• Search form

15.01.2013 | 20:27

1000050. rođendan umetnosti

1000050. rođendan umetnosti

Umetnici širom sveta proslavljaju 17. januara 1000050. rođendan umetnosti - specijalnim programima koji se emituju preko programa mreže radio stanica okupljenih oko Evropske radiodifuzne unije (EBU) i Ars akustika grupe. I ove godine u proslavi rođendana umetnosti preko EBU mreže učestvuju i radio stanice u Beogradu i Zagrebu.

Rođendan umetnosti slavi se na dan kada je francuski fluksus umetnik Rober Filju (Robert Filliou) proglasio 1963. da je umetnost rođena pre milion godina, kada je neko bacio suv sunđer u kofu vode.

Filju je deset godina kasnije proslavio milion i deseti rođendan umetnosti u Neue Galerie u Ahenu i predložio zvanično obeležavanje tog praznika.

U znak sećanja na njegov koncept “Večne mreže” (La Fête permanente), pojedini umetnici su posle njegove smrti 1987. godine počeli da proslavljaju rođendan umetnosti mejl artom, porukama preko faksa ili niskobudžetnim TV snimcima, a događaj je vremenom počeo da dobija globalni karakter, posebno od sredine 90-ih, kada je masovnije počeo da se koristi i internet.

Ars Akustika grupa pri Evroradiju i ove godine organizuje četvorosatni direktni prenos (od 20 do 24 sata) u kojem učestvuju pre svega evropske, ali i radio stanice sa drugih kontinenata. Prenos se realizuje putem dva satelitska kanala (List i Hajdn), a ukupno trajanje svakog priloga je 20 minuta.

Srbiju predstavlja rad “Canzone distorteAnje Đorđević i Svetlane Maraš, u produkciji Dramskog programa Radio Beograda 2.

Direktan prenos će početi u 20 sati na talasima III programa Radio Beograda, a rad “Canzone distorte” biće emitovan od 21:50 do 22:10.

Kompozitorkama Anji Đorđević i Svetlani Maraš to je prvi zajednički rad u domenu radiofonijskog stvaralaštva.

Prema njihovim rečima, delo “Canzone distorte” je izašlo na videlo tokom potrage za savršenom pesmom, kao svedočanstvo kreativnog procesa kroz koji su prošle radeći zajedno i pokušavajući da konsoliduju različite muzičke afinitete.

“Oscilirajući između poriva da stvaramo i poriva da uništavamo, našle smo se na igralištu (ili na bojnom polju) ispunjenom muzičkim mislima gde je sve bilo dozvoljno i tako smo počele da istražujemo, neznajući gde ćemo završiti. Sakupile smo sve ove komadiće našeg putovanja kako bismo ispričale priču koja vas može zabaviti ili zbuniti”, navele su autorke.

Rođendan umetnosti biće proslavljen i u Zagrebu, u MM centru, kada će se Hrvatski radio osmi put uključiti u tu manifestaciju - od 20:10 do 20:30.

Hrvatski tim umetnika, koji čine Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Bojan Gagić i Milica Manojlović, odlučio je da posveti svoj muzički projekat francuskom teoretičaru književnosti, filozofu, kritičaru i semiotičaru Rolandu Bartesu (Barthes), povodom ovogodišnje zajedničke rođendanske teme “Odsutnost/Crno-belo”. Smatrajući da je temi odsutnosti potreban fokus, fokus njihovog projekta biće fotografija inspirisana fragmentima iz Bartesove knjige “Svetla komora”.

Preko satelita EBU u proslavu rođendana umetnosti uključiće se i radio stanice iz Helsinkija, Stokholma, Brisela, Bratislave, Lozane, Hilversuma, Mistelbaha, Pariza, Praga, Karlsruea, Berlina, Bremena, Moskve, Antverpa, Bukurešta, Talina, Madrida i dalekog Vankuvera.

Osim nacionalnih radio stanica, u proslavi rođendana umetnosti učestvuju i mnogobrojne nezavisne stanice i inicijative.

Tako će u Skoplju, na primer, preko Kanala 103, biti održana diskusija sa multimedijalnim umetnikom Aleksandrom Stankovskim o makedonskoj umetosti i političkom miljeu, odnosno politici i umetosti u lokalnom i globalnom kontekstu.

Skopski Mladinski kulturni centar (MKC) treći put proslavlja rođendan umetnosti, ali i 40-godišnjicu svog postojanja, pa je za 18. januar najavio veliki koncert na kojem će nastupiti Kanda, Kodža i Nebojša iz Beograda, kao i makedonski bendovi Daltons, Parketi, Conquering Lion i Protagonist. U Galeriji MKC-a biće otvorena izložba “Kodžoman (I, II i III generacija)”. Najavljen je i poetski performans “Pesnilo”, a u bioskopima “Milenium” i “Frosina” 24-časovni filmski maraton, pri čemu je ulaz na sve događaje besplatan.

Rođendanu umetnosti mogu da se pridruže i svi zainteresovani preko FB grupe ili Google mejling liste.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav