• Search form

01.11.2018 | 18:26

14. Slobodna zona sa više od 50 angažovanih filmova

14. Slobodna zona sa više od 50 angažovanih filmova

Festival angažovanih filmova Slobodna zona prikazaće od 7. do 12. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu oko 50 ostvarenja, koje u međunarodnoj selekciji objedinjuje želja za promenom i za slobodom izražavanja, a u regionalnoj su inspiracija za izbor bili društveni pokreti, što je tema i specijalnog programa posvećenog buntovnoj 1968. godini.

Program 14. Slobodne zone donosi 40 nacionalnih premijera, a imaće i bogatije prateće sadržaje, zahvaljujući podršci potprograma Mediji Kreativne Evrope, istakao je 1. novembra na konferenciji za novinare u Dvorani Kulturnog centra Beograda direktor Festivala Rajko Petrović. “Mi već godinama imamo standardnu podršku domaćih javnih fondova, a sada smo dobili i 27.000 evra od Media programa, tako da je ukupan budžet osam miliona dinara. To se odrazilo na kvalitet našeg programa u svim segmentima. Mi smo uvek pravili fenomenalan filmski program, ali je ove godine on u turbo brzini”, rekao je Petrović, dodajući da ne bi voleo da bude u poziciji gledaoca koji treba da napravi selekciju filmova koje će da pogleda.

Kako je već objavljeno, na otvaranju 14. Slobodne zone 7. novembra u Kombank dvorani biće prikazan film “Leto Kirila Serebrenikova, ruskog reditelja koji je i dalje u kućnom pritvoru, iako još nije podignuta optužnica protiv njega.

Selektorka međunarodnog programa Branka Pavlović podsetila je da je interna tradicija da Slobodnu zonu otvaraju muzički filmovi i da se u to uklapa “Leto”, koje prikazuje muzičku scenu u Lenjingradu 80-ih godina 20. veka.

“Glavni lik je Viktor Coj koji je tekstovima svojih pesama na neki način najavio perestrojku”, rekla je Branka Pavlović ističući da je ono što je “zajedničko svim filmovima - želja za promenom, želja da se glasno kaže svoje mišljenje, uprkos svemu”.

“Kada smo pravili međunarodnu selekciju koncipirali smo je protiv ćutanja i protiv tišine”, izjavila je ona, izdvojivši u tom smislu i filmove “ProfilTimura Bekmambetova (SAD, Velika Britanija, Kipar i Rusija), “Ubiti HesusaLaure Mora Ortega (Kolumbija), “Zarobljena Bernadete Tuza-Riter (Mađarska) i “Tri lica Džafara Panahija (Iran), reditelja kome je takođe već godinama zabranjeno da napusti zemlju, pa i da radi, ali to uprkos svemu i dalje čini.

Inspiracija koselektora regionalnog programa Jelene Maksimović i Ivana Bakrača bili su društveni pokreti, što je tema i specijalnog programa posvećenog 1968. godini. Filmovi u regionalnom programu pozivaju na zajedničko promišljanje i preispitivanje ličnih doživljaja prošlosti i aktivno učešće u sadašnjem trenutku.

Posebni programi biće i Ženska linija, kao i 14 plus, namenjen srednjoškolcima, zatim podselekcija Festivalski hitovi, među kojima su “KrivicaGustava Molera (Danska) i dokumentarac “Bergman – godina životaJane Magnuson (Švedska, Norveška) o slavnom Ingmaru Bergmanu.   

Gost selektor 14. Slobodne zone, hrvatski književnik Miljenko Jergović, odabrao je filmove “Na vodiGorana Devića i “SrbenkaNebojše Slijepčevića (Hrvatska) i međunarodni omnibus “Okupacija 1968” (o okupaciji Čehoslovačke).

Rajko Petrović je skrenuo pažnju i na program Kako nastaje fašizam, ukazujući da snažan porast desnice nažalost nije postao tema filmskih autora.

“Jedva smo našli četiri filma za ovaj program”, rekao je on, pominjući “TranzitKristijana Pecolda (Nemačka) i međunarodnu koprodukciju “KapetanRoberta Švenkea.

Voditelj debatnog programa Slobodne zone, filozof Ivan Milenković, najavio je da dosadašnji Noćni razgovori, koji su se za deo publike održavali suviše kasno, postaju dnevni program i menjaju naziv u Kompas.

“Popale su nas teške magle. Ovo je simboličan način da se orijentišemo”, rekao je Milenković, dodajući da će se razgovori o bitnim temama koje pokreću određeni filmovi održati 11. novembra u DKC-u posle projekcije “Srbenke”, koja je za njega remek delo, te dan kasnije - ekološkog dokumentarca “Crna senka zelene energijeDragana Gmizića (Srbija).

U programu Na kafi sa autorima 9. novembra u kafeu Zaokret govoriće gosti Slobodne zone, reditelji Magdalena Šmikov, Bernadet Tuza-Riter, Kristijan Lo, Aida Begić i Rok Biček, a 12. novembra reditelj Nebojša Slijepčević i producentkinja Vanja Jambrović, protagonista filma “Beskonačni fudbalLaurentiu Ginghina, producent Siniša Juručić i reditelji Ivan Ramljak i Goran Dević.

Filmovi će biti prikazani u devet bioskopskih sala u tri grada, što omogućava po tri-četiri projekcije za filmove za koje se očekuje najveće interesovanje.

Karte za festivalske projekcije u prodaji su na blagajnama Dvorane Kulturnog centra Beograda, Doma omladine Beograda (blagajna Eventim i onlajn), Art bioskopa Kolarac, Jugoslovenske kinoteke, Kombank dvorane, Doma kulture Studentski grad, Kulturnog centra Novog Sada i Niškog kulturnog centra.

Slobodna zona prikazala je prošle godine 48 dugometražnih i kratkometražnih igranih i dokumentarnih angažovanih filmova, a koji su privukli više od 20.000 gledalaca. Najboljim angažovanim filmom 13. Slobodne zone u međunarodnoj konkurenciji proglašena je poljska dokumentarna porodična drama “PričestAne Zamjecke, koja je dobila i nagradu srednjoškolskog žirija, dok je u regionalnoj selekciji pobedio “Buffet ŽeljezaraGorana Devića o posledicama dugogodišnje tranzicije društva. Nagrada Human rights u regionalnoj selekciji dodeljena je dokumentarnom filmu “BlinkJakova Labrovića. Nagradu publike za najangažovaniji kratkometražni film na 13. Slobodnoj zoni osvojio je makedonski film “NagradaLidije Mojsovske, priča o solidarnosti i razumevanju među decom različitih nacionalnosti i vere.

Slobodnu zonu podržali su ove godine: Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa (potprogram Media), Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Movies That Matter,  Rekonstrukcija Ženski fond, Filmski centar Srbije, Rumunski kulturni institut u Beču, Francuski institut, Grupa 484, Sekretarijat za kulturu Beograda, te ambasade Švedske, Mađarske i Slovenije u Beogradu.

Festivalski sajt je freezonebelgrade.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2018.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom