• Search form

22.11.2015 | 16:21

Počinju Dani slovenačkog filma

Počinju Dani slovenačkog filma

Slovenačka kinematografija predstavlja se od 23. do 26. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci sa deset filmova novije produkcije, počev od dokumentarca Maje Vajs o posledicama nacističke politike i sudbini dece u tim prilikama, te igranog filma Martina Turka o porodici i ponekad dominantnoj očevoj figuri prisutnoj i u civilizaciji posthrišćanske ere.

Uz Maju Vajs i Turka, gosti Dana slovenačkog filma biće i filmski autori Metod Pevec, Urša Menart, Barbara Zemljič, Jan Cvitkovič i Matjaž Ivanišin.

Svečanom otvaranju tog festivala prisustvovaće ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac, otpravnica poslova Ambasade Slovenije u Srbiji Mateja Norčić i direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

Uz tri dugometražna dokumentarna, tri celovečernja igrana i tri kratkometražna dokumentarna, odnosno igrana filma, beogradskoj publici biće predstavljen i rad slovenačkih autora i kroz izložbe i okrugle stolove.

Uoči svečanog otvaranja DSF-a, u holu Kinoteke biće otvorena izložba Celjskog muzeja “Ukradena deca”, a od 18 časova biće prikazan dokumentarni film “Banditenkinder, Slovenačkom narodu ukradena deca” rediteljke Maje Vajs, koji govori o deci u Sloveniji koju su nacisti ukrali od roditelja, likvidiranih na početku Drugog svetskog rata. Preživelu decu bi ponemčili u specijalnim ustanovama i davali porodicama na usvajanje. Deca su gubila identitet, odrastajući uz traume zbog gubitka roditelјa, nasilne socijalizacije i germanizacije.


Maja Weiss, Banditenkinder, slovenačkom narodu ukradena deca / Banditenkinder - slovenskemu narodu ukradeni otroci

Otvaranje DSF-a i upoznavanje sa autorima predviđeno je od 20 časova, nakon čega će biti prikazan Turkov film “Nahrani me rečima” (Nahrani me z besedam), koji uvodi gledaoca u suštinu odnosa oca i sinova, od kojih jedan podleže viziji u koju ga uvlači beskućnik, nabeđeni prorok, a potraga za mlađim zbližava potom starijeg sina i oca.

Prema sinopsisu, prilikom usavršavanja svog istraživanja Biblije i biblijskih skripta, Robert putuje u Italiju, gde upoznaje neobičnog i harizmatičnog beskućnika. Zbunjen i očaran, Robert umišlјa da je pronašao novi biblijski skript i povezuje ga sa beskućnikom. Sledi svog zamišlјenog proroka i kreće u potragu za znamenjem. Gubi mu se trag na obali jezera do koga ga je doveo tajanstveni starac. Nestanak Roberta istražuju njegov brat i otac. Bez obzira na njihove porodične i nerešene sukobe iz prošlosti i porodične otuđenosti, oni kroz potragu pronalaze zajednički jezik.

  Martin Turk, Nahrani me rečima / Nahrani me z besedam

Metod Pevec će filmom “Dom” uvesti publiku u prostor bivšeg prihvatilišta za radnike na privremenom radu u Sloveniji. Barbara Zemlјič i Urša Menart - prva igranim, a druga dokumentarnim filmom, pripovedaju o tretmanu ženske strane u slovenačkoj zajednici. Junakinja “Panike” Barbare Zemljič je frustrirana 40-godišnjakinja, udata žena u potrazi za  izazovima van braka, dok Menartova u dokumentarcu “A šta je s Mojcom” obrađuje ženske likove od nastanka slovenačke kinematografije, postavljajući pitanje da li su to tipične predstavnice ženske populacije. Matija Nahtigal predstavlja “Bezvremenske pse”, film čijeg akcionog junaka, gubitnika, uvodi u svet moćnih igrača iz podzemlјa, u kojem je stradao njegov brat.

  Matej Nahtigal, Psi bezvremenosti / Psi Brezčasja

Beogradskoj filmskoj publici dobro poznat autor Jan Cvitkovič predstaviće se kratkim filmom “Ljubav na krovu”, višestruko nagrađenom baladom o starijem bračnom paru. Za završnicu DSF-a najavljen je film  “Veštački raj” proslavljenog jugoslovenskog i slovenačkog reditelja Karpa Aćimovića Godine, kao omaž istoriji nastanka kinematografije u Sloveniji.


  Karpo Godina, Veštački raj / Umetni raj

Festival organizuje Društvo Slovenaca Sava, u saradnji sa Jugoslovenskom Kinotekom, Filmskim centrom Srbije, Slovenačkom kinotekom i Slovenačkim filmskim centrom, a glavni pokrovitelji su Ured Slovenije za Slovence van zemlje i slovenačka ambasada u Beogradu.

Festivalski sajt je danislovenackogfilma.org, a program DSF-a nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org za kulturu jugoistočne Evrope, kao i u PRILOGU (pdf).

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav