• Search form

10.02.2015 | 12:32

Različita čitanja književnosti

Različita čitanja književnosti

Omladinski centar CK13 u Novom Sadu poziva zainteresovanu omladinu, a pre svega srednjoškolce, na radionicu o različitim čitanjima književnog teksta, koju će voditi sarajevski pisac Nenad Veličković i profesorka književnosti Ružica Marjanović iz Užica, jedna od pokretačica i organizatorki književnog festivala “Na pola puta” i urednica časopisa TekstUra i edicije Mala kutija.

Da li lektira mora da bude dosadna? Šta se sve krije u knjigama koje čitamo? Da li je ono što nastavnik/ca kaže o lektiri jedino tačno? Kakva je veza između književnosti i muzike, filma, pozorišta, televizije, sporta… Zašto je važno da pročitamo “Baštu sljezove boje”? To su samo neke od tema o kojima će biti reči na radionici, na kojoj je učešće besplatno.

Radionica će biti održana 14. februara u CK13, a budući da je broj učesnika/ca ograničen, zainteresovani bi trebalo da se prijave do 12. februara na mejl radionica@ck13.org (prijava treba da sadrži najosnovnije podatke: ime i prezime, godinu rođenja, školu/fakultet, broj telefona).

U okviru istog programa, u CK13 će dan ranije, 13. februara, biti održan i književni razgovor o odnosu književnosti i obrazovanja, uticaju lektire na formiranje i artikulisanje političkih stavova mladih, te o mogućnosti za kritički pristup nastavnim planovima i programima iz književnosti.

Biće predstavljeni i Školegijum, TekstUra i Mala kutija, kao i nekoliko knjiga iz edicije Lektira narodu, a u razgovoru će učestvovati: Nenad Veličković, Ružica Marjanović i Bojan Krivokapić.

Pisac i kolumnista Nenad Veličković radi na Odseku za književnost naroda BiH Filozofskog fakulteta u Sarajevu, gde je i diplomirao na Odseku za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Magistrirao je tezom “Politički teatar Dušana Kovačevića”, a doktorirao na Univerzitetu u Sarajevu tezom “Ideološka instrumentalizacija književnosti na primerima čitanki od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini”.

Fabrika knjiga u Beogradu objavila je njegove knjige “Dijagnoza – patriotizam” (2010) i “Školokrečina, nacionalizam u bosanskim, hrvatskim i srpskim čitankama” (2012), a FOD BiH i Masmedia književni pojmovnik za osnovnu i srednju školu “Od slova do smisla” i zbirku lektirnih interpretacija “Šta je pisac htio da kaže”. S Namirom Ibrahimovićem je koautor Studije slučaja “Svezame, otvori se” (FOD BiH, Sarajevo 2012).

Književnoteorijske i književnokritičke tekstove objavljivao je u mnogim časopisima (Putevi, Književna revija, Godišnjak Instituta za književnost, Dani, Izraz, Polja, Reč, Grazer Studien zur Slawistik, Zbornik radova slavističkog kongresa, Zbornik radova Akademije nauka BiH, zbornik Kultur und Raum im Werk von Isidora Sekulić).

Trenutno vodi obrazovni projekat Školegijum, u okviru kojeg uređuje ediciju priručnika za nastavnike Lektira narodu.

Veličković je od 1999. do 2007. bio vlasnik Književne radionice Omnibus, za koju je uredio više od 20 knjiga domaćih i stranih autora. Bio je pokretač i urednik više listova i časopisa (Vizija, Omnibus, Alčak, FAN, Književni žurnal). Objavio je veliki broj priča, drama i eseja, kao i nekoliko romana, koji su doživeli više izdanja i prevoda na italijanski, nemački, mađarski, makedonski, bugarski, engleski, poljski i slovenački jezik. Učestvovao je na brojnim književnim skupovima i gostovao kao pisac i predavač po pozivu u univerzitetskim centrima u regionu i svetu.

Radionica o različitim čitanjima književnog teksta deo je projekta “Artikulacija” Omladinskog centra CK13, koji je namenjen svima koji sebe vide kao nosioce kritičkog odnosa prema dominatnim (nacionalnim) politikama u kojima se čovek ispostavlja kao pasivni konzument i nosilac tržišnih uloga. Program ne nudi gotove sadržaje i konačna rešenja, već predstavlja povod za susret i razgovor o problemima koji se tiču svih, a među učesnicima su i akteri nezavisne kulturne scene iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Mostara i Rijeke.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav