće rad “Stolen Future” u samom krugu Motela Trogir, gde će na jedno veče osvetliti šest motelskih bungalova, po kojima je trogirski motel posebno poznat. Namera umetnice je da ukaže na vrednost i važnost Motela u lokalnim i međunarodnim okvirima, te na njegovu transformaciju u turbulentnim vremenima. Činom osvetljivanja, umetnica poziva i na promišljanje Motela kao vrednog lokaliteta unutar grada, te njegov potencijal razvoja.

Projekat “Motel Trogir” započet je 2013. kao javna kampanja za afirmaciju i očuvanje arhitekture socijalističkog modernizma, sa naglaskom na jadranske motele arhitekte Ivana Vitića u Trogiru i Rijeci. Projekat se odvija u nizu gradova, a sastoji se od više segmenata: umetničke intervencije, stručno vođene edukativne ture po arhitektonskom nasleđu moderne, te izdavački rad. Kao jednu od aktivnosti u 2015. godini, tim projekta najavljuje predstavljanje publikacije “Motel Trogir: It’s not future that always comes after”, sa nizom stručnih tekstova o Vitićevom radu i samom Motelu Trogir, prepoznatih i podržanih od Evropske unije.

Tim projekta “Motel Trogir” čine Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Diana Magdić i Saša Šimpraga.

Svi zainteresovani građani/ke pozvani su da im se pridruže u vreme izvođenja umetničkih intervencija.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Hrvatske.

*Foto na vrhu: Duška Boban

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav