• Search form

25.09.2017 | 21:43

112 godina kineskog filma u Kinoteci

112 godina kineskog filma u Kinoteci

Izložba “Kineski film – 112 godina”, svečano otvorena 25. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci, obuhvata 80 plakata i drugih eksponata koji svedoče o istoriji kineske kinematografije – danas jedne od najuspešnijih u svetu.

Izložbu su svečanim presecanjem vrpce otvorili predstavnik ambasade Kine u Beogradu Tian Yushu, pomoćnik ministra kulture Srbije za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Dejan Masliković, zamenik direktora Kineskog muzeja filma Vang Cjen i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić. Ceremonija je iz prizemlja Kinoteke, gde su eksponati zauzeli gotovo sav izložbeni prostor, nastavljena na spratu, uz govore zvaničnika i prisustvo mnogobrojnih zvanica i posetilaca te manifestacije, koja obuhvata i filmski program, kao i predavanje o kineskom filmu.

Zamenik direktora Kineskog muzeja filma Vang Cjen izrazio je veliku radost zbog ižložbe u Beogradu, ističući da je prijateljstvo naroda Srbije i Kine “duboko i dugo”, iako su to geografski udaljene zemlje. Cjen je istakao da je 2016. godine, prilikom posete predsednika Kine Sija Đinpinga i susreta sa tadašnjim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, uspostavljena bliska kulturna saradnja i podstaknut pravac učvršćivanja kinesko-srpskog prijateljstva.

Sada smo došli sa ovom izložbom “kako bismo učinili da film postane unutrašnji glas dva naroda i nit koja povezuje zajednička osećanja”, istakao je Vang Cjen.

Vang Cjen je Kinoteci poklonio figure od svile koje prikazuju scene iz prvog kineskog filma "Bitka na Dingjunšanu" i iz jugoslovenskog "Mosta", dok je ambasadi Kine u Beogradu darovao model sa svilenim figurama koje prikazuju scenu "Marš dobrovoljaca" i "Igru senki".

Predstavnik kineske ambasade Tian Išu rekao je da izložba predstavlja 112 godina razvoja i napretka kineskog filma, kao i značajne ustanove i izvanredne ličnosti iz različitih perioda istorije. Primetio je da se uporedo sa razmenom u oblasti politike i ekonomije, produbljuje i saradnja Kine i Srbije u oblasti kulture, te da ova izložba predstavlja strateški koncept inicijative "Jedan pojas – Jedan put" koji je predložio predsednik Si Đinping.

"Cilj je da se ojača međusobno razumevanje i razmena darova naše dve zemlje. Verujem da organizovanjem kulturnih manifestacija možemo dalje unaprediti prijateljstvo Kine i Srbije, razmenu ideja i podsticati međunarodnu naklonost", istakao je Išu.

Dejan Masliković je konstatovao intenzivnu i plodotvornu saradnju Kine i zemalja Jugoistočne Evrope, gde Srbija ima veliku ulogu, ocenivši da "prijateljstvo naših naroda treba stalno pominjati i isticati". "Današnja izložba plod je aktivne i veoma razvijene saradnje dva ministarstva nadležna za kulturu i dve nacionalne institucije zadužene za čuvanje audiovizuelnog nasleđa, pre svega filma. Izuzetna je čast za Srbiju da smo se ovom saradnjom pridružili i pažljivo izabranim svetskim kulturnim prestonicama u kojima je izložba gostovala", istakao je Masliković.

Masliković je podsetio da filmska industrija u Srbiji ima duboke korene i predstavlja značajan faktor kulturne politike, kulturnih industrija i prezentovanja srpske kulture u svetu. "Ponosni smo što je Kina prepoznala kvalitet srpske kinematografije i što saradnja Kine i Srbije u oblasti filmske industrije postaje deo kompleksne i sveobuhvatne saradnje", dodao je on.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić pozdravio je posebno autorku izložbe Vang Hunhua, stručnjaka iz oblasti filmske umetnosti, koja je i generalni menadžer Rakurs kompanije za filmsku i televizijsku kulturu iz Pekinga

Predstavljajući sadržaj izložbe, koja uz istorijat kineskog filma čini i omaž našim partizanskim filmovima, Pantelić je podsetio da kineska publika izuzetno voli jugoslovenske filmove. Tu ljubav treba i dalje negovati i predstaviti im nove srpske autore i njihova ostvarenja, istakao je on.

"Izložba pruža priliku srpskoj filmskoj i celokupnoj kulturnoj javnosti da se upozna sa istorijom filmske umetnosti  u Kini. Sam naslov izložbe izaziva respekt prema zemlji i narodu koji ima vekovnu tradiciju u oblasti filmske umetnosti”, rekao je Pantelić i izrazio "nadu da je ovo početak jedne sadržajne i bogate saradnje i razmene u oblasti filma sa kolegama iz Kineskog muzeja filma koja će se odvijati i napredovati u godinama koje dolaze na veliko zadovoljstvo poznavalaca i ljubitelja filma u Kini i Srbiji".

Podsetio je i na Memorandum o saradnji nedavno potpisan sa Kineskim muzejem filma, dodavši da su započeti razgovori o uzvratnoj poseti i prilici da Kinoteka predstavi srpsku kinematografiju u Kini.

Muzej kineskog filma, inače, osnovan je 2005. godine kao državna muzejska institucija specijalizovana za film. Zgrada Muzeja, kako je rekao Vang Cjen, najveća je te vrste na svetu - ima 21 izložbenu salu, šest sala za projekcije, 140.000 predmeta u kolekciji…

Muzej je do sada posetilo više od 4,6 miliona domaćih i stranih gostiju iz 50 zemalja i regija.

Međunarodna izložba kineskog filma kreirana je 2015. godine, čime Kineski muzej filma realizuje inicijativu “jedan pojas jedan put”, koju promoviše predsednik Đinping, u cilju pospešivanja kulturne razmene na polju kineskog i stranog filma.

Izložba je već održana u Rusiji, Belorusiji, Americi i drugim zemljama.

“Danas smo došli u Srbiju, da u prelepom Beogradu koji ima bogatu i dugu istoriju i kulturu, održimo izložbu istorije kineskog filma, prikažemo projekcije najboljih kineskih filmova i održimo predavanja o kineskom filmu. Verujemo da će srpska publika još bolje upoznati Kinu, kineski narod, i da će se kinesko-srpsko prijateljstvo u narodu još više učvrstiti”, poručio je Vang Cjen.

Izložba o 112 godina kineskog filma autorke Vang Hunhue, koja je u Rusiji (Gradska galerija u Moskvi), Belorusiji (Minsk), Švajcarskoj (Palata nacija u Ženevi) i SAD, izazvala veliko interesovanje kulturne i filmske javnosti, beogradska publika će moći da pogleda do 8. oktobra.

Postavka je podeljena na dve velike celine: prvi deo predstavlja istorijat kineskog filma, a drugi je omaž partizanskim filmovima iz bivše Jugoslavije.

Istorijat kineskog filma predstavljen je na plakatima (dvojezično – kineski i srpski), a posetioci su u prilici da dobiju objašnjenja o tradicionalnoj izradi tih plakata čija je osnova od svile. U vitrinama su izložene figure, takođe izrađene od svile, kao i skulpture od gline, koje predstavljaju scene: “Igra senki” iz doba kineske dinastije Han, scena iz prvog kineskog filma “Bitka na Dingjunšanu” i nastanak kineske himne “Marš dobrovoljaca”.

Uoči otvaranja izložbe, u Kinoteci je prikazan kineski bioskopski hit “Kung-fu Joga”, koprodukcija sa Indijom, u kojem glavnu ulogu igra Džeki Čen.

U Svečanoj sali Kinoteke 26. septembra biće prikazani filmovi koje je Kineski muzej filma izabrao kao prateći program izložbe – “Kralj majmuna” (1963), “Tibetanska ljubavna priča” (2010), “Pripadao sam tebi” (2016) i “Operacija Mekong” (2016).

Publika će 26. septembra u podne moći da prisustvuje i predavanju o istorijatu kineske kinematografije profesorke Ruo Jian Pan iz Instituta za film u Pekingu koja je, kao članica Kineske filmske asocijacije i Udruženja kineskih filmskih kritičara, bila je u predselekcionom timu Pekinškog filmskog festivala i član je žirija drugih međunarodnih festivala i konkursa.

Ovih dana je u Jugoslovenskoj kinoteci boravila i visoka kineska filmska delegacija, uključujući zvaničnike Kineskog muzeja filma sa kojima je potpisan Memorandum o saradnji. Ujedno, Filmski centar Srbije potpisao je Memorandum o razumevanju sa Pekinškim okružnim biroom za štampu, publicistiku, radio, film i televiziju, koji se tiče poboljšanja saradnje filmskih industrija dve zemlje i promocije zajedničkog razvoja.

Saradnja Jugoslovenske kinoteke sa kineskim partnerima započeta je 2016. godine potpisivanjem Memoranduma sa Kineskim filmskih arhivom.

*Foto: Jugoslovenska kinoteka

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.