• Search form

01.06.2018 | 10:30

5. Art-anima festival fantastične književnosti

5. Art-anima festival fantastične književnosti

Festival fantastične književnosti Art-Anima predstavlja od 1. do 3. juna u Beogradu više od 30 učesnika koji će govoriti o književnoj fantastici, njenom razvoju, društvenom uticaju i važnosti u kulturnom i umetničkom pogledu, osvrćući se kako na klasične autore i dela, tako i na stvaralaštvo savremenih domaćih i stranih pisaca.

Među učesnicima petog izdanja festivala Art-anima najavljeni su ugledni i nagrađivani pisci, urednici, izdavači, proučavaoci književnosti, kulturni i naučni radnici, kao što su ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković, književna kritičarka Tamara Krstić, pisac Goran Skrobonja, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu Milan M. Ćirković, glumac i scenarista Dimitrije Vojnov, promoter nauke Slobodan Bubnjević, urednik edicije “Poetika strave” dr Dejan Ognjanović, urednik u izdavačkoj kući Dereta Aleksandar Šurbatović i mnogi drugi.

Počasni gost je prof. dr Sava Damjanov, pisac, esejista, istoričar književnosti i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu na Odseku za srpsku književnost, dobitnik ovogodišnje nagrade “Art-Anima”. Nagrada je dodeljena Damjanovu za dugogodišnji istraživački rad u oblasti fantastike u srpskoj književnoj tradiciji. Analizirajući mnogobrojne romane, drame, epove i druga dela srpskih stvaralaca, Damjanov je svojim naučnim radom ponudio jasan istorijski pregled različitih tipova književne fantastike prisutnih na ovim prostorima od srednjeg veka do danas, uključujući njihov razvojni tok i specifičnosti.

Nagrada “Art-Anima”, čiji su dosadasnji laureati Zoran Živković (2014), Goran Skrobonja (2015), Žika Bogdanović (2016) i Ilija Bakić (2017), biće uručena Damjanovu 2. juna u klubu galeriji Polet, uz razgovor koji će sa njim voditi asistent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Miloš Jocić.

Festivalski program počinje u Svečanoj sali Opštine Vračar predavanjem savetnika u Astronomskoj opservatoriji Beograd prof. dr Milana M. Ćirkovića koji će govoriti o eksploratornom inženjeringu u delima slavnog pisca naučne fantastike i pronalazača Artura Klarka.

Program se nastavlja tribinama, počev od razgovora o nedavno preminuloj književnici Ursuli K. Legvin i pitanjima feminizma, anarhije i utopije, u kojem će učestvovati Nađa Bobičić, Artea Panajotović i Jelena Jokanović. O temi “Fantastika u lektiri: slučaj Žil Vern” govoriće Slobodan Bubnjević i dr Nataša Tučev, koji će se osvrnuti na dinamiku prevazilaženja određenih vrednosnih kategorija i pitanje opravdanosti da Žil Vern bude izopšten iz lektire za osnovnoškolce.

Program prvog festivalskog dana zaokružuje tribina o filmskim adaptacijama proznih dela, s fokusom na nagrađivani film Lazara BodrožeEderlezi Rising”, proglašen najboljim u domaćoj konkurenciji na 46. Festu ranije ove godine.

Kao inspiracija za scenario tog filmskog ostvarenja poslužila je naučnofantastična pripovetka iz 1988. godine “Predveče se nikako ne može…Zorana Neškovića, koji će i govoriti o toj priči o usamljenom astronautu na dugoj intergalaktičkoj misiji, kome društvo pravi ženski android. O filmu “Ederlezi Rising”, književnom uzoru i postupku adaptacije proznih dela za filmsko platno, govoriće i scenarista Dimitrije Vojnov, kao i filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić.

Festivalski program nastavlja se 2. juna u klubu galeriji Polet, a počinje predstavljanjem regionalnog festivala fantastike Refestikon iz Bijelog Polja, o kojem će govoriti osnivač Dragić Rabrenović i pisci Goran Skrobonja, Tihomir Jovanović i Šeki Musić. Biće predstavljena i knjiga “ValisFilipa K. Dika, objavljena nedavno prvi put na srpskom jeziku u izdanju Kontrast izdavaštva. O tom veoma složenom i kompleksnom delu velikana američke naučnofantastične književnosti govoriće prof. dr Milan Ćirković, prevodilac dr Mladen Jakovljević i Danilo Lučić u ime izdavača. Sledi predstavljanje novog broja godišnje publikacije Književna fantastika, o kojoj će govoriti urednici Dragoljub Igrošanac, dr Mladen Jakovljević i zastupljeni autori.

Uz uručenje festivalske nagrade Savi Damjanovu, program 2. juna zaokružiće razgovor sa ovogodišnjim dobitnikom NIN-ove nagrade Dejanom Atanackovićem o elementima fantastike u nagrađenom romanu “Luzitanija” i delima fantastike u njegovoj predstojećoj zbirci priča.

Za 3. jun, takođe u Poletu, najavljena je tribina o uticaju Tolkinovih dela na stone i kompjuterske RPG igre, o čemu će govoriti osnivač Kluba ljubitelja igara i fantastike “d20” u Pančevu Dušan Kocoljevac i anglista i gejmer Darjan Kubik. Sledi tribina “Retro ili reciklaža? – Nostalgija u kinematografiji fantastike” na kojoj će dramaturg Mihajlo Vitezović i antropolog Igor Vujčić govoriti o nastavcima, rimejkovima i spinofovima filmskih ostvarenja nastalih na osnovu književnih dela fantastike, uz moderaciju Anđelke Đukić.

Najavljen je i razgovor o ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost Kazuu Išiguru i njegovom antiutopijskom delu “Ne daj mi nikada da odem”, uz učešće Tamare Krstić i Aleksandra Šurbatovića i moderatorke Milice Ulemek. Urednik edicije “Poetika strave” dr Dejan Ognjanović predstaviće potom malo poznatog britanskog pisca fantastike Vilijama Houpa Hodžsona i nedavno objavljenu zbirku kratkih priča i novela “Glas u noći” (Orfelin). Završnica festivala Art-anima biće u znaku razgovora o vampirima u književnosti, odnosno promocije romana prvenca Mladena MilosavljevićaKal juga“. O knjizi koja povezuje više istorijskih ravni sa mitom o vampirima na prostoru Srbije, pored autora, govoriće izdavač Aleksandar Tešić i istoričar i vampirolog Ivan Nešić.

Festival organizuju sajt Art anima za promociju fantastične književnosti, Kontrast izdavaštvo, Klub za kulturu i umetnost SKAZ i magazin studenata dramaturgije Armaturgija.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je besplatan, a program se nalazi na sajtu art-anima.com/festival, kao i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  11.07.2018 | 10:00

  Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana

  NEBEŠKA BITJA. Ne človek ne žival - mednarodna razstava (10.7.-4.11.2018.)

  umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

  kustosinji razstave: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

  http://www.mg-lj.si/si/razstave/2369/razstava-nebeska-bitja-ne-clovek-ne-zival

  12.07.2018 | 09:00

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

  TESLIN SVETSKI SISTEM - izložba posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije(11.7.-30.10.2018.)

  autorica: Zorica Civrić, muzejska savetnica Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba

  http://tehnicki-muzej.hr

  https://www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

  http://www.muzejnt.rs

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  22.07.2018 | 11:00

  2. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI / 2ND INDUSTRIAL ART BIENNIAL: NA LEĐIMA PALIH DIVOVA / ON THE SHOULDERS OF FALLEN GIANTS (IAB 2018) (20.7.-28.10.2018.) Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan

  umjetnici/ce: Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

  kustosice: Što, kako i za koga / WHW

  organizacija: Labin Art Express XXI

  suorganizacija: MMSU Rijeka, Arheološki muzej Istre

  http://www.industrialartbiennale.eu

  10.08.2018 | 10:00

  MGLC, Ljubljana

  RIKO DEBENJAK (1908-1987) - pregledna/retrospektivna razstava (9.8.-11.11.2018.)

  kustosinja razstave: Breda Škrjanec

  http://www.mglc-lj.si

  03.09.2018 | 10:00

  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad

  Dani evropske baštine 2018.

  MAISON BARILLI: BELGRADE/NEW YORK - izložba posvećena Mileni Pavlović Barili (2.9.-28.10.2018.)

  autori: Stefan Žarić i Violeta Tomić

  http://www.pavle-beljanski.museum

  11.09.2018 | 10:00

  Francuski institut u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

  ZORAN SVILAR: LOŠI MOMCI - izložba ilustracija za Le Monde diplomatique, izdanje na sprskom jeziku (10.9.-31.10.2018.)

  http://www.institutfrancais.rs

  14.09.2018 | 08:00

  Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Dvorac Petrovića, Kruševac bb, Podgorica

  Izložba "Pravi se da spavaš" Tadije Janičića (13.9-31.10.2018)

  Radno vreme: ponedeljak - petak 8 h - 20 h, subota 10 h - 14 h

   

  https://www.facebook.com/CSUCG/

Video
21.10.2018 | 23:47

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 1/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

1/5 Kritičar na delu: prof. dr Jerko Denegri, istoričar umetnosti