• Search form

29.05.2024 | 21:14

Plakat – pozivnica velikog formata

Plakat – pozivnica velikog formata

Izložba “Plakat – pozivnica velikog formata” u Muzeju Narodnog pozorišta, povodom dve decenije umetničkog rada grafičkog dizajnera Jovana Tarbuka, biće otvorena 30. maja, a predstavlja radove koji manifestuju veštinu tog autora da izrazi suštinu umetničke vrednosti predstava, ali i da duboko emocionalno angažuje publiku.

Bez obzira da li je rezultat apstraktan ili se koncept komunicira kroz umetnike, zahvaljujući njegovoj kreativnosti i viziji, svaka predstava dobija poseban vizuelni identitet koji obogaćuje celokupno pozorišno iskustvo.

Izložba obuhvata izbor iz velikog opusa od više od 300 plakata koliko je Tarbuk kreirao za pozorište u proteklih 20 godina.

“Na izložbi će biti prikazano simbolično dvadesetak plakata koji govore o nama, našim manama, željama, neispunjenim snovima i jedinstvenim načinom na koji se mi kao društvo nosimo sa stvarnošću - sve ono što nas čini ljudima”, naveo je Tarbuk.

Prvi plakat za Narodno pozorište dizajnirao je 2003. godine, za predstavu “Ribarske svađe” Karla Goldonija u režiji Gorana Ruškuca.

Tokom sledećih 20 sezona, njegovi plakati najavljivali su svaku novu premijeru, a mnogi od njih su izlagani i nagrađivani širom sveta.

Tarbukova likovna delatnost, grafički dizajn i art direkcija – trajno su obeležile jedno razdoblje nacionalnog teatra. O uspehu njegovih plakata govori i činjenica da je dva puta dobio najveće priznanje nacionalnog teatra – Nagradu Narodnog pozorišta za sveukupni umetnički doprinos 2014. i 2019. godine. Njegovi plakati osvojili su i druga brojna priznanja i nagrade, poput nagrade na 16. izložbi pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja u okviru Sterijinog pozorja 2019. godine, dve nagrade “Goran Merkaš” za najbolji pozorišni plakat na 2. i 5. međunarodnom Bijenalu pozorišnog plakata u Varaždinu u Hrvatskoj 2011. i 2017. godine, nagradu Festivala “Graphic Matters – Shut up or Speak up” u Holandiji 2017. godine, nagradu šestog izdanja “Posterheroes” – Prava u ljubavi 2016, nagradu žirija Hiibrand awards 2012. u Kini…

Radovi su mu objavljeni i u dva kapitalna izdanja čiji je koautor dizajner Mirko Ilić – “Head to Toe: The Nude in Graphic Design” (Rizzoli, SAD, 2018), “Presenting Shakespeare: 1100 Posters from around the World” (Princetone architectural press, Njujork, SAD, 2015).

Takođe su objavljeni u izdanju “1 000 crayons pour la liberté d’expression”, koje sadrži hiljadu radova iz celog sveta o slobodi govora.

Izlagao je radove u galeriji Art Directors Club u Njujorku, u AIGA Helms Design Center u Los Anđelesu, u Kraljevskom dvorcu u Varšavi, na festivalima: Friche la Belle de Mai u Marseju, Madrid Grafica – DIMAD u Madridu, GoldenBee u Moskvi, Graphic Matters u Holandiji kao i na nedeljama dizajna u Pekingu, Beogradu, na Mikser festivalu i u izložbenim prostorima u Madridu, Parizu, Firenci, Moskvi, Meksiko Sitiju, Abu Dabiju kao i u više od 40 gradova u dvadesetak zemalja širom sveta.

Učestvovao je na 70 grupnih izložbi širom sveta, a ovo mu je deseta samostalna izložba.

*Naslovna fotografija: plakat za predstavu "Bizarno" (detalj)

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.