• Search form

11.03.2018 | 21:05

11. Antićevi dani

11. Antićevi dani

Manifestacija “Antićevi dani” u čast pesnika Miroslava Antića biće održana od 12. do 16. marta na više lokacija u Novom Sadu, pod sloganom “Psovke nežnosti”, kako je glasila jedna od njegovih pesama i poetskih zbirki.

Manifestaciju će svečano otvoriti u Gradskoj kući gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, uz pozdravnu reč direktora Kulturnog centra Novog Sada Bojana Panaotovića u ime organizatora, te Ratomira Raleta Damjanovića, koji će podsetiti na Antićeve pesme. Svečanost će uveličati i Hor OŠ “Miroslav Antić”, najavili su organizatori.

Manifestacija će biti završena 16. marta uručenjem pesničke nagrade u Gradskoj kući koja je dodeljena Nenadu Šaponji za zbirku pesama “Izgledam, dakle nisam”, u izdanju Prometeja.

“U pitanju je osvedočen pesnik, ali sada u potpuno novom ruhu, koga bi trebalo još više čitati jer je veoma  doprineo bogatstvu novosadskog književnog kruga”, rekao je predsednik žirija 11. “Antićevih dana” Draško Ređep. U žiriju, koji je odlučio jednoglasno, bili su i Marija Vasić Kanački i Boško Suvajdžić.

Pomoćnica direktora KCNS Sunčica Marković kazala je na nedavnoj konferenciji za novinare da će se “Antićevi dani” nastaviti u ritmu uspostavljenom pre tri godine, koji podrazumeva da se kulturne aktivnosti izmeste izvan centra grada i ustanova kulture. Tako ove godine, osim u KCNS-u i Svečanoj sali Gradske kuće, programi “Antićevih dana” biće realizovani i u Gradskoj biblioteci, Muzeju Vojvodine, te u osnovnim školama “Petefi Šandor” i “Mika Antić” u Novom Sadu i “Miroslav Antić” u Futogu.

Na dan Antićevog rođenja, 14. marta, predstavnici gradskih vlasti i najbolji učenici novosadskih osnovnih i srednjih škola položiće vence na njegov spomenik u Dunavskom parku, a istog dana u Dvorcu Eđšeg biće otvorena izložba dečjih radova sa konkursa “Stvarajmo jedan novi svet”.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.