• Search form

21.09.2015 | 14:11

Analiza Ugovora o BG na vodi

Analiza Ugovora o BG na vodi

Ugovor za projekat “Beograd na vodi', objavljen 20. septembra na sajtu Vlade Srbije, izazvao je niz reakcija u javnosti, a inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”, najaktivniji kritičar tog projekta, sačinila je već i prvu analizu kojom upozorava, između ostalog, i na odsustvo garancija da će sve što je dogovoreno sa arapskim partnerima biti realizovano. S druge strane, gradonačelnik Beograda Siniša Mali tvrdi da su interesi Beograda i Srbije u potpunosti zaštićeni.

Prema navodima inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, Ugovor za projekat “Beograd na vodi” obavezuje investitora da, “umesto 3,5 milijarde, uloži 150 miliona uz 150 miliona evra kredita, dok se Republika Srbija obavezuje na kompletnu pripremu terena, dodatne pozajmice, dozvoljava prenos prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, prepušta Strateškom partneru moć odlučivanja pri izradi planske dokumentacije, poklanja privatnom preduzeću objekte i zemljiše, odriče se suvereniteta obavezujući se da ne menja zakone na štetu ugovora, i to sve bez ikakvih garancija da će druga strana realizovati dogovoreno”.

Ugovor za projekat “Beograd na vodi” potpisan je 27. aprila u zgradi Geozavoda, što je propraćeno građanskim protestom “Pokažimo im patku, koji se dešavao iza tramvaja zaustavljenih da zaklone pogled na nezadovoljne građane. Ugovor je potpisan između Republike Srbije (ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović), kompanije Belgrade Waterfront Capital Investment LLC (Mohamed Ali Rashed Alabbar), firme Beograd na vodi d.o.o. (Aleksandar Trifunović, v.d. direktora) i Al Maabar International Investment LLC (Mohamed Ali Rashed Alabbar).

Na sajtu vlade objavljeni su: skenirani prevod dela Ugovora na srpski jezik koji ne sadrži priloge (69 strana), engleska verzija Ugovora sa svim prilozima (259 strana) i amandman na Ugovor, potpisan 27. jula.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” objavila je pregled najznačajnijih odredbi Ugovora i tumačenja njihovih posledica, koji se može preuzeti sa njenog sajta (OVDE). Ujedno, najavila je dublju analizu, kao i protest povodom postavljanja kamena temeljca za prve dve kule “Beograda na vodi” 27. septembra.

Kamen temeljac prvih zgrada projekta “Beograd na vodi”, kako je najavljeno, položiće 27. septembra premijer Srbije Aleksandar Vučić i arapski investitor Muhamed Alabar.

Prve kule “Beograda na vodi” trebalo bi da budu izgrađene na delu Savskog amfiteatra koji je u međuvremenu raščišćen, a taj posao gradonačelnik Siniša Mali nazvao je istorijskim poduhvatom, precizirajući da je uklonjeno i srušeno 237 objekata, uklonjena su 54 plovila, raseljeno je 97 porodica i uklonjeno 15 kilometara pruge.

Prema njegovim rečima, od Ministarstvu građevine ove nedelje se očekuje izdavanje građevinske dozvole kako bi počeli prvi građevinski radovi, preneo je Beoinfo.

“Takođe, sve obaveze koje su ugovorom preuzele i srpska i arapska strana su ispunjene”, rekao je Mali, ponovivši da je prema Ugovoru, Vlada Srbije vlasnik 32 odsto preduzeća Beograd na vodi d.o.o, a preostali udeo u vlasništvu ima arapski investitor. Obaveza srpske strane je da očisti oko sto hektara Savskog amfiteatra, na kojem će biti izgrađeno oko dva miliona kvadrata stambenog, poslovnog i komercijalnog prostora, te da završi proces eksproprijacije. Na arapskoj strani je u potpunosti obaveza finansiranja i završetak projekta.

Kao što je rečeno i prilikom potpisivanja Ugovora, minimum 50 odsto projekta mora da se završi u narednih 20 godina, a ceo projekat u roku od 30 godina. Zemljište se ne prodaje, već daje u zakup na 99 godina, a ukoliko investitor ne izgradi objekte u tom roku, to zemljište ostaje u vlasništvu države i moći će da ga ponudi drugim investitorima, naveo je Mali.

Prema rečima Malog, time su u potpunosti zaštićeni interesi srpske strane u projektu "Beograd na vodi".

Prva faza raščišćavanja zemljišta treba da traje do polovine 2016. godine, druga do polovine 2017. godine, a treća do 31. decembra 2019. godine – do kada bi, prema rečima gradonačelnika, trebalo da bude završena izgradnja Prokopa i izmeštena železnička stanica na novu lokaciju. Time će biti oslobođen ceo Savski amfiteatar za poslednju, treću fazu izgradnje “Beograda na vodi”.

Arapski investitor mora da obezbedi finansiranje celog projekta, odnosno 150 miliona evra u kapitalu, 150 miliona evra u vidu pozajmice osnivača i još 140 miliona evra u formi kredita Vladi Srbije.

Mali je najavio i dolazak nekih od velikih svetskih lanaca hotela u okviru izgradnje i razvoja “Beograda na vodi”, navodeći da će ovih dana biti potpisan ugovor o otvaranju prvog hotela “pet plus zvezdica” u Beogradu. Još jedan takav hotel predviđen je u budućoj Kuli Beograd.

Mali je rekao da prioritet za izgradnju imaju domaće firme, a da to nije samo prazno slovo na papiru, kako je naveo, govori to što je rekonstrukciju zgrade Beogradske zadruge, u kojoj je sedište “Beograda na vodi”, radilo 12 srpskih firmi.

Ugovor o "Beogradu na vodi" potpisan je nakon usvajanja lex specialisa, čemu je prethodila burna rasprava u parlamentu, ali i u javnosti, s obzirom na primedbe Akademije arhitekture Srbije (ASS), Srpske akademije nauka i umetnosti i građanske inicijative "Ne da(vi)mo Beograd".

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.