• Search form

16.01.2016 | 12:35

1000053. rođendan umetnosti

1000053. rođendan umetnosti

Umetnici širom sveta proslavljaju 17. januara 1000053. rođendan umetnosti - specijalnim programima koje izvode uživo i emituju pod pokroviteljstvom Ars akustika grupe Evropske radiodifuzne unije (EBU). I ove godine u proslavi rođendana umetnosti, kojim se u nekim gradovima proslavlja i stogodišnjica umetničkog pokreta dada, učestvuju i radio stanice u regionu – Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.

Rođendan umetnosti slavi se na dan kada je francuski fluksus umetnik Rober Filju (Robert Filliou) proglasio 1963. da je umetnost rođena pre milion godina - kada je neko bacio suv sunđer u kofu vode. Filju je deset godina kasnije proslavio milion i deseti rođendan umetnosti u Ahenu i predložio zvanično obeležavanje tog praznika, a u znak sećanja na njegov koncept “Večne mreže” (La Fête permanente), pojedini umetnici su posle njegove smrti 1987. godine počeli da proslavljaju rođendan umetnosti mejl artom, porukama preko faksa ili niskobudžetnim TV snimcima. Događaj je vremenom počeo da dobija globalni karakter, posebno od sredine 90-ih, kada je masovnije počeo da se koristi i internet.

Tako i ove godine u proslavi 1000053. rođendana umetnosti učestvuju umetnici širom sveta, a tradicionalno i u zemljama u regionu, pa je Beograd posvetio svoj program irsko (keltsko)-srpskoj mitologiji, Zagreb prijateljstvu Nikole Tesle i Marka Tvena i njihovom neostvarenom planu za večni mir u svetu, a Ljubljana poetskoj imaginaciji svetski poznatog slovenačkog pesnika Tomaža Šalamuna.

Dramski program Radio Beograda učestvuje radiofonskim delom “Sindidun Mitologike”, koje izvode grupa Ortodoks Kelts (Orthodox Celts) i glumica i pevačica Ana Sofrenović. Njenu osnovu čini balada “Sali GardensVilijama Batlera Jejtsa (William Butler Yeats), a biće emitovana uživo od 22 sata na talasima Trećeg programa Radio Beograda, koji će preko sateltita Hajdn prenositi od 20 sati do ponoći i programe iz ostalih dvadesetak gradova u okviru grupe Ars akustika i mreže EBU.

Beograd se u ostvarenju “Sindidun Mitologike” predstavlja kao spona prošlosti i sadašnjosti, keltskog sveta iz vremena kada je osnovano naselje pod nazivom Sindidun i današnje Irske i Srbije, kao direktnih naslednika te baštine i mentalne i duhovne matrice. Priča ima i geopolitičku potku i govori o razdvojenim “ljubavnicima” - u ovom slučaju Srbije i Irske, Istoka i Zapada, predstavljenih na više nivoa, kao višeslojan-višeznačan projekat.

U tom projektu učestvuju i članovi grupe Irish Dance Belgrade, a koristi se i arhivski materijal Bore Dugića (frula), Svetlane Stević (vokal) i Kulturno-umetničkog društvo iz Glamoča (nemo kolo).

Hrvatski radio i kolektiv SKROZ predstavljaju povodom rođendana umetnosti program “T’n’T (Tesla ‘n’ Twain)” posvećen dvojici vizionara – slavnom naučniku Nikoli Tesli i piscu Marku Tvenu, koji su bili ne samo prijatelji, već su i zajednički kovali plan za stvaranje trajnog mira na Zemlji. Program će pokazati kako Tesla i Tven komuniciraju i danas širom univerzuma sa savremenim umetnicima koji su kreirali zvučni pejzaž za imaginarni susret sa njima.

Javnosti će biti predočena slabo poznata priča o čudesnom “pobratimstvu” dva brilijantna uma i njihovom nikad realizovanoj “Mašini za okončanje svih ratova”. Kako su Tesla i Tven planirali da ostvare mir u svetu i to zauvek, te kako su u tom procesu videli ulogu umetnosti, a kako nauke, šta je od njihovih ideja doprlo do njihovih, a šta do naših suvremenika, otkriće glumci Danijel Ljuboja (Tesla) i Žarko Potočnjak (Tven), muzičari Sara Renar, Gordan Tudor i Dušan Duco Vranić, te multimedijalni umetnik Bojan Gagić u autorskom projektu Vedrana Peternela, Maje Sviben i Nore Krstulović - kolektiva SKROZ.

"Ja sam deo svetlosti, a ona je muzika. Svetlost ispunjava mojih šest čula: vidim je, čujem, osećam, mirišem, dodirujem i mislim. Misao o njoj je moje šesto čulo. Čestice svetlosti su zapisane note. Udar groma može biti čitava sonata. Hiljadu udara, koncert", zapisao je Tesla, američki naučnik srpskog porekla koji je rođen pre 160 godina u Smiljanu, na vojnoj granici u tadašnjoj Austriji, sada Hrvatskoj.

Radiofonsko-scenski projekat “T'n'T ili Tesla 'n' Twain” kontinuirani je rad nastao u okviru programa “Plan za beg”, a prvi je put izveden 7. novembra 2015. u prostoru Planetarijuma, u saradnji sa zagrebačkim Tehničkim muzejem Nikole Tesle. Najnovija verzija avantura Tesle i Tvena biće izvedena uživo u zagrebačkom Vinyl baru od 20.50 sati, uz direktan prenos na sajtovima hrt.hr i hrti.hr, te satelitski preko mreže EBU, najavio je Hrvatski radio.

Radio Slovenija posvetio je proslavu 1000053. rođendana umetnosti Tomažu Šalamunu, jednom od međunarodno najpriznatijih slovenačkih autora, koji je delovao i kao konceptualni umetnik i bio blizak Grupi OHO, a preminuo je 2014. godine u Ljubljani.

Četvoro izvođača održaće u čast Šalamuna koncert u Studiju 16 Radio Slovenije.

Radijska proslava 1000053. rođendana umetnosti obuhvata od 20 sati do ponoći kombinovani prenos programa iz oko 25 gradova, a uz Beograd, Zagreb i Ljubljanu, među uključiće se i Toronto, Bratislava, Prag, Madrid, Frajburg, Stokholm, Utreht, Bukurešt, Lajpcig, Pariz, Moskva, Cirih, Dablin, Lisabon, Vankouver, Beč…

*Napravite svoj šešir za rođendan umetnosti

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav