• Search form

08.10.2024 | 13:46

Mehta i Beogradska filharmonija ponovo zajedno

Mehta i Beogradska filharmonija ponovo zajedno

Proslavljeni dirigent Zubin Mehta stigao je u Beogradsku filharmoniju (BGF) na prvu probu sa orkestrom povodom koncerata koji su zakazni za 11. i 12. oktobar u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, a rasprodati su.

Veliko uzbuđenje je vladalo pred 15. susret Mehte i Beogradske filharmonije, čije je muzičare pozdravio na srpskom jeziku, saopštila je 8. oktobra BGF.

“Dobar dan, veoma sam srećan što sam ponovo ovde. Žao mi je što nisam mogao da idem sa vama na turneju po Kini, ali čujemo da vam je bilo sjajno”, rekao je Mehta.

Mehta je počeo probu uz Šubertovu Simfoniju br. 9 i to sa vrlo neobičnom postavkom orkestra, tako što su drveni duvači u jezgru orkestra. Na programu su i Uvertira iz Mocartove opere “Figarova ženidba” kao i Simfonija u ge-molu br. 40 istog kompozitora.

Iako ima 88 godina, Mehta je i dalje aktivan dirigent, koji je na svetskoj muzičkoj sceni prisutan gotovo sedam decenija, tokom kojih je redovno sarađivao sa BGF.

Uoči dolaska u Beograd, Mehta je dirigovao Bruknerovu Osmu simfoniju u Firenci sa orkestrom Mađo muzikale. Posle nastupa sa Beogradskom filharmonijom dirigovaće orkestru “Buhman-Mehta” u Tel Avivu, nakon čega ima nastupe sa Filharmonijom iz Los Anđelesa.

*Foto: Marko Risović

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.