• Search form

22.05.2017 | 12:15

40 godina MAU

40 godina MAU

Muzej afričke umetnosti - zbirka Vede i dr Zdravka Pečara u Beogradu, jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta, obeležava 40 godina postojanja, a tim povodom od 23. maja predstavlja izložbu “Nympa kor ndzizi – Čovek ne može opstati samˮ, koja prikazuje malo poznate muzejske sadržaje, poput dokumenata, zapisa, fotografija, filmova i periodike, ističući kontekst nastanka tog muzeja i njegovih osnivača.

Pored izložbe, MAU priprema i monografsku publikaciju u kojoj će biti objavljene studije kustosa tog muzeja, saradnika i nezavisnih kustosa/teoretičara/istraživača.

U publikaciji “Nympa kor ndzizi - Čovek ne može opstati sam. (Re)konceptualizacija Muzeja afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečaraˮ javnost će prvi put biti upoznata sa biografijama osnivača tog muzeja - Vedom Zagorac i Zdravkom Pečarom;  istorijatom zgrade MAU, stalnom postavkom - dizajnom i konceptom, kao i o tome zašto je neophodno sačuvati do sada nemenjanu postavku od 1977. godine, kada su je dizajnirali Saveta i Slobodan Mašić. Publikacija će predstaviti i do sada “skrivene” i “nepoznate” arhive u MAU - audio, vizuelnu, foto-dokumentaciju i druge izvore.

Povodom jubileja MAU, u Starom dvoru biće održana 23. maja u podne svečana akademija na kojoj će o ulozi i mestu tog muzeja na kulturnoj i turističkoj mapi Beograda govoriti gradonačelnik Siniša Mali, ambasador Libije Tadžuri Šradi Tadžuri, doajen grupe afričkih ambasadora u Srbiji, i direktorka MAU Marija Aleksić.

Program proslavljanja 40-godišnjice MAU obuhvatiće u narednom periodu i brojne javne razgovore i tribine na kojima će se govoriti o tom muzeju i njegovoj nekadašnjoj i današnjoj funkciji, koja se vezuje i za pitanja (anti)kolonijalizma, ljudskih prava, vrednosti iz vremena Pokreta nesvrstanih… Tačni termini održavanja pratećeg programa biće blagovremeno objavljeni na sajtu MAU

Stalnu postavku MAU čine značajni primerci pre svega zapadnoafričke umetnosti i ona uključuje odabrane predmete iz inicijalne zbrike koju su formirali osnivači tog muzeja, Veda i dr Zdravko Pečar. Pored stalne postavke, MAU i kroz tekuće izložbe tradicionalnog afričkog stvaralaštva proučava i kroz tematske celine predstavlja i druge kulturalne oblasti Afrike: Etiopiju, Magreb, kao i kulturne areale istočne, centralne i južne Afrike. Proširenje istraživačkog opsega kustosa izvan postojećih zbirki je delom u direktnoj vezi sa saradnjom koja je tokom godina razvijana sa inostranim kolekcionarima i darodavcima.

Važnu oblast rada predstavlja i izdavačka muzejska delatnost koja se ostvaruje kroz redovno publikovanje kataloga izložbi, monografija, tekstova i studija afrikanista, kao i časopisa “Afrika: studije umetnosti i kulture”.

Izložba “Nympa kor ndzizi – Čovek ne može opstati samˮ, čije su kustoskinje dr Ana Sladojević i Emilia Epštajn, biće otvorena do februara 2018. godine.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.