• Search form

01.06.2018 | 10:30

5. Art-anima festival fantastične književnosti

5. Art-anima festival fantastične književnosti

Festival fantastične književnosti Art-Anima predstavlja od 1. do 3. juna u Beogradu više od 30 učesnika koji će govoriti o književnoj fantastici, njenom razvoju, društvenom uticaju i važnosti u kulturnom i umetničkom pogledu, osvrćući se kako na klasične autore i dela, tako i na stvaralaštvo savremenih domaćih i stranih pisaca.

Među učesnicima petog izdanja festivala Art-anima najavljeni su ugledni i nagrađivani pisci, urednici, izdavači, proučavaoci književnosti, kulturni i naučni radnici, kao što su ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković, književna kritičarka Tamara Krstić, pisac Goran Skrobonja, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu Milan M. Ćirković, glumac i scenarista Dimitrije Vojnov, promoter nauke Slobodan Bubnjević, urednik edicije “Poetika strave” dr Dejan Ognjanović, urednik u izdavačkoj kući Dereta Aleksandar Šurbatović i mnogi drugi.

Počasni gost je prof. dr Sava Damjanov, pisac, esejista, istoričar književnosti i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu na Odseku za srpsku književnost, dobitnik ovogodišnje nagrade “Art-Anima”. Nagrada je dodeljena Damjanovu za dugogodišnji istraživački rad u oblasti fantastike u srpskoj književnoj tradiciji. Analizirajući mnogobrojne romane, drame, epove i druga dela srpskih stvaralaca, Damjanov je svojim naučnim radom ponudio jasan istorijski pregled različitih tipova književne fantastike prisutnih na ovim prostorima od srednjeg veka do danas, uključujući njihov razvojni tok i specifičnosti.

Nagrada “Art-Anima”, čiji su dosadasnji laureati Zoran Živković (2014), Goran Skrobonja (2015), Žika Bogdanović (2016) i Ilija Bakić (2017), biće uručena Damjanovu 2. juna u klubu galeriji Polet, uz razgovor koji će sa njim voditi asistent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Miloš Jocić.

Festivalski program počinje u Svečanoj sali Opštine Vračar predavanjem savetnika u Astronomskoj opservatoriji Beograd prof. dr Milana M. Ćirkovića koji će govoriti o eksploratornom inženjeringu u delima slavnog pisca naučne fantastike i pronalazača Artura Klarka.

Program se nastavlja tribinama, počev od razgovora o nedavno preminuloj književnici Ursuli K. Legvin i pitanjima feminizma, anarhije i utopije, u kojem će učestvovati Nađa Bobičić, Artea Panajotović i Jelena Jokanović. O temi “Fantastika u lektiri: slučaj Žil Vern” govoriće Slobodan Bubnjević i dr Nataša Tučev, koji će se osvrnuti na dinamiku prevazilaženja određenih vrednosnih kategorija i pitanje opravdanosti da Žil Vern bude izopšten iz lektire za osnovnoškolce.

Program prvog festivalskog dana zaokružuje tribina o filmskim adaptacijama proznih dela, s fokusom na nagrađivani film Lazara BodrožeEderlezi Rising”, proglašen najboljim u domaćoj konkurenciji na 46. Festu ranije ove godine.

Kao inspiracija za scenario tog filmskog ostvarenja poslužila je naučnofantastična pripovetka iz 1988. godine “Predveče se nikako ne može…Zorana Neškovića, koji će i govoriti o toj priči o usamljenom astronautu na dugoj intergalaktičkoj misiji, kome društvo pravi ženski android. O filmu “Ederlezi Rising”, književnom uzoru i postupku adaptacije proznih dela za filmsko platno, govoriće i scenarista Dimitrije Vojnov, kao i filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić.

Festivalski program nastavlja se 2. juna u klubu galeriji Polet, a počinje predstavljanjem regionalnog festivala fantastike Refestikon iz Bijelog Polja, o kojem će govoriti osnivač Dragić Rabrenović i pisci Goran Skrobonja, Tihomir Jovanović i Šeki Musić. Biće predstavljena i knjiga “ValisFilipa K. Dika, objavljena nedavno prvi put na srpskom jeziku u izdanju Kontrast izdavaštva. O tom veoma složenom i kompleksnom delu velikana američke naučnofantastične književnosti govoriće prof. dr Milan Ćirković, prevodilac dr Mladen Jakovljević i Danilo Lučić u ime izdavača. Sledi predstavljanje novog broja godišnje publikacije Književna fantastika, o kojoj će govoriti urednici Dragoljub Igrošanac, dr Mladen Jakovljević i zastupljeni autori.

Uz uručenje festivalske nagrade Savi Damjanovu, program 2. juna zaokružiće razgovor sa ovogodišnjim dobitnikom NIN-ove nagrade Dejanom Atanackovićem o elementima fantastike u nagrađenom romanu “Luzitanija” i delima fantastike u njegovoj predstojećoj zbirci priča.

Za 3. jun, takođe u Poletu, najavljena je tribina o uticaju Tolkinovih dela na stone i kompjuterske RPG igre, o čemu će govoriti osnivač Kluba ljubitelja igara i fantastike “d20” u Pančevu Dušan Kocoljevac i anglista i gejmer Darjan Kubik. Sledi tribina “Retro ili reciklaža? – Nostalgija u kinematografiji fantastike” na kojoj će dramaturg Mihajlo Vitezović i antropolog Igor Vujčić govoriti o nastavcima, rimejkovima i spinofovima filmskih ostvarenja nastalih na osnovu književnih dela fantastike, uz moderaciju Anđelke Đukić.

Najavljen je i razgovor o ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost Kazuu Išiguru i njegovom antiutopijskom delu “Ne daj mi nikada da odem”, uz učešće Tamare Krstić i Aleksandra Šurbatovića i moderatorke Milice Ulemek. Urednik edicije “Poetika strave” dr Dejan Ognjanović predstaviće potom malo poznatog britanskog pisca fantastike Vilijama Houpa Hodžsona i nedavno objavljenu zbirku kratkih priča i novela “Glas u noći” (Orfelin). Završnica festivala Art-anima biće u znaku razgovora o vampirima u književnosti, odnosno promocije romana prvenca Mladena MilosavljevićaKal juga“. O knjizi koja povezuje više istorijskih ravni sa mitom o vampirima na prostoru Srbije, pored autora, govoriće izdavač Aleksandar Tešić i istoričar i vampirolog Ivan Nešić.

Festival organizuju sajt Art anima za promociju fantastične književnosti, Kontrast izdavaštvo, Klub za kulturu i umetnost SKAZ i magazin studenata dramaturgije Armaturgija.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je besplatan, a program se nalazi na sajtu art-anima.com/festival, kao i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.