• Search form

22.12.2017 | 12:50

Animirana Misterija Van Goga

Animirana Misterija Van Goga

Dugometražni animirani film “S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga”, prvi u potpunosti ručno oslikan film u istoriji kinematografije, stigao je u bioskope u distribuciji kuće 2i film, a od 23. do 25. decembra imaće specijalne projekcije u Domu omladine Beograda, uz učešće umetnika Biserke Petrović i Vladimira Vinkić koji su bili među više od 120 kolega koji su učestvovali u stvaranju tog trilera. Film je naslonjen na jednu od novijih hipoteza istoričara umetnosti da slavni umetnik nije okončao život samoubistvom - kako se do skora smatralo.

S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga” (režija Dorota Kobiela & Hugh Welchman), čija radnja prati događaje o kojima je Vinsent van Gog (1853-1890) pisao u više od 800 pisama, prvi je dugometražni animirani film za koji su frejmovi ručno slikani uljanim bojama na platnu, i to u tehnici pointilizma koju je koristio i sam slavni umetnik. Film je u vizuelnom smislu baziran isključivo na Van Gogovim radovima, a junaci su likovi sa njegovih najpoznatijih slika. Da bi se portreti, pejzaži i drugi ambijenti van Gogovih slika oživeli, angažovano je više od 125 slikara, među kojima su bili i umetnici Biserka Petrović i Vladimir Vinkić iz Srbije.

Prema rečima Vinkića, najvažnije iskustvo je bila filmska ekipa, odnosno svi slikari sa kojima je sarađivao.

“Biti u takvo podržavajućem okruženju je najveće blago. Mislim da smo svi tada u mogućnosti da damo sve od sebe”, naveo je Vinkić povodom projekcija filma u DOB-u. Sa njim se slaže i Biserka Petrović, ističući da je kreativna razmena “bila predivna”, te da su delili “iste radosti kao i probleme, radeći na jednom istom delu”.

“U studiju (u Gdanjsku) nas je bilo oko 70 i svako je imao svojih pet kvadrata u kojima smo slikali, animirali. Takođe smo i živeli zajedno, pošto smo iznajmljivali stanove u naseljima oko studija”, rekao je Vinkić povodom iskustva rada na filmu “S ljubavlju, Vinsent”, poljsko-britanskoj koprodukciji, koja se sastoji od ukupno 65.000 naslikanih frejmova.

Vinkić se, osim slikarstvom, bavi i scenografijom, a želja mu je da se i dalje usavršava i nalazi nove kreativne izazove. Biserka Petrović radi na dve serije novih slika za izložbe u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, od kojih jednu čine konceptualni portreti, a druga je pod uticajem iskustva sa filma o Van Gogu.

Život i kontroverzna smrt Van Goga ispričani su u filmu preko njegovih 12 najpoznatijih slika i likova na njima. Intriga se otkriva kroz intervjue s likovima koji su bili najbliži Van Gogu i kroz dramatičnu rekonstrukciju događaja koji su doveli do njegove smrti.

Animirajući likove, enterijere i eksterijere koji postoje na slikama Vinsenta van Goga i pretvrajući ih u biografsku animaciju i filmski triler, rediteljski par razvija priču koja rasvetljava nejasne okolnosti smrti slavnog slikara.

Film je imao svetsku premijeru na francuskom festivalu nezavisnih dugometražnih animiranih filmova u Anesiju uz desetominutne ovacije publike, koja mu je dodelila i nagradu. Dosad je osvojio 13 nagrada publike uključujući Anesi, Filmski festival u Šangaju, Sao Paolu, Vankuveru…

Nedavno je u Berlinu osvojio nagradu Evropske filmske akademije za najbolji evropski animirani dugometražni film, a nominovan je i za Zlatni globus u istoj kategoriji.

Budžet tog filma iznosio je 19,7 miliona dolara, a već je premašio tu sumu u bioskopima u SAD i širom sveta, uključujući i Kinu, gde je samo prvog dana prikazivanja inkasirao 1,04 miliona dolara.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.