• Search form

25.11.2015 | 13:28

LUX nagrada filmu Mustang

LUX nagrada filmu Mustang

Film “Mustang” mlade turske rediteljke Deniz Gamze Egruven, koji je izazvao posebnu pažnju ove godine u Kanu, a govori o emancipaciji zena u modernoj Turskoj, osvojio je LUX nagradu Evropskog parlamenta koja se dodeljuje u cilju afirmisanja različitosti i značaja filmske umetnosti u Evropi.

Francusko-tursko-nemačka koprodukcija o demonizaciji ženske seksualnosti, ali i o mogućnosti bunta protiv nametnutih ograničenja, koja je francuski kandidat za Oskara, nadmašila je druga dva filma u najužem izboru za LUX nagradu – “Mediteran” (Jonas Carpignano) i “Lekcija” (Kristina Grozeva i Petar Valchanov).

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je na svečanoj dodeli LUX nagrade 24. novembra u Strazburu da “Mustang” prikazuje pet jakih žena koje žele da se izvuku iz ponekad patrijarhalnog i licemernog društva.

“Senzibilitet za različitost koji LUX nagrada želi da naglasi od najveće je važnosti. Treba da budemo spremni da odbranimo ono što nas čini ovakvim kakvi smo. Treba da se odbranimo od destrukcije mladih ljudi koji su spremni da sve unište zarad njihove glupe ideologije”, rekao je Šulc, aludirajući na aktuelnu krizu zbog terorizma u Evropi.

Mustang” je savremena drama koja istražuje suprotnosti religije i sekularizma, tradicije i modernizma, kroz priču o pet tinejdžerki koje žive u udaljenom selu u severnoj Turskoj. Lale i njenih pet sestara se vraćaju kući iz škole i bezazleno se igraju sa dečacima. Ali nemoralnost njihove igre pokreće skandal koji će imati neočekivane posledice. Porodični dom se postepeno pretvara u zatvor, podučavanje kućnim poslovima zamenjuje školu i udaje počinju da se ugovaraju. Vođene željom za slobodom, sestre se suprotstavljaju nametnutim ograničenjima.

Rediteljka Deniz Gamze Erguven je rođena u Ankari, a studirala je književnost i afričku istoriju u Johanesburgu i filmsku režiju u Parizu. Nakon tri kratka filma, “Mustang” je njen dugometražni prvenac.

Jedno od otkrića ove godine u Kanu, “Mustang” je nominovan i za Evropsku filmsku nagradu, a osvojio je već niz priznanja, među kojima je i Srce Sarajeva 21. Sarajevo Film Festivala.

O LUX nagradi odlučuju članovi Evropskog parlamenta, a sva tri filma u užem izboru dobijaju prolaz u bioskopima širom Evrope. Na osnovu glasova posetilaca bioskopa, kasnije će biti dodeljena i LUX nagrada publike.

U užem izboru od deset filmova za LUX nagradu ove godine bio je i “Zvizdan” hrvatskog reditelja Dalibora Matanića, nastao u koprodukciji Hrvatske, Srbije i Sovenije.

Ceremoniji dodele LUX nagrade prethodio je seminar koji je moderirala poslanica EP i koordinatorka tog priznanja Doris Pak. EP će biti domaćin još niza konferencija i panela, u cilju “filmske edukacije” i potrebe afirmisanja zajedničkog jezika u evropskom filmu.

Evropski parlament je 2007. godine ustanovio LUX filmsku nagradu kako bi skrenuo pažnju na filmove koji su u središtu evropske javne debate. EP veruje da film, kao masovni medij kulture, može biti idealno sredstvo za debatu i refkleksiju o Evropi i njenoj buduhnosti.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav