• Search form

09.12.2014 | 12:30

Sređivanje dvorišta

Sređivanje dvorišta

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) pokreće dijalošku platformu “Sređivanje dvorišta” o pitanjima koja su važna za delovanje organizacija i inicijativa civilnog društva u kulturi, a usmerena su na preispitivanje i artikulaciju njihove zajedničke pozicije u odnosu na kulturnu politiku, kao i aktivnije delovanje u širem društvu.

Serijal dijaloga u okviru platforme “Sređivanje dvorišta” počinje 12. decembra u Zemunskom malom umetničkom centru (ZMUC) razgovorom “Šta je nezavisno u nezavisnoj kulturi?, koji će moderirati Irena Ristić. Uz promišljanje značenja pojma nezavisnosti, razgovor će biti posvećen i pitanju ograničenja, odnosno sloboda u delovanju aktera nezavisne kulturne scene u odnosu na državu, donatore, tržište i druge faktore koji mogu da utiču na njihov rad.

Polazeći od stava da je dijalog osnova za razvoj zdravog društva, razgovori u okviru platforme “Sređivanje dvorišta” biće organizovani svakog meseca tokom 2015. godine u drugom prostoru, kao prilika za unapređenje informisanosti i razmenu znanja i mišljenja eksperata i aktera nezavisne scene, ali i za upoznavanje šire društvene zajednice sa temama od javnog značaja u kulturi.

Planirani su razgovori o umrežavanju i solidarnosti, izazovima savremenog umetničkog stvaralaštva u smislu (auto)cenzure, finansijske krize i drugih problema, dometima kritičke umetničke prakse, razvoju publike i odnosu prema zajednici, odnosu umetnosti i marginalizovanih grupa, formalnom i neformalnom umetničkom obrazovanju, kao i o kao i o ulozi umetnika u javnom diskursu.

Skupovi će biti otvoreni za javnost, a pokrenuta pitanja i zaključci, uz kontinuirano objavljivanje, biće dokumentovani i u vidu završne publikacije koja će poslužiti kao osnova za dalje promišljanje delovanja nezavisne kulturne scene, ali i položaja kulture u društvu uopšte.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav