• Search form

01.06.2018 | 10:30

5. Art-anima festival fantastične književnosti

5. Art-anima festival fantastične književnosti

Festival fantastične književnosti Art-Anima predstavlja od 1. do 3. juna u Beogradu više od 30 učesnika koji će govoriti o književnoj fantastici, njenom razvoju, društvenom uticaju i važnosti u kulturnom i umetničkom pogledu, osvrćući se kako na klasične autore i dela, tako i na stvaralaštvo savremenih domaćih i stranih pisaca.

Među učesnicima petog izdanja festivala Art-anima najavljeni su ugledni i nagrađivani pisci, urednici, izdavači, proučavaoci književnosti, kulturni i naučni radnici, kao što su ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković, književna kritičarka Tamara Krstić, pisac Goran Skrobonja, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu Milan M. Ćirković, glumac i scenarista Dimitrije Vojnov, promoter nauke Slobodan Bubnjević, urednik edicije “Poetika strave” dr Dejan Ognjanović, urednik u izdavačkoj kući Dereta Aleksandar Šurbatović i mnogi drugi.

Počasni gost je prof. dr Sava Damjanov, pisac, esejista, istoričar književnosti i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu na Odseku za srpsku književnost, dobitnik ovogodišnje nagrade “Art-Anima”. Nagrada je dodeljena Damjanovu za dugogodišnji istraživački rad u oblasti fantastike u srpskoj književnoj tradiciji. Analizirajući mnogobrojne romane, drame, epove i druga dela srpskih stvaralaca, Damjanov je svojim naučnim radom ponudio jasan istorijski pregled različitih tipova književne fantastike prisutnih na ovim prostorima od srednjeg veka do danas, uključujući njihov razvojni tok i specifičnosti.

Nagrada “Art-Anima”, čiji su dosadasnji laureati Zoran Živković (2014), Goran Skrobonja (2015), Žika Bogdanović (2016) i Ilija Bakić (2017), biće uručena Damjanovu 2. juna u klubu galeriji Polet, uz razgovor koji će sa njim voditi asistent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Miloš Jocić.

Festivalski program počinje u Svečanoj sali Opštine Vračar predavanjem savetnika u Astronomskoj opservatoriji Beograd prof. dr Milana M. Ćirkovića koji će govoriti o eksploratornom inženjeringu u delima slavnog pisca naučne fantastike i pronalazača Artura Klarka.

Program se nastavlja tribinama, počev od razgovora o nedavno preminuloj književnici Ursuli K. Legvin i pitanjima feminizma, anarhije i utopije, u kojem će učestvovati Nađa Bobičić, Artea Panajotović i Jelena Jokanović. O temi “Fantastika u lektiri: slučaj Žil Vern” govoriće Slobodan Bubnjević i dr Nataša Tučev, koji će se osvrnuti na dinamiku prevazilaženja određenih vrednosnih kategorija i pitanje opravdanosti da Žil Vern bude izopšten iz lektire za osnovnoškolce.

Program prvog festivalskog dana zaokružuje tribina o filmskim adaptacijama proznih dela, s fokusom na nagrađivani film Lazara BodrožeEderlezi Rising”, proglašen najboljim u domaćoj konkurenciji na 46. Festu ranije ove godine.

Kao inspiracija za scenario tog filmskog ostvarenja poslužila je naučnofantastična pripovetka iz 1988. godine “Predveče se nikako ne može…Zorana Neškovića, koji će i govoriti o toj priči o usamljenom astronautu na dugoj intergalaktičkoj misiji, kome društvo pravi ženski android. O filmu “Ederlezi Rising”, književnom uzoru i postupku adaptacije proznih dela za filmsko platno, govoriće i scenarista Dimitrije Vojnov, kao i filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić.

Festivalski program nastavlja se 2. juna u klubu galeriji Polet, a počinje predstavljanjem regionalnog festivala fantastike Refestikon iz Bijelog Polja, o kojem će govoriti osnivač Dragić Rabrenović i pisci Goran Skrobonja, Tihomir Jovanović i Šeki Musić. Biće predstavljena i knjiga “ValisFilipa K. Dika, objavljena nedavno prvi put na srpskom jeziku u izdanju Kontrast izdavaštva. O tom veoma složenom i kompleksnom delu velikana američke naučnofantastične književnosti govoriće prof. dr Milan Ćirković, prevodilac dr Mladen Jakovljević i Danilo Lučić u ime izdavača. Sledi predstavljanje novog broja godišnje publikacije Književna fantastika, o kojoj će govoriti urednici Dragoljub Igrošanac, dr Mladen Jakovljević i zastupljeni autori.

Uz uručenje festivalske nagrade Savi Damjanovu, program 2. juna zaokružiće razgovor sa ovogodišnjim dobitnikom NIN-ove nagrade Dejanom Atanackovićem o elementima fantastike u nagrađenom romanu “Luzitanija” i delima fantastike u njegovoj predstojećoj zbirci priča.

Za 3. jun, takođe u Poletu, najavljena je tribina o uticaju Tolkinovih dela na stone i kompjuterske RPG igre, o čemu će govoriti osnivač Kluba ljubitelja igara i fantastike “d20” u Pančevu Dušan Kocoljevac i anglista i gejmer Darjan Kubik. Sledi tribina “Retro ili reciklaža? – Nostalgija u kinematografiji fantastike” na kojoj će dramaturg Mihajlo Vitezović i antropolog Igor Vujčić govoriti o nastavcima, rimejkovima i spinofovima filmskih ostvarenja nastalih na osnovu književnih dela fantastike, uz moderaciju Anđelke Đukić.

Najavljen je i razgovor o ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost Kazuu Išiguru i njegovom antiutopijskom delu “Ne daj mi nikada da odem”, uz učešće Tamare Krstić i Aleksandra Šurbatovića i moderatorke Milice Ulemek. Urednik edicije “Poetika strave” dr Dejan Ognjanović predstaviće potom malo poznatog britanskog pisca fantastike Vilijama Houpa Hodžsona i nedavno objavljenu zbirku kratkih priča i novela “Glas u noći” (Orfelin). Završnica festivala Art-anima biće u znaku razgovora o vampirima u književnosti, odnosno promocije romana prvenca Mladena MilosavljevićaKal juga“. O knjizi koja povezuje više istorijskih ravni sa mitom o vampirima na prostoru Srbije, pored autora, govoriće izdavač Aleksandar Tešić i istoričar i vampirolog Ivan Nešić.

Festival organizuju sajt Art anima za promociju fantastične književnosti, Kontrast izdavaštvo, Klub za kulturu i umetnost SKAZ i magazin studenata dramaturgije Armaturgija.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je besplatan, a program se nalazi na sajtu art-anima.com/festival, kao i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2018.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom