• Search form

24.05.2018 | 23:37

Baletska škola NFI dobila akreditaciju Ministarstva

Baletska škola NFI dobila akreditaciju Ministarstva

Baletska škola Nacionalne fondacije za umetničku igru (NFI), osnovane na tragu uspeha Beogradskog festivala igre (BFI), dobila je akreditaciju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije za osnovnoškolsko obrazovanje, a tim povodom održana je 24. maja svečana prezentacija pedagoga i učenika kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Direktorka BFI Aja Jung rekla je da je taj festival, ubrzo nakon osnivanja 2003. godine postao brend, te da se “osetila potreba da to veliko preduzeće, naizgled veliko, ima i svoj odsek društvene odgvoornosti”.

“Tako je nastala Nacionalna fondacija za umetničku igru sa idejom da nešto od tih velikih produkcija, koreografa i igrača, ostane za naše mlade igrače i za našu decu”, rekla je Aja Jung nakon prezentacije klasa Ivanke Lukateli, Marije Janković i Ane Pavlović.

Put do akreditacije Ministarstva prosvete trajao je pet godina, rekla je Aja Jung na svečanosti kojoj su prisustvovali i direktori Beogradske filharmonije Ivan Tasovac i Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada, te gradski menadžer Goran Vesić. Ministar prosvete Mladen Šarčević nije bio prisutan, kao ni ministar kulture Vladan Vukosavljević koji je u Veneciji ranije tokom dana otvorio izložbu u sprskom paviljonu na 16. Bijenalu arhitekture.

Foto: @IICBelgrado

Aja Jung podsetila je da je rad na Baletskoj školi započet 2011. godine, zahvaljujući Protokolu sa Akademijom Teatra milanske Skale, kao i podršci italijanske ambasade u Beogradu. Već 2012. započet je proces akreditacije prema planu i programu školovanja u Italiji, a 2013. Baletska škola NFI priznata je od italijanskog Ministarstva prosvete, a zatim započela i proces akreditovanja kod resornog srpskog ministarstva.

“Posle milion sastanaka, ogromne količine papira, elaborata, taksi…  konačno smo pre par nedelja dobili akrediotaciju”, rekla je Aja Jung, ističući da je Baletska škola NFI prva internacionalna osmogodišnja škola u Beogradu, te da joj je cilj da se širi po Srbiji, što je, kako je rekla, već pokazala kroz projekat “Karavan igre” koji je prošle godine organizovala NFI uz pomoć premijerke Ane Brnabić.

“Cilj je da igra, kao umetnost koja spaja i povezuje ljude, postane model kulturne diplomatije i najsvetliji primer srpske kulture”, rekla je Aja Jung.

Izrazivši “ogromnu zahvalnost” ambasadoru Italije Karlu Lo Kašu i prethodnim ambasadorima Italije, Aja Jung je rekla da je cilj Baletske škole NFI da pruži vrhunski kvalitet pedagoga, a ideja je da se škola širi, te da ima i internat kako bi “najbolji mogli da dođu i uče u Beogradu”.

Ambasador Lo Kašo, koji je dan ranije razgovarao s premijerkom Anom Brnabić o ekonomskim odnosima dve zemlje, rekao je da su odnosi Srbije i Italije u oblasti kulture odlični i da je i Baletska škola NFI “još jedan dokaz odlične saradnje na planu kulture između Italije i Srbije”. Posebno je istakao saradnju NFI sa Akademijom milanske Skale.

“Možemo reći da je ovo primer prijateljstva”, dodao je ambasador, ocenjujući da je “Ministarstvo prosvete Srbije sa prvom registrovalo Baletsku školu NFI u kojoj će mladi talenti učiti i trenirati veoma tešku umetničku disciplinu koja traži poseban pristup i veliku posvećenost”.

Lo Kašo je rekao i da u Italiji postoje i privatne i javne škole, te da je reforma obrazovanja uključila umetnost baleta i igre i u visoko obrazovanje, što bi mogao da bude model i za Srbiju.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.