• Search form

15.08.2015 | 23:27

Sećanja jugoistoka Evrope

Sećanja jugoistoka Evrope

Izložba “Evropa. Jugoistok – Zabeležena sećanja”, koja predstavlja radove umetnika iz zemalja Jugoistočne Evrope koji se bave temom sećanja i čije je težište rada istorija tog regiona, biće otvorena 20. avgusta u Muzeju istorije Jugoslavije (MIJ) u Beogradu, nakon što je gostovala Sarajevu, Rijeci, Sofiji, Bukureštu, Ankaro, Nikoziji, Solunu i Atini.

Na izložbi učestvuju 23 umetnika iz 11 država u regionu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Kipar, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija i Turska), a organizuje je Gete institut u saradnji sa Muzejem fotografije iz Braunšvajga.

Nakon otvaranja izložbe u MIJ, u 19.30 časova biće održan okrugli sto “Savremena umetnost između istorije i sećanja” sa glavnom kustoskinjom izložbe Konstance Vike, Sabinom Salamon (Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka), kustoskinjom u Beogradu Anom Panić (MIJ) i umetnicima Sandrom Vitaljić iz Zagreba i Stefanom Savić, Predragom Terzićem i Nikolom Radićem Lucatijem iz Beograda.

Na izložbi učestvuju i: Hassan Abdelghani (Pula), Ana Adamović (Beograd), Jelena Blagović (Zagreb), Pavel Brăila (Kišinjev), Michele Bressan (Bukurešt), Marianna Christofides (Nikozija/Keln), Iosif Király (Bukurešt), Panos Kokkinias (Atina), Milomir Kovačević Strašni (Sarajevo/Pariz), Nikola Mihov (Sofija/Pariz), Erhan Muratoğlu (Ankara), Ștefan Sava (Bukurešt), Sašo Stanojković (Skoplje), Andreas Tsonidis (Solun), Peter Tzanev (Sofija), Žaneta Vangeli (Skoplje), Vangelis Vlahos (Atina), Fani Zguro (Tirana/Berlin) i kavecS - Vana Kostayola i Kostis Stafylakis (Atina/Ženeva).

      Sandra Vitaljić, iz serije Neplodna tla/Infertile Grounds, 2008-2012.

Biće predstavljeni radovi (fotografije, video i instalacije) koji se bave pitanjima kolektivnog pamćenja, različitih kultura sećanja, memorijalnih prostora i posebno ulogom slika u tim procesima.

Koncept izložbe osmislili su Florian Ebner i Konstance Vike (Constanze Wicke), polazeći prilikom izbora umetničkih radova od pretpostavke da fotografski, filmski i video-mediji imaju poseban odnos prema prošlosti i igraju bitnu ulogu u predstavljanju individualnih rituala sećanja i kulture kolektivnog pamćenja.

Izložba pruža uvid u različite istorijske narative, ali i u različite umetničke načine upotrebe kamere, od trezvenog registrovanja, subjektivnog dokumentovanja i biografskih priča do analitičkog preispitivanja istorije i beleženja tragova iskustva.

     Stefana Savić, Polka, 2011-12.

Izložba je tematski podeljena na šest celina (politički pejzaži i prostori, tragovi zločina prošlosti, individualno sećanje i kolektivna prošlost, slike kao sećanje na prošlost, izgradnja i razgradnja kolektivnog sećanja, ponovno /postavljanje scene), a uređenje postavke je polazište koje nudi različite perspektive za posmatranje izloženih dela. Neki od pristupa su definisani svojom temom, drugi umetničkim stavom, a neki opet promišljanjem samog medija kojim se služe. Ako se komparativno sagledaju sva dela koja su izložena, vidljivo je na koje se sve načine fotografija može upotrebljavati.

U projektu učestvuju i kustosi: Nadežda Džakova (Narodni muzej bugarske vizuelne umetnosti, Sofija), Evangelos Ioakeimidis (Muzej fotografije, Solun), Sabina Salomon (MMSU, Rijeka), Zoran Petrovski (Muzej savremene umetnosti, Skoplje), Irina Cios (Internacionalni centar za savremenu umetnost, Bukurešt), Ana Panić (MIJ), Branka Vujanović (Collegium artisticum, Sarajevo), Burcak Bingol (CDA&projects gallery, Istanbul) i Yiannis Toumazis (Centar za umetnost Nikozije i Pierides fondacija).

     Marianna Christofides, Along the G-Line, 2010.

Izložba će biti otvorena u MIJ do 19. septembra, a svake subote u 13 časova biće organizovana autorska vođenja i dečje i porodične radionice, dok će na dan zatvaranja biti održana panel diskusija “Umetnost protiv zaborava – Individualno sećanje na kolektivnu prošlost” sa kustosom u Nikoziji Janisom Tumazisom (NiMAC), kustoskinjom u Beogradu Anom Panić i umetnicima Marijanom Kristofides, Anom Adamović i Nikolom Radićem Lucatijem.

Izložba je održana najpre u maju 2013. godine u Muzeju za fotografiju u Braunšvajgu, a potom je krenula na turneju po gradovima regiona Jugoistočne Evrope.

*Foto na vrhu: Nikola Radić Lucati, iz serije Outcomes, 2013, Staro Sajmište, logor smrti i koncentracioni logor, Centralna kula, 1937. Arhitekta Aleksandar Sekulić

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav