• Search form

08.09.2017 | 21:12

Arhiv drugarice Rakič

Arhiv drugarice Rakič

Doktorska izložba Milice Rakić u Galeriji FLU u Beogradu “Priznaj ja sam muško a ti žensko”, otvorena od 7. do 16. septembra, obuhvata radove kojima ta beogradska umetnica, kombinovanjem različitih elemenata poput modifikovane dokumentarne građe pronađene na internet aukcijama (fotografija, članskih kartica, ljubavnih romana), video rada i svakodnevnih upotrebnih predmeta (legatski stolovi), uspostavlja višeslojnu i intermedijalnu instalaciju manipulišući pojmovima kolektivnog sećanja i ličnog iskustva.

Inspirisana različitim dokumentima iz perioda Federativne Narodne Republike Jugoslavije, pronađenim u Arhivu grada Beograda, Jugoslovenskom arhivu i Muzeju istorije Jugoslavije, umetnica po ugledu na legat književnika, narodnog heroja i jugoslovenskog diplomate Konstantina Koče Popovića, konstruiše arhiv drugarice Rakič, odnosno vlastiti intiman i hibridni mizanscen. Takvim postupkom, kako je naveo istoričar umetnosti Vladimir Bjeličić, Milica Rakić otvara širok spektar pitanja koja se tiču ne samo značenja umetničkog medija (u ovom slučaju grafike), te problematike arhiviranja i proizvodnje drugačijeg znanja, već i prekrajanja istorije upisivanjem ženskog iskustva.

Bilo da je subjekat čiji (politički) glas treba da se čuje - umetnica, ratnica, estradna ili seks radnica, Milica Rakić se fokusira na ukidanje rodne binarnost manipulišući različitim sloganima, odnosno citatima - bilo da su oni nalik nazivima pop/folk pesma, sloganima kozmetičkih kampanja ili političkim parolama.

“Za Milicu Rakić evidentno revolucija nije mrtva, ona je samo silovana, te mimo čisto likovno uzbudljivog eksperimenta njenu intervenciju treba pre posmatrati kao direktan prodor u polje ideološkog i rodnog posebno u kontekstu pozicije i statusa žene u savremenom srpskom društvu”, naveo je Bjeličić.

Rođena 1972. godine u SFRJ, Milica Rakić je doktorant Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je ULUS-a i Komunističke partije Jugoslavije, u statusu samostalnog umetnika. Predstavila je svoje radove na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade Udruženja likovnih umetnika Srbije za grafiku Zlatna igla (2007). U svom radu ispituje način na koji jezik i kultura oblikuju lični identitet.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.