• Search form

10.07.2017 | 14:42

68. Dubrovačke letnje igre

68. Dubrovačke letnje igre

Festival Dubrovačke letnje igre nudi od 10. jula do 25. avgusta oko 80 dramskih, muzičkih, operskih, baletskih, folklornih i drugih programa, koje će na više od 15 ambijentalnih lokacija izvesti približno 2.000 umetnika iz Hrvatske, regiona i sveta, a organizatori očekuju više od 60.000 posetilaca, uključujući brojne turiste.

Ceremoniju svečanog otvaranja 68. Dubrovačkih letnjih igara, prema scenariju Mladena Tarbuka i Ivane Lovrić Jović, režirali su Ivan Miladinov i Igor Barberić, a tradicionalno počinje podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove Himne slobodi. Pod vođstvom maestra Tarbuka, nastupiće Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Akademski hor “Ivan Goran Kovačić”, Dubrovački kamerni hor i Mešoviti hor Libertas, a uz članove Festivalskog dramskog ansambla, nastupiće i Folklorni ansambl Linđo, Kazališna družina Kolarin, Plesni studio Lazareti, KUD Stjepan Radić, te Udruga Žonglerata.

Premijerni dramski program 68. festivalske sezone čine dva naslova izrasla iz razmatranja o slobodi delovanja pojedinca u krutim okvirima zadate društvene stvarnoti.

Gospoda Glembajevi” premijerno će biti izvedeni početkom avgusta, i to prvi put na Igrama. U režiji Zlatka Svibena u Umetničkoj galeriji, sa sjajnim glumačkim ansamblom koji predvode srpski glumac Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao baronica Castelli, te Mijo Jurišić u ulozi Leonea.

Druga dramska premijera “Marin Držić – Viktorija od neprijatelja” premijerno će biti izvedena 20. avgusta u parku Umetničke škole povodom 450. godišnjice smrti tog čuvenog hrvatskog komediografa. Prema konceptu i dramaturškom oblikovanju teksta Hrvoja Ivankovića, predstava je sastavljena pretežno od fragmenata Držićevih dela, a sledi njegovu životnu priču i problemski sagledava njegov odnos s gradom i društvom u kojem je živio. Rediteljka Ivica Boban dolazi s glumačkom družinom mladih izvođača, a na čelu su njihove mnogo iskusnije kolege - vodeći savremeni držićevski tumači - Doris Šarić Kukuljica i Maro Martinović. U ulozi samog Držića, te niza njegovih amblemskih likova od Pometa i Negromanta do Stanca i Skupa, naći će se Ozren Grabarić.

Reprizni dramski program obuhvata predstave “Kafetarija” i “Otelo”, koje su prošle godine pozdravljene i od kritike, i od publike.

Goldonijeva “Kafetarija”, u prevodu i adaptaciji Frana Čale, jedna je od legendarnih predstava Igara, a lanjsko postavljanje tog dela kao komedije s pevanjem i plesanjem redatelja Vinka Brešana, u izvođenju Festivalskog dramskog ansambla pred Sponzom, privuklo je više od 4.000 gledalaca.

Predstavu “OteloVilijama Šekspira, u režiji Ivice Boban i izvođenju Festivalskog dramskog ansambla na tvrđavi Lovrjenac, takođe su pratile ovacije publike i kritike, a ceo ansambl dobio je i nagradu Orlando za najbolju dramsku izvedbu, dok je Ivica Boban osvojila nagradu za najbolju režiju hrvatske pozorišne sezone.

Publika 68. Igara imaće priliku da vidi i neke od najuspešnijih predstava hrvatske recentne pozorišne sezone - Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gostuje predstavom “Tri zimeTene Štivičić, u režiji Ivice Buljana, dok iz produkcije Zagrebačkog kazališta mladih dolazi višestruko, širom regije, nagrađivani “Hinkemann”, u režiji Igora Vuka Torbice.

Muzičko scenski program 68. Igara donosi premijeru Hendlove opere “Orlando”, u režiji Jánosa Szikore, pod umetničkim vodstvom Dejvida Bejtsa (David Bates), u izvođenju Hrvatskog baroknog ansambla. Ekipu solista predvodi britanski kontratenor Oven Vilets (Owen Willetts).

Ljubitelji baletske umetnosti imaće priliku da vide najpopularniji “beli balet” svih vremena - delo koje je sinonim klasične baletske umetnosti – “Labudovo jezeroPetra I. Čajkovskog, u koreografiji proslavljenog Vladimira Malakhova, a u produkciji Baleta HNK-a u Zagrebu, koji se time vraća na dubrovački festival posle deset godina pauze.

Plesnom izvedbom na 68. Igrama gostuje i Bitef teatar iz Beograda, čija će trupa izvesti “Ptice” inspirirane Aristofanom, u koreografiji miljenika festivalske publike Edvarda Kluga (Edward Clug).

Bogat muzički program otvoriće ispred crkve sv. Vlaha već gotovo rasprodata OrfovaCarmina Burana” u izvođenju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke filharmonije, Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić” i soliste (Nicola Proksch, Owen Willets i Nikola Mijailović), pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera.

Dubrovačke letnje igre posvećuju tu izvedbu Vjekoslavu Šuteju, direktoru muzičkog programa Igara, čije je otvaranje 2002. godine - upravo “Carminom Buranom” ostalo trajno urezano u sećanje Grada i publike, istakli su organizatori, najavljujući dva koncerta Dubrovačkog simfonijskog orkestra u avgustu, u atrijumu Kneževa dvora, te izvođenje Zaboravljenih muzika, kojima će se obeležiti 80. godišnjica rođenja velikog hrvatskog savremenog kompozitora, danas Dubrovčanina, Dubravka Detonija. Tom prilikom najavljena je praizvedba “Bird Concerto” dubrovačkog kompozitora Petra Obradovića.

Pijanista Goran Filipec osmislio je veče posvećeno Francu Listu i njegovoj potrazi za granicama slobode same muzike.

Program naslovljen “U susret budućnosti”, u kojem se festivalskoj publici predstavljaju mladi virtuozi, laureati prestižnih međunarodnih takmičenja, nastavlja se i ove godine, a otvoriće ga finalista Šopenovog i takmičenja Queen Elisabeth Dmitri Šiškin. Češkim repertoarom nastupiće Lukáš Vondráček, lanjski pobjednik natjecanja Queen Elisabeth. Hrvatsku će predstaviti gitarista mlade generacije Srđan Bulat, a publiku očekuju i gitaristi Zoran Dukić, Petrit Çeku, Tvrtko Sarić i Maroje Brčić.

Među atrakcijama muzičkog programa najavljen je i nastup italijanskog ansambla Umberto Giordano koji izvodi program posvećen Ludvigu van Betovenu, te recital inspirisan srednjim vekom u pariskim salonima s početka 20. veka u izvođenju Ansambla Dialogos (Katarina Livljanić i Danijel Detoni). Planirani su i brojni drugi recitali u Kneževom dvoru: zajednički nastup violončelistkinje Monike Leskovar i gitariste Petrita Çekua, te violista Aleksandra Miloševa i pijaniste Lovra Pogorelića.

Nastupiće i dvojica svetski proslavljenih violinista iz Srbije - Stefan Milenković prirediće violinski recital uz pijanistu Rohana de Silvu, a Nemanja Radulović nastupiće u Dvoru u okviru kamernog sastava Synergia 6.

U Dvoru je najavljen i jedan od najatrakjtivnijih izvođača sevdaha – Božo Vreća.

Mladi i višestruko nagrađivani muzičari Filip Merčep i Nicolas Sinković izvešće u livnici pod Minčetom autorski projekat “Dijalog”, na udaraljkama uz elektroniku, interaktivno istražujući s publikom mogućnost dijaloga savremene umetnosti i scenskih prostora grada.

Pred sam kraj 68. Igara najavljen je koncert na Revelinu jedne od najistaknutijih britanskih ženskih džez pevačica - Zare McFarlane.

Igre će 25. avgusta zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će ispred crkve sv. Vlaha dirigovatii Alberto Veronesi. Na koncertu će nastupiti i lanjski dobitnik nagrade Orlando, ukrajinski violinista Aleksej Semenenko.

Prateći program donosi selekciju najboljih filmova s 64. Pulskog filmskog festivala.

Najavljen je i bogat izložbeni program, koji uključuje veliku izložbu Antuna Masle povodom 50-godišnjice njegove smrti. Sponza će ugostiti i izložbu Nikoline ŠimunovićJedno leto u Gradu”, te izložbu fotografija Aljoše ReboljaIsklesano vrijeme”, posvećenu pozorišnom opusu pokojnog Tomaža Pandura, dok će u Svetom Stjepanu u Pustijerni biti otvorena izložba skulptura Jagode BuićScherzo s otpada”.

Program pisaca i pesnika, prema konceptu Mani Gotovac, otvara Tereza Kesovija interpretirajući hrvatske pesnike uz pratnju klavira, gitare i violine. U sklopu tog programa priprema se i scensko uprizorenje “EverestaDraga Glamuzine, te “Genijalna prijateljicaElene Ferrante.

Najavljena je i premijerna projekcija dokumentarne serije HTV-a “Storije o neponovljivima - o dubrovačkim oriđinalima, boemima, osobenjacima i drugim vlastitim unikatima” scenarista i urednika Vedrana Benića.

U saradnji s Art radionicom Lazareti biće predstavljen poslednji naslov dr Darka LukićaUvod u primijenjeno kazalište (Čije je kazalište?)”, te knjiga Ivice KunčevićaRedateljske bilješke”, u izdanju Hrvatskog ITI centra.

Između ostalog, najavljena je i promocija monografije “Nagrada Orlando – 40 godina”, u izdanju HRT-a.

Sastavni deo programa 68. Igara su i tradicionalni nastupi Folklornog ansambla Linđo na tarasi Revelina, a festivalska publika imaće priliku da pogleda i poslednji premijerni naslov Studentskog teatra Lero - predstavu “Grad sjena” u režiji Davora Mojaša, kao i “Skup” u režiji Ivice Kunčevića i produkciji Kazališta Marina Držića.

Dubrovačke letnje igre tradicionalno su podržali Ministarstvo kulture Hrvatske, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija i sponzori.

Budžet 68. Dubrovačkih letnjih igara, predviđen finansijskim planom, iznosi 12,25 miliona kuna, od čega su javna sredstva oko 8,5 miliona, a vlastiti prihod i prihod od ulaznica iznosi 2 miliona kuna. Sponzori i donatori podržali su 68. festivalsko izdanje sa 1,6 milion kuna. Dodatnih 200.000 kuna za investicije osigurao je Grad Dubrovnik, istakla je na nedavnoj konferenciji za novinare direktorka Dubrovačkih letnjih igara Ivana Medo Bogdanović.

Festivalski sajt je dubrovnik-festival.hr, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.