• Search form

12.07.2017 | 16:32

51. Bitef – Epic Trip

51. Bitef – Epic Trip

Program 51. Bitefa, koji se održava od 22. do 30. septembra pod sloganom “Epic Trip” (Epsko putovanje), biće ekskluzivan - sa samo sedam predstava u glavnoj selekciji, ali u ukupnom trajanju dužem od 40 sati, najavio je umetnički direktor Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala Ivan Medenica, posebno ističući 24-časovnu predstavu čuvenog belgijskog umetnika Jana Fabra.

Jedan od najznačajnijih događaja savremenog teatra i veliki izazov za publiku, “Olimp: u slavu kulta tragedije – predstava od 24 sata”, biće izveden na svečanom otvaranju 51. Bitefa 23. septembra u Sava centru. Gledaoci će za 24-časovno izvođenje “Olimpa” dobiti narukvice tako da mogu da izlaze i vraćaju se, u skladu sa svojim ritmom, rekao je Medenica 12. jula na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda, koja je osnivač Bitefa. Budući da je Fabrovu predstavu gledao na matičnoj sceni u Antverpenu, Medenica je savetovao svima da ostanu što duže i prepuste se ovom sasvim specifičnom iskustvu koje je imala priliku da doživi i publika najvećih svetskih festivala u Beču, Berlinu, Avinjonu, Amsterdamu i Jerusalimu.

Fabr je autor koncepta, reditelj, scenograf i pisac teksta za tu predstavu (sa Jeronom Olislahersom), u kojoj učestvuje 27 plesača, glumaca i performera iz različitih zemalja, a tretira rođenje tragedije u svojoj fundamentalnoj formi.

Olimp, foto: Wonge Bergmann

Festival zapravo počinje 22. septembra britanskom predstavom “Kvizula!” u režiji Tima Ečelsa i produkciji Forsd Entertainmenta iz Šefilda. Predstava traje šest sati, a prostor igranja biće  naknadno objavljen.

Slovensko narodno gledališče iz Ljubljane, kao što je ranije najavljeno,  izvešće 24. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu predstavu “Biblija, prvi pokušaj”, prema tekstu koji je kolektivni rad, a režiju potpisuje Jernej Lorenci.

Lorenci, koji je već nagrađivan na Bitefu, režira i predstavu “Carstvo nebesko” u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Bitef teatra, a premijera i prva repriza su 26. i 27. septembra u Narodnom pozorištu.

Carstvo nebesko, proba, foto: Sonja Žugić

I reditelj Ersan Mondtag, zvezda u usponu na nemačkom govornom području, inače turskog porekla, učestvuje sa dve predstave na Bitefu, što je njegov prvi izlazak na širu međunarodnu scenu. Ansambl Talija teatra iz Hamburga izvešće 28. septembra “Sneg” prema romanu turskog nobelovca Orhana Pamuka (prostor će biti naknadno objavljen), a Koncertteatar iz Berna prikazaće 30. septembra u Narodnom pozorištu “Istrebljenje” prema konceptu i u režiji Mondtaga, koji je i autor teksta sa Olgom Bah.

Pozorišna kompanija Mehr iz Teherana izvešće 29. septembra u Atelju 212 “(Sa)slušanje” prema tekstu i u režiji mladog, ali već afirmisanog iranskog umetnika Amira Reze Kuhestanija, koji se u toj predstavi oslanja na, uslovno rečeno, persijsku tradiciju.

(Sa)slušanje, foto: Amir Hossein Shojaei

Povodom slogana “Epic Trip”, Medenica je naveo da “većina odabranih predstava ima u osnovi pripovedački modus, a građa tih priča dolazi iz epa i mitova – od Homera, preko Biblije do srpske epske poezije i donosi velike naracije na kojima je zasnovana naša danas tako posrnula civilizacija”.

“Epsko se odnosi i na dužinu pojedinih predstava. To trajanje ima element političnosti. Živimo u vremenu brzine, sve skraćujemo, što je oblik savremenog varvarstva, dok civilazacija traži vreme za kontemplaciju, vreme da se nešto iskusi i zatim o tome promišlja”, istakao je Medenica i dodao da duga predstava “Olimp” dovodi do “retkog osećaja slobode, do mogućnosti da sebe preispitate, oslobodite se stega koje nameće krug brzine i kratke forme kao izraz potrošačkog neoliberalnog društva”.

Miloš Latinović i Ivan Medenica, foto: Sonja Žugić

Estetski i politički fenomeni, koje otvara koncept 51. Bitefa, kao i konkretan izbor predstava, koji je Medenica sastavio sa dramaturgom Filipom Vujoševićem, biće i tema tribine u pratećem festivalskom programu.

“Tema tribine su predstave epskog zahvata, prevashodno one koje veoma dugo traju – durational performances. Ispitivaće se njihova estetska posebnost, ali i njihova političnost, u smislu oblikovanja jedne specifične razmene i iz nje proistekle, privremene zajednice između izvođača i gledalaca, ali i među samim gledaocima, te osećaj slobode kao krajnje ishodište ovakvog iskustva”, rekao je Medenica.

Među učesnicima tribine biće neki od vodećih svetskih teatrologa, kao što su Marija Ševcova i Žorž Bani, ali i umetnici koji stvaraju ovu vrstu pozorišta.

Biblija, prvi pokušaj, foto: Peter Uhan

Okrugli stolovi posle predstava iz glavnog programa zadržaće koncept uspostavljen na prošlogodišnjem, jubilarnom Bitefu, a to je “pričaonica” koja se odvija jedan na jedan - jedan autor i jedna moderatorka, uz nekoliko performativnih elemenata i priliku da i publika postavi pitanja.

U pratećem programu Showcase, u fokusu će biti mađarsko pozorište u Vojvodini, konkretno u Subotici.

Planira se jednodnevno putovanje gostiju Bitefa na maraton sastavljen od tri predstave: “Kapitalizam, geometrijskim redom izložen”, autorski projekat Zlatka Pakovića i “4 ujutruVislave Šimborske, u režiji Selme Spahić u pozorištu “Deže Kostolanji”, te “KičmaIngrid Lausund, u režiji Veljka Mićunovića u Narodnom pozorištu Subotica.

Te predstave, kako je ocenio Medenica, izraz su jedne domaće pozorišne kulture koja godinama postiže najviše umetničke domete, a koja istovremeno - i pozorišnim jezikom, i svojom političnošću, ubedljivo pripada bitefovskim tradicijama.

Autor plakata 51. Bitefa - Milutin Marković, New Moment Beograd

Tradiconalna Bitef  Polifonija i ove godine istražuje i razvija svoja višeglasja, mnogozvučnosti, varijacije, kontrapunkte... Sva događanja 18. Bitef Polifonije proizašla su iz stvaralačkih procesa koji se uglavnom realizuju kao projekti, kraćeg ili dužeg trajanja, pre svega sa i za mlade, ali i od mladih za odrasle. Neke od njih Bitef Polifonija otkriva i prati u trajanju od prvih radionica tokom godina razvoja do najnovijih istraživačkih predstava i zajedničkih prezentacija partnerske saradnje u velikim evropskim projektima.

U okviru programa Bitef Biblioteka, biće predstavljena najnovija izdanja stručne, teorijske literature vezane za pozorište i izvođačke umetnosti.

Direktor Bitef teatra i Bitef festivala Miloš Latinović istakao je da “veličinu i značaj ovog festivala čine njegov program, ali i njegovi osnivači, ne samo oni koji ga reprezentuju, pre svega Mira Trailović i Jovan Ćirilov, nego i Grad Beograd i država Srbija”.

Grad Beograd je, inače, za 51. Bitef izdvojio 24 miliona dinara, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije 14 miliona, a pomogle su i ambasade Nemačke, Švajcarske, Gete institut i mnogi sponzori.

Pomoćnik gradskog sekretara za kulturu Milan Lazović podsetio je da je Beograd zahvaljujući Bitefu bio tokom pola veka stecište onog najboljeg u domenu novih pozorišnih tendencija u svetu. Istakao je da će Grad nastaviti podršku i u upravo započetoj drugoj polovini veka Bitefa.

Pomoćnica ministra za kulturu Ivana Dedić izjavila je da je 51. Bitef na konkursu Ministarstva kulture “i ovoga puta podržan maksimalno koliko se moglo”.

“Radujemo se novom Bitefu, koji je uvek pratio sve uzbudljive događaje na svetskoj pozorišnoj sceni. Nadamo se da će nastaviti tradiciju sa visokim umetničkim kvalitetiom”, rekla je Ivana Dedić.

Autor vizuelnog identiteta 51. Bitefa je dizajner Milutin Marković iz Beograda, na osnovu rezultata konkursa raspisanog u osam zemalja u kojima deluje “New Moment”, saopštila je predstavnica te kreativne kompanije Jasmina Nikolić.

Cene ulaznica biće na nivou prošlogodišnjih, osim za “Olimp”. Za tu predstavu karte kupljene do 1. avgusta koštaće 2.900 dinara, do 1. septembra 3.6000, a posle toga datuma 4.500 dinara.

(SEEcult.org)

Olimp
Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.