• Search form

26.08.2017 | 16:32

Audicija za Godanijevu koreografiju

Audicija za Godanijevu koreografiju

Beogradski festival igre i koreograf Jakopo Godani, direktor Baleta Drezden Frankfurt, organizuju 2. i 3. septembra audiciju za igrače iz Beograda i regiona.

Godani poziva ženske i muške igrače, koji poseduju odličnu tehniku i kordinaciju u prostoru, dobro vladaju improvizacijom, a istovremeno su otvoreni za nove umetničke izazove i nastupe u neobičnom umetničkom prostoru.

Audicija za novu Godanijevu predstavu biće održana u prostorijama Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru (Kolarčeva 3, Beograd / studio na II spratu), a projekat je planiran tokom oktobra 2017. godine. Učesnici audicije treba da budu prisutni 2. septembra od 14 i 3. septembra od 12 časova. Studio će biti otvoren pola sata pre početka audicije kako bi se učesnici sami pripremili i zagrejali.

Kandidati treba da se prijave na adresu protocol@belgradedancefestival.com slanjem svog CV-ja (word ili pdf dokument) i fotografije (do 1MB).

Jakopo Godani

Balet Drezden Frankfurt (ranije Forsajt kompanija), koji je gostovao na 13. BFI 2016. godine u Sava centru, podjednako deluje u Drezdenu i u Frankfurtu na Majni. Repertoar trupe se sastoji pre svega od Godanijevih radova. Njegov cilj je stvaranje dinamičnog, novog koreografskog jezika, koji zahteva virtuoznost u svom izrazu, a u isto vreme predstavlja fizički izazov za igrače. Na tom putovanju, tradicionalno nasleđe igre približava se savremenoj misli, što čini ansambl sasvim jedinstvenim.

Godani je postao umetnički direktor Baleta Drezden Frankfurt početkom sezone 2015/2016.

Njegov rad je, kako ističe BFI, istovremeno sofisticiran, telesan i sirov. Koristi kolektivnu snagu u formi jednog organizma na posve artikulisan način. Osmišljava sve segmente dela - od inicijalne koreografije, preko dizajna prostora, objekata, okoline i postavke scene, piše tekstove i koncept za dramaturgiju, stilizuje imidž izvođača osmišljavanjem kostima, stvara i razvija inovativne načine korišćenja rasvete, video radova i projekcija, kreira i prilagođava muziku za neke od svojih komada…

Sastavio je tim profesionalaca koji slično razmišljaju kako bi zajedno, tokom celokupnog procesa razvijali originalne ideje, vođeni kreativnim i inovativnim pristupom koji ima za cilj sagledavanje naprednog  savremenog sveta.

Rođen u La Speciji u Italiji, gde je 1984. godine počeo da uči balet i modernu igru u Centru Loredane Rovanje, Godani je tri godine studirao vizuelne umetnosti u Školi lepih umetnosti u Karari, a potom se usavršavao u međunarodnom centru za igru Morisa Bežara – Mudra u Briselu.

Profesionalno je debitovao 1988. godine nastupajući u nekoliko pariskih trupa savremene igre, a u Briselu je 1990. osnovao sopstvenu kompaniju i započeo koreografsku karijeru.

Od 1991. do 2000. godine, bio je prvi solista u Baletu Frankfurt pod vođstvom Vilijama Forsajta, sa kojim je istovremeno sarađivao u stvaranju mnogih naslova.

Koreografsku karijeru razvijao je kreirajući originalna dela za veliki broj svetskih kompanija, kao što su: Kraljevski balet u Londonu, Bajerski državni balet, Nacionalna kompanija igre iz Madrida, Holandski plesni teatar, Kraljevski danski balet, Balet Britanske Kolumbije, Balet Kapitol iz Tuluza, Balet Teatra milanske Skale, Kraljevski flamanski balet, Finski nacionalni balet, Balet Državne opere u Berlinu, Sidnejska plesna kompanija, Balet izraelske Opere, Suzan Delal centar, Holandski nacionalni balet, Aterbaleto, Balet Monte Karla, Kompanija Cedar Lake...

(SEEcult.org)

Video
12.06.2018 | 19:26

VOĐENJE: Daniel Kovač - Uvek može surovije

Vođenje kroz izložbu Daniela Kovača "Uvek može surovije", održanu u galeriji Remont u Beogradu od 28. maja do 8. juna 2018.