• Search form

03.11.2018 | 17:42

Dukiću i nagrada publike 29. Memorijala Nadežde Petrović

Dukiću i nagrada publike 29. Memorijala Nadežde Petrović

Nagradu publike 29. Memorijala Nadežde Petrović u Čačku dobio je Davor Dukić, koji je ranije već osvojio i nagradu Umetničke galerije “Nadežda Petrović”, a obe podrazumevaju samostalnu izložbu.

Proglašenjem dobitnika nagrade publike i promocijom dvotomnog kataloga izložbe “Limited”, 2. novembra zatvoren je 29. Memorijal Nadežde Petrović, koji su osmislili Uroš Đurić, Mihael Milunović i Vuk Vidor kao imaginarni sajam umetnosti sa tri galerije u kojima su predstavili odabrane umetnike.

U završnici Memorijala predstavljen je i dvotomni katalog izložbe, od kojih je jedan deo posvećen samoj izložbi, konceptu i umetnicima koji izlažu, a drugi koautorima, odnosno koselektorima 29. Memorijala i njihovom umetničkom opusu. O tim publikacijama govorili su v.d. direktora UG “Nadežda Petrović” Aleksandar Dačić i Uroš Đurić, kao predstavnik selektorskog tima izložbe “Limited”.

Publika je tokom izložbe imala priliku da pogleda radove 12 umetnika koje bi Đurić, Milunović i Vidor predstavili na nekom prestižnom sajmu umetnosti kada bi bili u ulozi galerista.

Dobitnik nagrade publike Davor Dukić jedan je od umetnika koje je predstavio Milunović u svojoj imaginarnoj galeriji Milunović Modern, uz radove Milana Hrnjazovića, Petra Mirkovića i Aleksandra Todorovića.

Dukić je na otvranju 29. Memorijala dobio i nagradu Umetničke galerije “Nadežda Petrović”, na osnovu odluke žirija koji su činili Zoran Erić, Slađana Petrović Varagić i Daniel Mikić.

Nagradu 29. Memorijala Nadežde Petrović žiri je dodelio Marku Markoviću, koji se predstavio u celini Đurić Contemporary, uz Aleksandra Dimitrijevića, Milorada Stajčića i Aleksandra Jestrovića Jamesdina.

Treću celinu izložbe (Vidor Project) čine radovi Marka Velka, Marte Jovanović, Ivane Bašić i Đorđa Ozbolta.

Na osnovu glasova publike, na drugom mestu našao se Aleksandar Todorović, a na trećem Aleksandar Jestrović Jamesdin.

U 60-godišnjoj istoriji Memorijala Nadežde Petrović, inače, samo nekoliko puta se dogodilo da je isti umetnik dobitnik dve nagrade, a to su do sada bili France Mihelič (5. Memorijal), Nikola Gvozdenović (7. Memorijal), Vladimiri Veličković (10. Memorijal), Ferdinand Kulmer (14. Memorijal), Andreaž Šalamun (15. Memorijal), Milan Blanuša (17. Memorijal), Jovan Čekić (19. Memorijal), Čedomir Vasić (20. Memorijal) i Nevena Hadži Jovančić (26. Memorijal).

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav