• Search form

20.08.2018 | 14:17

85 godina Kolarčevog Centra za nastavu stranih jezika

85 godina Kolarčevog Centra za nastavu stranih jezika

Kolarčeva zadužbina u Beogradu obeležava 140 godina postojanja i čak 85 godina rada Centra za nastavu stranih jezika, starijeg i od Katedre za engleski na Beogradskom univerzitetu.

U godini jubileja, Centar za nastavu stranih jezika pripremio je poseban popust od 50 odsto za srednjoškolce, uz postojeće povlastice za nezaposlene, studente, dosadašnje učenike, novinare i članove iste porodice.

Zanimljiv je podatak da se u Beogradu engleski jezik učio na Kolarcu pre nego što je osnovana Katedra za engleski jezik i književnost pri Beogradskom univerzitetu. Jedan od osnivača Katedre za engleski jezik i književnost bila je gospođa Meri Stensfild Popović koja je prvo predavala na Kolarcu i vodila tečajeve početnog, srednjeg i višeg nivoa. Meri Stensfild Popović je i autorka prvog udžbenika engleskog jezika sa fonetskom transkripcijom u Srbiji, koji je objavljen u izdanju Kolarčeve zadužbine između dva svetska rata.

Nastava u Centru za strane jezike na Kolarcu odvija se do danas, uz stalno praćenje trendova u učenju stranih jezika i uz primenu aktuelnih nastavnih sredstava koji omogućavaju brzo učenje i primenu stečenog znanja, kao i osnovu za polaganje međunarodno priznatih ispita.

U Centru se danas izučavaju brojni svetski jezici (engleski, francuski, nemački, italijanski, ruski, španski, kineski,  japanski, grčki, turski, arapski, norveški, švedski i srpski za strance), a svi kursevi su priprema za polaganje međunarodno priznatih ispita.

Upis u novi semestar u Centru za nastavu stranih jezika počinje 27. avgusta, a nastava počinje 19. septembra i odvija se u prepodnevnim, popodnevnim i večernjim časovima. Tečajevi obuhvataju 70 časova i mogu trajati jedan semestar – četiri meseca (2 x 90 minuta nedeljno) ili dva meseca (4 x 90 minuta nedeljno) ako se gradivo savladava ubrzanim tempom.

Ilija Milosavljević Kolarac (1800-1878), srpski trgovac, izuzetno je dobro razumeo značaj obrazovanja i zato je testamentom ostavio svu svoju imovinu prosveti i kulturi svog naroda. Uticaj na čovekovo obrazovanje svakako ima i poznavanje stranih jezika, koje doprinosi dodatnom usavršavanju, boljoj komunikaciji sa poslovnim partnerima i prijateljima, razumevanju drugih kultura i navika - prilagođavanju životu u inostranstvu i mnogo toga još.

Zdanje Kolarčeve zadužbine, površine 4.500 m2, podignuto je 1932. godine prema rešenju arhitekte Petra Bajalovića. Zgrada na Studentskom trgu svečano je otvorena koncertom Beogradske filharmonije 4. februara 1932.

Kolarčev narodni univerzitet otpočeo je svoju programsku delatnost 9. oktobra 1932. godine. Od početka je otvoren za ljude iz različitih društvenih slojeva, različitog nivoa obrazovanja, različitog uzrasta - za sve one željne znanje i svesne njegove vrednosti. Bio je okrenut i onima koje su životne oklonosti onemogućile da se redovno školuju. Osnovni cilj Kolarčevog narodnog univerziteta od početka je bio “da širi naučna znanja i shvatanja, da razvija uticaj primenjenih nauka u narodnom životu i privredi, i da neprestano poučava u pojedinim veštinama i umenjima”.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.