• Search form

24.06.2015 | 22:55

Perforacije sa 5 premijera

Perforacije sa 5 premijera

Zagrebački program festivala Perforacije donosi od 25. do 29. juna pet premijera renomiranih imena hrvatske scene izvođačkih umetnosti, uz popularnu Noć performansa, Invazivnu večeru, predstavljanje koncepata nastalih na rezidencijalnom programu i poseban segment za najmlađe.

Nove radove predstaviće BADco, D.B. Indoš i Tanja Vrvilo, Bruno Isaković, Martina Nevistić i Ina Sladić.

Za otvaranje u Teatru &TD najavljen je muzičko-scenski spektakl “Fantom Planinšak”, premijera nastavka dokumentarističke trilogije D.B. Indoša i Tanje Vrvilo o austrougarskim revolucijama.

Posetioci će moći da učestvuju i u interaktivnoj instalaciji novozelandske umetnice Kate McIntosh koja će u Studentskom centru biti postavljena i naredna dva dana, a omogućiće publici da besplatno radi na “Radnom stolu”.


  Fantom Planinšak

Glavni deo programa 26. juna biće održan u ZKM-u, a obuhvata dve premijere, uoči kojih se posetioci mogu pogostiti Invazivnom večerom.

Bruno Isaković razvija svoj solo “Nečastive” u složen performans sa 11 izvođača. U saradnji sa Studiom za savremeni ples i gostujućim plesnim umetnicima iz Hrvatske, Švedske, SAD i Srbije, Isaković stvara slojevit i osetljiv svet koji nadilazi telesni pokret, preispituje interaktivnost između umetnika i gledalaca, a kroz rad na predstavi istražuje transformacije telesnosti izvođača, te njihov odnos s publikom.

    Bruno Isaković, Nečastive

Potom će se Martina Nevistić predstaviti “Horizontom događaja”, poigravajući se osećanjem nadrealnog u izmeni fizičke i reprodukovane prisutnosti izvođačica na sceni.

Festival se 27. juna seli na tri lokacije: u ZPC-u je na rasporedu premijera novog rada kolektiva BADco Stranac”, koji ispitujee empatiju i etiku unutar mase prema narativu istoimenog Kamijevog romana. U ZKM-u su ponovo na programu “Nečastive”, a sledi Noć performansa u prostoru SC-a.

     BADco, Stranac, autor: Siniša Ilić

U SC-u će 28. juna Ina Sladić (Dirty Dollhouse) predstaviti rad #sveštotrebateznati, a potom slede i reprizne izvedbe “Nečastivih” i “Stranca”.

Za najmlađe će tokom vikenda u ZPC-u Teatar Poco Loco izvesti “Pričanje priča”, ovoga puta posvećeno Dedi i najvećoj repi u svemiru.

Poslednji festivalski dan počinje u ZPC-u predstavljanjem radova nastalih u sklopu rezidencija sa Zrinkom Lukčec i Zrinkom Užbinec, u saradnji s Milom Pavićević.

Festival će biti završen u ZKM-u “Horizontom događanja”, te još jednim izvođenjem “Nečastivih”.

     Martina Nevistić, Horizont događanja

Ulaznice se mogu kupiti u prostoru izvođenja pola sata pre početka predstave, a moguće ih je nabaviti i učlanjenjem u Domino klub za svega sto kuna, što obuhvata i besplatnu ulaznicu za sva izvedbena događanja u organizaciji udruženja Domino u narednih godinu dana (uz Perforacije tu je i Queer Zagreb Sezona). Članovi Domino kluba tako će učestvovati i u prikupljanju sredstava za rezidencijalne programe za mlade plesače i koreografe.

Program rezidencija mladim umetnicima omogućava prostor za rad, dramaturšku i tehničku podršku za njihove radove.

Festival Perforacije prethodno je održan u Rijeci i Splitu.

Festivalski sajt je perforacije.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav